Мисти Коупленд – история в черно и бяло | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Мисти Коупленд – история в черно и бяло

Sportcafe
19.07.2015, 09:18 (обновена 22.07.2015, 10:46)

1 от 22 снимки Назад Напред

мисти коупленд

Мисти Коупленд стана първата прима-балерина на Американския балетен театър в 75-годишната му история...

Мисти Даниеле Коупленд е родена на 10 септември 1982 година. Това е ден, който 33 години по-късно ще бъде запомнен като денят, в който е родена първата тъмнокожа прима-балерина на Американския балетен театър в 75-годишната му история.

Черно и бяло – двата цвята, които описват живота на Коупленд. Първият – този, който я дърпа назад, и вторият – този, към който се стреми през целия си живот.

В ранното си детство Мисти израства заедно с трима братя и сестри, а по-късно майка ѝ се жени трети и четвърти път. От тези бракове Коупленд има още един брат и още една сестра.

32-годишната балерина започва кариерата си едва на 13 години – твърде късна възраст за дебют в това изкуство. Освен това, Коупленд не се е занимавала с балет преди.

За първи път е забелязана от медиите с ролята си на Клара в „Лешникотрошачката”. Победата ѝ на 10-ото състезание измежду надарени ученици в Южна Калифорния ѝ донася признание от Los Angeles Times като най-добрата млада танцьорка в Greater Los Angeles Area.

Борбата за попечителство

През лятото на 1998 година учи балет в Сан Франсиско. Майка ѝ обаче ѝ забранява и иска от Мисти да остане да живее с нея.

Тук се намесва отново Синтия Брадли, която помага на Коупленд още в първите ѝ стъпки в балета. Тя не само я приема в школата си, но и предлага да я кара с колата си, защото Мисти няма друг начин да съчетава училището и балета.

Мисти разбира, че може да се отдели от родителите си. Тя е вече на 16 години. Синтия Брадли се бори да получи попечителството над Мисти, за да може момичето да продължи да танцува и да преследва мечтите си.

Стига се до съдилища, вдига се достатъчно голяма шумотевица от страна на медиите, но случаят приключва бързо. Майката на Мисти се съгласява дъщеря ѝ да продължи да танцува. Брадли оттегля молбата си за попечителство, а Мисти – молбата за отделяне.

Американския балетен театър (АБТ)

През 1999-а Коупленд кандидатства за различни балетни програми през лятната ваканция. Избира тази на АБТ и взима участие в курса за напреднали, както през лятото на 1999-а, така и през това на 2000-а.

През 2000 година тя е избрана като една от шестимата кандидати от общо 150 и получава място в театъра. Официално се присъединява към Американския балетен театър през септември 2000 г.

За седемте си години преди да е солист печели десетки награди. Името започва да се появява в по-големи постановки. Медиите ѝ обръщат повече внимание.

През 2007 година е назначена за солист. Високата 1,57 м Коупленд, се превръща в една от най-младите танцьорки, повишени в солисти.

Солист

В дните си като солист, Коупленд е наблюдавана от хиляди и хиляди зрители. На едно от представленията ѝ присъства и Натали Портман, която по онова време се подготвя за ролята си на балерина във филма „Черния лебед”.

С напредване на времето, Коуплен започва да става все по-уверена в себе си. Знае, че има силите да бъде прима-балерина. Освен с балета, Мисти пуска и линия от дрехи за танци. През 2012 г. получава награда за един от професионалистите на града.

Прима-балерина

На 15 юни 2015 година се случва чудото! Мисти Коупленд става първата прима-балерина в 75-годишната история на Американския балетен театър.

Oще: американски балетен театър  балет  лебедово езеро  мисти коупленд  натали портман  прима-балерина  черният лебед 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.07.2015, 15:05

1 e-mil | 25.10.201609:04

Не първата прима-балерина в историята на АБТ, а първата АФРО-АМЕРИКАНКА, която става прима балерина в АБТ.

Що пишете тъпотии?
   

оценка

+0 -0


Видео