Пет неща, които не знаете за Мохамед Али | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Пет неща, които не знаете за Мохамед Али

Sportcafe
05.06.2016, 12:17 (обновена 06.06.2016, 18:01)
Мохамед Али

Биографът на Мохамед Али Дейвис Милър разказва неща, които публиката не знае за легендарния боксьор

Едва ли е останала тема или факт, свързани с Мохамед Али, които да не са били описани или обсъждани в медиите. Починалият на 74 години Али промени бокса завинаги и едва ли някога ще бъде забравен.

И все пак, има неща, които и останаха тайна до смъртта му, въпреки че трикратният световен шампион при професионалистите в тежка категория и олимпийски шампион от Рим 1960, прекара целия си живот във фокуса на вниманието на медиите.

Неговият биограф и дългогодишен приятел Дейвис Милър разкри пред CNN пет факта за Али, които бяха тайна до сега.

Али е сменял името си повече от веднъж

На всички е известно, че Касиъс Клей сменя името си на Мохамед Али през 60-те години, след като приема исляма. Но малцина са наясно, че боксьорът е имал други идеи за името си.

Милър обясни, че при приемането на Клей в движението Ислямска нация е довело до смяната на името му, но той не е станал веднага Мохамед Али, първо е бил Касиъс Екс.

„На 26 февруари 1964, на следващия ден, след като Али беше победил с нокаут Сони Листън, Касиъс стана Касиъс Екс - разказва Милър. - Почти две седмици по-късно, на 6 март, той обяви, че религиозният и политически водач на Ислямска нация Илайджа Мохамед му е дал името Мохамед Али."

Според Милър, първоначално това име е било предназначено за Малкълм Екс, но той напуска Ислямска нация малко, след като към движението се присъединява Али и на следващата година е убит.

Мохамед е бил последовател на суфизма

На 28 април 1967 година Али отказва да влезе в армията на САЩ и губи титлата си в тежка категория. Като мюсюлманин, той обяснява, че не може да воюва по религиозни причини. В по-късен етап от живота си той се насочва към мистичната мюсюлманска секта, изповядваща суфизъм.

„Али обяви, че принадлежи към суфизма около 2005 година, като обясни, че чувства тази секта най-близка - обяснява Милър, който в края на на 2015 издаде книгата си, посветена на Мохамед Али „Approaching Ali". - Суфизмът е най-миролюбивата секта сред всички световни религии. Членовете на тази секта вярват, че умишленото нараняване на един човек се равнява на нараняването на цялото човечество, ако удариш един, значи удряш всички."

Али се е боксирал контузен при голямото си завръщане

Датата е 26 октомври 1970 година, мястото - Атланта. Това е първият мач на Али, след като е прекарал 3 години и седем месеца извън спорта - наказание за това, че е отказал да служи в армията.

„Али имаше само 6 седмици, за да се подготви за мача с Джери Куори, претендент №1 за титлата - разказва Милър. - По време на тренировките спаринг партньорът на Али - Джими Елис, негов приятел от детинство и бивш шампион в тежка категория, го удари лошо и Мохамед трябваше да излезе на ринга със спукано ребро.

„Въпреки това, Али не се отказа, тъй като не знаеше дали някога отново ще получи шанс да се върне на ринга."

Как му се отразява болестта на Паркинсон

„След като болестта на Али се задълбочи, той започна да разчита на жестовете, за да общува по-добре с хората около него - обяснява Милър за Мохамед. Лекарите откриват болестта му през 1984 година, когато той е на 42 години. - Той комуникираше с ръце, пръсти, правеше физиономии, с очи.

„Това общуване се превръщаше в забавление за всички около него. Въпреки че можеше да върви, предпочиташе да се вози в инвалиден стол, чувстваше се по-спокоен."

Али е бил запален фокусник

„Дори след началото на болестта, Али все още можеше да прави фокуси с карти или да крие и открива монети с ръцете си - разказва Милър, който се запознава с Али през 1975 година. - Имаше любими номера - показваше червен шал, който след това изчезваше, отхапваше половин монета, после я връщаше цяла. Дори успяваше да създаде илюзия, че може да левитира. Тези неща го забавляваха."

Милър помни, че Али му е показал фокус за първи път през юни 1975. Двамата се запознават, Милър е негов спаринг партньор и Мохамед едва не го нокаутира само с един удар след което му помага да слезе от ринга.

„Докато ме отвеждаше да седна, Мохамед ми каза: „Ти си бърз, удряш добре, въпреки че си дребничък, изчакай да свърша", разказва Милър, който си спомня, че след края на тренировката Али е показал няколко фокуса на избраната публика, допусната на тази сесия, като е използвал за сцена ринга.

Oще: бокс  дейвис милър  мохамед али  професионален бокс 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео