Да се срещнеш с гените си | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Да се срещнеш с гените си

ЛНЛюбомир Найденов
10.01.2017, 13:43 (обновена 12.01.2017, 15:12)
1

Снимка: © Getty Images

NutriGen е първата българска компания, която предлага ДНК тестове за спорт, диета, здраве и естроген, на базата, на които могат да бъдат изградени високоефективни хранителни и спортни режими.

Мислили ли сте си, че някога може да се „срещнете” с гените си? Да разберете точно какви са, да си „поговорите“ и да се „опознаете“?

Е, вече и това е възможно и не е изобщо толкова налудничаво, колкото звучи.

Можете да осъществите срещата с гените си с помощта на NutriGen – първата българска компания, която предлага ДНК тестове за спорт, диета, здраве и естроген, на базата, на които могат да бъдат изградени високоефективни хранителни и спортни режими.

Процесът е изключително прост и безболезнен.

Получаваш плик, който съдържа упътване какво точно представлява тестът и две епруветки с тампони, с които трябва да вземеш натривки от вътрешната част от бузата си. След това изпращаш пробите обратно и след около месец отиваш да си провериш резултатите.

Тъй като ДНК тестът не е биология за 6 клас, въпреки че ще си припомните термини като „рибозоми“ и „митохондрии“, на помощ идва д-р Марта Михайлова – главен генетичен и медицински консултант към компанията, която разкодира всяко едно трудно произносимо буквено съкращение.

Ако се занимавате със спорт, най-вероятно много добре знаете, че повече от 50% от успеха зависи от генетичния потенциал на индивида. Затова и бях толкова развълнуван, когато имах шанса да „прочета“ гените си.

Благодарение на този тест, разбирате за какъв спорт е пригодено тялото ви, дали имате предразположение към аеробни или анаеробни упражнения. Също – как организмът ви се справя с преработката на вредни вещества като алкохол, цигарен дим и др.

И с няколко лесни стъпки и промени имате шанс да подобрите живота си, чисто и просто чрез „слушане“ на това, което тялото ви „казва“.

Но, внимавайте, защото може и да откриете някои неприятни изненади – като например, че позакръгленото ви тяло, което цял живот сте отдавали на „лоши гени“, няма нищо общо с тях, а единствено и само с по-сериозния ви апетит, хранителни навици и начин на живот.

Точно това ми се случи и на мен и когато го чуеш от устата на специалист, знаеш, че няма място за оправдания.

Тестът е изключително полезен и за хората, които тренират любителски. Например – разбрах, че силата ми не е в работата с тежестите, а в кардио упражненията и в състезанията на дълги разстояния. И, като че ли, винаги съм го знаел, но никога досега не ми бе обяснено в научния смисъл.

Ако и за вас първите 20-30 минути на колелото или пътеката са трудни, но след това имате чувството, че може да продължите с часове, възможно и вие да „страдате“ от същото предразположение на гените.

Тестът е нещо като преглед при лекар, но много по-задълбочен, а резултатите важат за цял живот, тъй като гените ни не се променят.

Вярно, може и да не следвате всички съвети (все още ми е трудно да намаля цигарите и кафето), но винаги е от плюс, когато познаваш тялото си по-добре и имаш обяснение за случващото се с него.

Неслучайно подобни тестове навлизат изключително бързо и в професионалния спорт, като Барселона е един от първите футболни отбори, които използват подобни генетични изследвания.

Защото е много важно да намалят риска от контузии, а ако все пак някой от играчите получи такава, за да избегнат повтарянето ѝ за в бъдеще да знаят дали тя по-скоро е плод на слаби връзки или кости, или просто обикновен футболен инцидент.

„Аз си познавам тялото най-добре, няма нужда други да ми казват...“ вече не е адекватно мислене. Медицината е напреднала невероятно много, а най-добрата грижа за тялото е превенцията и по-доброто му познаване.

Материалът не е рекламен, а е базиран на личните впечатления на автора

Oще: nutrigen  гени  диета  днк  днк-тест  здраве  кардио  спортен режим  тест  тренировка 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 12.01.201714:49

Ти остави парите, истинската цел на "услугата" е генетично разузнаване, съставяне на база генетични данни на населението, ако изследването е категорично не анонимно, значи съм прав.

Такава информация струва повече от това какво купуваме, какво гледаме и за кого гласуваме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

1 ММ | 11.01.201711:32

700 лв за определяне на "оптимална диета"?
900 лв за определяне на "оптимален спорт"?

В София месец тренировки по някой спорт върви между 50 и 100 лв. Тоест с парите, които ще хвърлиш за нещо доста съмнително ( вземане на проба чрез натривка от вътрешната страна на бузата- това моите гени ли ще засече или гените на телето от шкембе чорбата дето съм обядвал?) можеш чисто и просто да потренираш 4 вида спорт по 3 месеца и да се насочиш към това, което се отразява най-добре както на тялото ти, така и на психиката ти. Защото при спорта е много важно и кое ти носи удоволствие, а не всяка минута в залата да ти е мъчение...
   

оценка

+0 -0


Видео