Да се срещнеш с гените си | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Да се срещнеш с гените си

ЛНЛюбомир Найденов
10.01.2017, 13:43 (обновена 12.01.2017, 15:12)
1

Снимка: © Getty Images

NutriGen е първата българска компания, която предлага ДНК тестове за спорт, диета, здраве и естроген, на базата, на които могат да бъдат изградени високоефективни хранителни и спортни режими.

Мислили ли сте си, че някога може да се „срещнете” с гените си? Да разберете точно какви са, да си „поговорите“ и да се „опознаете“?

Е, вече и това е възможно и не е изобщо толкова налудничаво, колкото звучи.

Можете да осъществите срещата с гените си с помощта на NutriGen – първата българска компания, която предлага ДНК тестове за спорт, диета, здраве и естроген, на базата, на които могат да бъдат изградени високоефективни хранителни и спортни режими.

Процесът е изключително прост и безболезнен.

Получаваш плик, който съдържа упътване какво точно представлява тестът и две епруветки с тампони, с които трябва да вземеш натривки от вътрешната част от бузата си. След това изпращаш пробите обратно и след около месец отиваш да си провериш резултатите.

Тъй като ДНК тестът не е биология за 6 клас, въпреки че ще си припомните термини като „рибозоми“ и „митохондрии“, на помощ идва д-р Марта Михайлова – главен генетичен и медицински консултант към компанията, която разкодира всяко едно трудно произносимо буквено съкращение.

Ако се занимавате със спорт, най-вероятно много добре знаете, че повече от 50% от успеха зависи от генетичния потенциал на индивида. Затова и бях толкова развълнуван, когато имах шанса да „прочета“ гените си.

Благодарение на този тест, разбирате за какъв спорт е пригодено тялото ви, дали имате предразположение към аеробни или анаеробни упражнения. Също – как организмът ви се справя с преработката на вредни вещества като алкохол, цигарен дим и др.

И с няколко лесни стъпки и промени имате шанс да подобрите живота си, чисто и просто чрез „слушане“ на това, което тялото ви „казва“.

Но, внимавайте, защото може и да откриете някои неприятни изненади – като например, че позакръгленото ви тяло, което цял живот сте отдавали на „лоши гени“, няма нищо общо с тях, а единствено и само с по-сериозния ви апетит, хранителни навици и начин на живот.

Точно това ми се случи и на мен и когато го чуеш от устата на специалист, знаеш, че няма място за оправдания.

Тестът е изключително полезен и за хората, които тренират любителски. Например – разбрах, че силата ми не е в работата с тежестите, а в кардио упражненията и в състезанията на дълги разстояния. И, като че ли, винаги съм го знаел, но никога досега не ми бе обяснено в научния смисъл.

Ако и за вас първите 20-30 минути на колелото или пътеката са трудни, но след това имате чувството, че може да продължите с часове, възможно и вие да „страдате“ от същото предразположение на гените.

Тестът е нещо като преглед при лекар, но много по-задълбочен, а резултатите важат за цял живот, тъй като гените ни не се променят.

Вярно, може и да не следвате всички съвети (все още ми е трудно да намаля цигарите и кафето), но винаги е от плюс, когато познаваш тялото си по-добре и имаш обяснение за случващото се с него.

Неслучайно подобни тестове навлизат изключително бързо и в професионалния спорт, като Барселона е един от първите футболни отбори, които използват подобни генетични изследвания.

Защото е много важно да намалят риска от контузии, а ако все пак някой от играчите получи такава, за да избегнат повтарянето ѝ за в бъдеще да знаят дали тя по-скоро е плод на слаби връзки или кости, или просто обикновен футболен инцидент.

„Аз си познавам тялото най-добре, няма нужда други да ми казват...“ вече не е адекватно мислене. Медицината е напреднала невероятно много, а най-добрата грижа за тялото е превенцията и по-доброто му познаване.

Материалът не е рекламен, а е базиран на личните впечатления на автора

Oще: nutrigen  гени  диета  днк  днк-тест  здраве  кардио  спортен режим  тест  тренировка 


Още от Още спорт

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 12.01.201714:49

Ти остави парите, истинската цел на "услугата" е генетично разузнаване, съставяне на база генетични данни на населението, ако изследването е категорично не анонимно, значи съм прав.

Такава информация струва повече от това какво купуваме, какво гледаме и за кого гласуваме.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 17:20

1 ММ | 11.01.201711:32

700 лв за определяне на "оптимална диета"?
900 лв за определяне на "оптимален спорт"?

В София месец тренировки по някой спорт върви между 50 и 100 лв. Тоест с парите, които ще хвърлиш за нещо доста съмнително ( вземане на проба чрез натривка от вътрешната страна на бузата- това моите гени ли ще засече или гените на телето от шкембе чорбата дето съм обядвал?) можеш чисто и просто да потренираш 4 вида спорт по 3 месеца и да се насочиш към това, което се отразява най-добре както на тялото ти, така и на психиката ти. Защото при спорта е много важно и кое ти носи удоволствие, а не всяка минута в залата да ти е мъчение...
   

оценка

+0 -0


Видео