Антидопинговите лидери искат пълно отстраняване на Русия от спорта | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Антидопинговите лидери искат пълно отстраняване на Русия от спорта

Sportcafe
11.01.2017, 09:16 (обновена 12.01.2017, 09:27)
допинг, русия

Снимка: © Getty Images

19 страни се обединиха срещу руския допинг

Пълно отстраняване на Русия от световния спорт, отнемане на домакинствата на международни състезания и мораториум за даването на нови, поискаха с декларация представители на Асоциацията на националните антидопингови комитети (NADO).

19 страни се обединиха срещу руския допинг и подписаха декларацията.

Това стана на среща в Дъблин, която завърши с този много остър документ. От Асоциацията настояват също така в международните състезания да бъдат допускани само руски спортисти, преминали през проверка, които са съгласни да участват под неутрален флаг.

Подписите си под документа са сложили представители на антидопинговите комитети на Белгия, Канада, Дания, Естония, Финландия, Франция, Ирландия, Япония, Хърватия, Холандия, Норвегия, Полша, Словения, Испания, Швеция, Швейцария, ЮАР, Германия, САЩ и Австрия.

"Втората част на доклада на Макларън показа чудовищни доказателства за съществуването на системен проблем с допинга в Русия, който стои нерешен. Необходим е цял комплекс от реформи.

Докато не видим някаква централизирана система за борба с това явление в Русия, то не можем да бъдем сигурни в чистотата на нито един руски спортист. Пътната карта е ясна, но от страна на Русия засега няма никакво разкаяние, а пълно отрицание на проблема", коментира генералния директор на Асоциацията на националните антидопингови комитети Джоузеф дьо Пенсие.

Повече от 100 руски атлети бяха спрени от участие на олимпиадата в Рио през 2016, но това изглежда само като предупредителен изстрел на фона на задаващите се още по-сериозни санкции.

Над 1000 руски спортисти са се възползвали от държавната политика, подкрепяща използването на допинг, се констатира във втория доклад на проф. Макларън.

От Русия вече бяха отнети няколко големи мегдународни състезания, включително кръгове от Световната купа по биатлон и Световното първенство по бобслей и скелетон. Под сериозен въпрос вече е поставено участието й на зимните олимпийски игри в Пьончан.

Oще: nado  австрия  асоциация на националните антидопингови комитети  белгия  втори доклад  германия  дания  доклад  домакинство  допинг  допинг скандал  естония  ирландия  испания  канада  норвегия  олимпиада  олимпийски игри  остраняване от спорта  полша  русия  сащ  словения  сочи 2014  финландия  франция  холандия  хърватия  швейцария  швеция  юар  япония 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

1 scuba | 11.01.201711:31

Нищо ново-и Саддам Хюсеин имаше оръжия за масово поразяване.
   

оценка

+0 -0


Видео