Твърди, че е на 34, но по-скоро е на 48. Печели милиони, но продължава да мие тоалетни | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Твърди, че е на 34, но по-скоро е на 48. Печели милиони, но продължава да мие тоалетни

Sportcafe
16.05.2019, 12:13 (обновена 19.05.2019, 13:21)
кипчоге

В края на април Кипчоге спечели Лондонския маратон за четвърти път в кариерата си.

Миналата есен Елиуд Кипчоге постави феноменален световен рекорд в маратона с време от 2:01.39 часа. Тогава кениецът подобри предишното върхово постижение с повече от минута, а в края на април спечели Лондонския маратон за четвърти път с втори най-добър резултат в историята на леката атлетика.

34-годишният кениец преодоля класическата дистанция от 42 195 метра за 2.02:37 часа, подобрявайки собствения си рекорд на трасето от 2:03:05 часа от миналата година. Времето на Кипчоге бе с около минута по-слабо от световния му рекорд, който той постави на маратона в Берлин през септември 2018-а.

Кипчоге е абсолютен феномен, а постижението му е съизмеримо като тежест с тези 9.58 секунди, за които Юсейн Болт пробяга 100 метра на световното в Германия преди 10 години.

Елиуд покори всички върхове, но няма да се откаже от голямата си мечта - да падне под два часа в класическата маратонска дистанция.

Само допреди няколко години никой не вярваше, че това е възможно, но Кипчоге промени стандартите.

Остава му по-малко от половин минута до целта

Въпреки историческите си рекорди, кениецът никога не е бил световна звезда в пълния смисъл на думата. Естествено, в родината си и във Великобритания е познат от дълго време, но почти всеки африканец във Висшата лига на Англия е по-известен от него.

Кипчоге печели първата си световна титла на 5000 метра през 2003 година. Ако може да се вярва на документите му, тогава е само на 19.

Голямата му страст обаче е маратонът и през 2015-а в Берлин за първи път се опита да свали рекорда на планетата, но се сблъска с неочакван проблем. Стелките му се отлепиха и му създаваха голям дискомфорт. Кениецът успя да финишира и дори спечели, но чупенето на рекорда, разбира се, не се случи.

Неговите спонсори му поднесоха най-искрани извинения и започнаха да произвеждат нова линия обувки за бягане специално за него.

Само от спонсорски договори Кипчоге печели около милион долара на година. И това е без да се вземат предвид наградите от турнирите и други негови източници на доходи.

Сумата може и да не ви звучи толкова впечатляваща на фона на приходите, които получават футболистите, но за леката атлетика са си сериозни пари.

Но въпреки това Елиуд продължава да живее скромно в своето родно село.

Преди две години спонсорите организираха специална маратонска надпревара, наречена Breaking 2, за Кипчоге и други двама елитни бегачи, в която бяха създадени всички условия за поставяне на нов световен рекорд: пейсмейкъри плюс идеално трасе на писта в Италия. Кениецът спря хронометрите на 2:00.25 часа - на по-малко от половин минута от заветната цел. Този рекорд обаче не влезе в историята, тъй като не беше поставен в рамките на официално състезание. Но много скоро след това Елиуд стигна до споменатите в началото 2:01.39 часа.

Сега отново възнамерява да атакува немислимите до скоро два часа, а фигури като Степан Киселев, най-добрия маратонец на Русия, вярват, че има шанс.

"Преди, докато Денис Кимето държеше рекорда, не вярвах. Тогава резултатът от малко над два часа и три минути изглеждаше фантастичен. Но след това Кипчоге разби на пух и прах предразсъдъците дори в собствената ми глава. Той е страхотен феномен, всички кенийци му се кланят. А и на тази възраст...", споделя Киселев, който често се подготвя в Кения.

Но какво има предвид под "тази възраст"?

"На 34 е по паспорт, но реално е поне на 43. Появиха се дори негови бивши съученици, които твърдяха, че е на 48 години. Това, разбира се, е прекалено много, но той определено е прехвърлил 40-те. Сега спонсорите му искат отново да започнат проект за бягане под два часа и мисля, че докато е в такава потресаваща форма, може да го направи."

Киселев обяснява в какво се крие уникалността на Елиуд.

"Голямо предимство му е техниката на бягане. Тя е възможно най-икономичната и за нея вече се пишат учебници. По този начин бягат много атлети на писта, но на шосе тази техника крие голяма опасност от контузии. Налице е по-голямо натоварване на ахилесите, както и на други части от тялото. Кенениса Бекеле е споделял, че когато е преминал на шосе, е трябвало да променя техниката си.

Но на Кипчоге не му пречи и бяга така по време на цялото разстояние. Асфалтът не му убива, което е уникално.

Селото му е на 30 километра над Итен. Специфично за техния лагер е, че цари жестока дисциплина. В събота сутрин се прави дълъг крос, след което на бегачите им е позволено да се приберат вкъщи при семействата си. А в неделя вечерта всички трябва да са отново на линия в школата.

Елиуд Кипчоге е обикновен и скромен човек. Върши всякаква домакинска работа в лагера, дори мие тоалетните. Напоследък, когато популярността му стана огромна, идват тълпи от туристи в лагера, за да го видят. Но преди важни състезания затварят базата за външни лица, за да се концентрира върху тренировките", завършва Киселев.

Oще: атлети  бегачи  бягане  елиуд кипчоге  кипчоге  лека атлетика  маратон  рекорд  юсейн болт 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео