Поражение за 4 милиарда евро | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Поражение за 4 милиарда евро

Sportcafe
04.10.2015, 18:04 (обновена 04.10.2015, 18:19)
Ръгби, Австралия - Англия

80 хиляди англичани на стадиона и милиони пред телевизорите страдаха с провала на отбора.

Спортът отдавна не е обикновено забавление, а глобална индустриална машина. Феномен с огромно отражение върху социалните процеси. Победите и загубите имат не само емоционален, но и подчертано икономически ефект.

Точно както сензационното отпадане на Англия от Световната купа по ръгби. Поражението с 13:33 от Австралия не просто превърна отбора в първия домакин в историята, който се прощава с надпреварата още след предварителните групи.

Финансовите експерти на Острова предвиждат колосални щети върху местната икономика в размер на 3 милиарда паунда (4 милиарда евро).

"Подобно спортно разочарование обикновено има негативно влияние върху нагласата на инвеститорите - разяснява проф. Алекс Едмънс от London Business School. - Заключението ни се основава върху внимателен анализ върху стоковите пазари във Франция, Германия, Италия, Испания, Аржентина и Бразилия след болезнени загуби на националните им отбори по футбол. Очакваме отпадането от Световната купа по ръгби да причини спад в търговията с 0,15%, което ще рече 3 милиарда паунда".

Сериозни загуби ще регистрира и телевизионният канал ITV, който плати 60 милиона паунда за правата на Световната купа. След изхвърчането на домакините цената на рекламата ще падне с повече от 1 милион паунда на мач. От солидни планирани приходи - в рамките на десетки милиони, ще бъдат лишени и пъбовете, ресторантите и магазините.

Разбира се, подобно поражение неизбежно се превръща в национална трагедия. Медиите в Англия го нарекоха „Срив“, „Унижение у дома“ и дори „Краят на света“. Уволнението на селекционера Стюърт Ланкастър е извън всякакво съмнение, а капитанът Крис Робшоу поднесе извиненията си, които никой няма да приеме.

Oще: ръгби 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео