Наръчник на начинаещия волейболен зрител | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Наръчник на начинаещия волейболен зрител

Цветан Баяслиев
14.10.2015, 09:35 (обновена 16.10.2015, 11:40)

1 от 5 снимки Назад Напред

волейболни правила

Правилата на волейбола не са никак сложни. Но ако ви затрудняват, най-добре просто следете кога се радват нашите.

Ако гледате волейбол от години и знаете отлично какво е атака от зона четири, този наръчник не е за вас. Но ако страстта по играта ви е завладяла едва покрай победния ход на родните национали на европейското първенство, ще се опитаме да ви бъдем полезни в опитите да разгадаете какво и защо се случва на полето.

Само тук ще разбулим мистериите, които обгръщат термини като „флот“, „пайп“ и „антена“. Коментаторът на БНТ Сашо Йовков ги използва не за да ви комплексира и обърка, а защото те действително означават нещо.

Но всичко по реда си. Да започнем с малко история. За разлика от повечето останали спортове, волейболът си има конкретна рождена дата. На 9 февруари 1895 г. преподавателят по физическо възпитание в Масачузетс Уилям Морган поставя мрежа за тенис на височина 197 сантиметра, а учениците му започват да прехвърлят над нея баскетболна топка.

Най-напред броят на състезателите е неограничен, а първите правила са публикувани през 1897 г. Най-същественото е, че топката не бива да пада на пода и всеки отбор има право на три докосвания (без да броим евентуално отклоняване в блокадата). Недопустимо е бъркането в полето на съперника (освен при блокада). Геймовете се играят до 25 точки, а петият, или така нареченият тайбрек - до 15. Победител е тимът, който първи спечели три гейма.

Игрището е с размери 18 на 9 метра, разделено на две от мрежа. За мъжете тя е висока 243 сантиметри, а за жените - 224 сантиметра. Горният й край се нарича филе. Ограничена е от успоредни на страничните линии антени, като топката трябва да преминава от вътрешната им страна.

Всяко от полетата се състои от шест мислени зони - три в предната и три в задната част. Границата се определя чрез така наречената триметрова линия, отдалечена на 3 метра от мрежата. Зоните са разположени обратно на часовниковата стрелка (виж галерията).

Състезателите не са позиционирани статично, а се въртят – от зона едно преминават в зона шест и така нататък. Завъртането става след всяка точка, спечелена след изпълнен от същия отбор начален удар. Играчите трябва да се намират в своята зона преди сервис, след което разположението им е произволно.
Специфичното е, че волейболист от втора линия може да атакува само ако е отскочил зад триметровата линия и няма право да прави блокада. Състезателят, който след завъртане преминава от зона две в зона едно, изпълнява сервис.

Сега нека изясним постовете. Да започнем с посрещачите. Те са двама и играят на диагонал, тоест в срещуположни зони (1-4, 2-5, 3-6). Както се досещате, основната им задача е да посрещнат максимално прецизно сервиса на противника.

Освен това нападат - посрещачът на първа линия от зона 4 (ето защо тези играчите са популярни като четворки), а този на втора линия - от зона 6 (това пък се нарича пайп). В нашия отбор на Евро 2015 това са обикновено Николай Пенчев и Тодор Алексиев, дублирани от Мирослав Градинаров.

Второто докосване е привилегия и задължение на разпределителя. Човекът-оркестър трябва да притича от съответната зона до средата на мрежата, тоест зона три, и да подаде към нападателите. Освен това активно участва в блокадата, когато е на първа линия. Родните разпределители са Георги Братоев, Андрей Жеков и Любомир Агонцев.

Диагоналът е разположен срещуположно на разпределителя, откъдето идва и наименованието. Той не посреща, но участва в защита при разиграване. Приоритетната му задача е да бележи точки чрез атаки от зони две и едно. Успешно за България го правят капитанът Владимир Николов и Николай Учиков.

Центровете (или централни блокировачи) атакуват така наречените къси топки, подадени от разпределителя в средата на мрежата. А във фаза защита трябва да спират с блокада противниковите нападатели, като се придвижват максимално бързо край мрежата. Такива са функциите на Теодор Тодоров, Виктор Йосифов и Николай Николов.

Стигаме до либерото. Сещате се - Теди Салпаров и Влади Иванов, които задължително играят с различен екип. Либерото действа само на втора линия - посреща и спасява в защита. Вдига към нападателите, когато разпределителят е изолиран. Влиза в игра на мястото на централния блокировач, който след поредното завъртане напуска първа линия.

Сервисът е няколко типа - от земя, с отскок или така наречения флот - с лек отскок, при който топката лети успоредно на полето. Директна точка от сервис се нарича ас. Атаката може да бъде по правата, по дългия и по късия диагонал в зависимост от избраната от нападателя посока.

Е, запомнихте ли всичко? Побързайте, защото остава съвсем малко до четвъртфинала с Германия. Нали вече няма да се чудите защо Владо все забива отдясно, а не пробие поне веднъж през центъра?

За десерт сме ви приготвили няколко изненади от волейболния жаргон, които няма да чуете от Сашо Йовков в национален ефир. Ако в залата проехти „каска“, не се оглеждайте за миньори сред публиката. Думата се използва, когато нападател фрасне с топката съперник по главата.

„Събу му чорапите“ - за щастие и тук значението не е буквално. Има се предвид неловкия за всеки атакуващ играч миг, когато отскочилата от блокадата топка тупне в краката му.

Има и още много, но това е най-необходимото. Приятно гледане!

Oще: виктор йосифов  владимир николов  волейбол  георги братоев  евро 2015  наръчник  национален отбор  николай пенчев  правила  теодор салпаров  теодор тодоров  тодор алексиев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.02.2014, 11:16

1 Bai Hoi | 15.10.201513:53

Една забележка - правилата за гейм до 25 и всяка грешка - точка са въведени 1999 г. Дотогава геймът беше до 15 точки и за да реализира един отбор точка беше необходимо същият отбор да е изпълнил сервиза в разиграването.
   

оценка

+0 -0


Видео