Кога Майкъл Тайсън стана Железния Майк | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Кога Майкъл Тайсън стана Железния Майк

4534535Борислав Орлинов
07.01.2018, 10:02 (обновена 09.01.2018, 09:20)
тайсън

Смъртоносен дует.

Ти си боклук, ти си боклук, ти си боклук - когато това е твое дълбоко убеждение, е много трудно да намериш някаква стойностна цел в живота си, за която да живееш, или да умреш.

70-те години в Бронкс нито е подходящото време, нито подходящото място, за да имаш мечта. Мечтите са за хора, които вярват, че могат да доживеят до следващия ден, имайки покрив над главата си и нещо за хапване. Те са за богаташите.

Мечтите не са за едно грозно и дебело чернокожо момче, което толкова противно мирише, че му е невъзможно да си намери приятели.

Животът е скапана работа, би казал 10-годишният Майк Тайсън.

В професионалната си кариера легендарният боксьор има 58 мача, 50 победи, 44 от които с нокаут. През 1986 г., когато е на 20, Майк става най-младият шампион в тежка категория и задържа титлата до 1990 г., след което отива за три години в затвора.

Когато е в силата си, Тайсън е неудържим - злодей, който вцепенява противниците си само с поглед. Разрушител на челюсти и ребра. Непобедима машина за убиване, чиито ъперкъти могат да късат глави. Шампион дори в сънищата си.

Преди обаче да стъпи на върха на света, момчето от Бронкс има дълъг път, за да излезе от калната дупка, в която се намира Майкъл живее в мизерия в по-голямата част от детството си и на много крехка възраст разбира, че трябва да се оправя сам. Не познава баща си, а майка му не го понася - чувство, което се засилва, след като детето се забърква с улични банди и започва да краде.

Перспективата пред Тайсън се ограничава до това дали да бъде бит, да влезе с взлом или да направи някой зулум. Подобен начин на живот гарантира, че ако не умреш до 14-годишна възраст, ще попаднеш в изправителен дом, а когато си пълнолетен, ще отидеш и в затвора.

През 1980 г. Майк попада в Елмуд, което е място за непоправими деца. Там, където би трябвало да е гибелта му, обаче се запознава с управителя Боби Стюърт, бивш професионален боксьор, и започва да тренира бокс. Стюърт забелязва заложбите на Майк и го среща с Кас д'Амато, а това се превръща в първия етап от създаването на Железния Майк.

След първата среща между с  Тайсън, Кас казва: „Това е бъдещият шампион в тежка категория!"

Разбира се, в този момент само треньорът си вярва, но веднага се заема за работа. Той не само започва да тренира Майкъл, но и действа като мехлем за обременената му от всякакви проблеми личност. Момчето се премества в дома му, а двамата с часове си говорят след всяка тренировка. Тайсън се научава на стила „пуйк-а-буу" и се превръща от несигурен младеж с комплекси в арогантен звяр, вярващ, че на планетата няма живо същество, достойно дори да говори с него. Всичко е заслуга на Кас.

Двамата си поставят за цел боксьорът да стане най-младият световен шампион в тежка категория, още преди Майк да е изиграл първия си аматьорски мач. При непрофесионалистите съперниците му трудно издържат повече от рунд, но метаморфозата още не е завършена. Защото Кас ще е доволен, само когато срещу себе си види не Майкъл Тайсън - отличен състезател с перфектна физическа подготовка, а Железния Майк - човек, който не изпитва емоции. Хладнокръвен убиец, изцяло посветен на каузата.

Всъщност последният етап от завършването на проекта „Железния Майк" идва след разговор, който Тайсън споделя в автобиографичната си книга „Безпощадната истина":

„Човече, искаше ми се да имаш тяло като на Майк Уийвър или Кен Нортън - казва Кас на 18-годишния си боксьор. - Защото тогава щеше да си истинска заплаха. Имаш зловеща аура. Те нямат темперамента, но имат физиката на плашещ човек. Можеше да парализираш от страх другите само с начина, по който изглеждаш."

Спомняйки си тези думи, Тайсън до ден-днешен се задушава. За него това е безцеремонна обида. Идва му да заплаче, но знае каква ще е реакцията на ментора му, ако го види в такова състояние - „Плачеш като малко дете! Как ще се справиш с големите мачове, ако не си емоционално жилав?"

Тайсън запазва присъствие на духа, уверява Кас, че един ден целият свят ще се страхува от него и минава психологическото изпитание, доказващо, че от предишния Майк няма и следа.

„Това беше денят, в който се превърнах в Железния Майк. Станах този човек на 100%. Въпреки че до този момент бях спечелил всеки мой мач по атрактивен начин, не бях напълно убеден в това да бъда свиреп, както Кас ме искаше. След този разговор, в който бях прекалено малък, станах свиреп. Дори започнах да си фантазирам, че съм убил някого на ринга. Това несъмнено щеше да уплаши всеки."

Така се ражда звярът Майк Тайсън. Той ще е толкова внушителен, че ще донесе несметни богатства, успехи, пари и всяка жена, но и ще погуби притежателя си.

На 4 ноември 1985 г. - година преди Железния Майк да стане най-младият световен шампион в тежка категория, Кас д'Амато умира. Той вече  е завършил мисията на живота си. А звярът?

Звярът е развързан...

Oще: бокс  бронкс  железния майк  жени  затвор  история  кас д амато  коли  майк тайсън  майкъл тайсън  ню йорк  пари  престъпност  световен шампион  тежка категория  треньор  убийствео 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео