Спортувай в твоя град – Ърбан зона 2015 | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Спортувай в твоя град – Ърбан зона 2015

Sportcafe
13.05.2015, 16:57 (обновена 13.05.2015, 17:02)
ърбан

Празникът е на 23 и 24 май и включва свободни състезания в 7 популярни сред младите и характерни за градската среда спорта.

За първи път в историята спортен празник „Спортувай в твоя град – Ърбан зона“ ще бъде в програмата на инициативата София 2018 – Европейска столица на спорта. Фестивалът се организира от Столична община и Асоциация „Спорт в свободното време“.

Празникът е на 23 и 24 май и включва свободни състезания в 7 популярни сред младите и характерни за градската среда спорта: баскетбол 3 х 3, скейтборд, стрийт ВМХ, блейд(ролкови кънки), катерене на стена, атлетически крос и колоездене.

Баскетболният турнир за първи път ще важи за Градско първенство. Всички сетове и рампи ще бъдат ситуирани около Националния стадион „Васил Левски“ – сектори В и Г, там е и старт-финалът на кросовете, чийто трасета са из Борисовата градина.

Специално за феста ще бъде изградена огромна рампа, организаторите обещават скокове с височината на Националния стадион. Интересен е и начинът на определяне на шампионите в отделните дисциплини скейтборд, блейд и ВМХ, които ще получат титлата „Цар на града“(Ърбан кинг) – няма да има жури, а самите състезатели ще излъчат най-добрите с лично гласуване от всеки участник.

За зрителите са предвидени специално изградени сцени и трибуни с възможности за много забавления и награди.

“Ърбан зоната“ премина при огромен интерес през Кюстендил и Плевен, сега, в София ще се състои за трета поредна година, но вече в подкрепа определянето на София за Европейска столица на спорта за 2018 година. Целта на организаторите е да допринесат за престижа на българската столица като град на активния и здравословен начин на живот.

Шоу, Екшън и Емоции с Екстремните Царе на Столицата: 
23 – 24 май Спортувай в твоя град – Ърбан зона 2015, Нац. стадион „В. Левски“

Какво, къде, кога, как  Спортувай в твоя град – Ърбан зона 2015
Всички стартове са в неделя, 24 май, квалификациите в баскетбола ще започнат предния ден

BMX, Блейдове и Скейтборд - Начало в 9.30 ч. Ще се изградят два сета пред сектор В: Рампа и трасе с опции за препятствия, скокове и трикове. Няма ограничения във възрастта. Изисквания към участниците: Да ползват каска по време на състезанието, да имат сключена застраховка "Злополука". Ненавършилите 18 години, представят писмена декларация от родителите с разрешение да участват(ако родителите им не присъстват на място). В отделните дисциплини шампионът(Цар на града) се определя чрез гласуване от всички участници. Ще има и призове за „Най-добър трик“.

Колоездене крос-кънтри 10-15 км - Старт в 10.30 ч. Трасето преминава по алеите на Парка до входа на къпалня Мария Луиза и обратно покрай бул. Драган Цанков. Възрастови групи: мъже/жени  -  12-14 год.(родени 2001-2003 г.), 15-18 год. (родени 1998-2000 г.) и 18+ години (родени преди 1998 г.).

Баскетбол - Начало в 10.30 ч. Два големи и 4 малки сета ще са ситуирани  пред Сектор Г на Националния стадион. Отборите се състоят от трима състезатели. Възрастови групи: мъже/жени  -  12-14 г.(родени 2001-2003 г.) и 15-18 г. (родени 1998-2000 г.). За първи път турнирът е валиден за Градско първенство.

Катерене на стена – Начало 10.30 ч. Катеренето става по реда на записването. На два от общо 4 маршрута ще имат право на пробен опит (загряване) и след това на другите два маршрута ще се засича времето, за което са изкачени. Възрастови групи деца 10 - 14 г. (момчета и момичета), деца 15 – 18 г., възрастни 18+ години (мъже и жени). Състезателите се катерят по едно и също време деца и/или възрастни от различни групи. Времето се засича поотделно, резултатите се вписват на съответната възрастова група.

Лека атлетика крос 5 км - Старт в 11.30 ч. Трасето преминава по алеите на Парка до входа на къпалня Мария Луиза и обратно покрай бул. Драган Цанков. Възрастови групи: 12-14 г.(родени 2001-2003 г.), 15-18 г. (родени 1998-2000 г.) и 18+ години (родени преди 1998 г.).
--------------------------
Записване и регистрация: Предварителни записвания - в Столична община. В деня на състезанието - на обособени пунктове за всеки един спортове на мястото на състезанието от 8.30 до 9.30 ч.

Награди: Първите трима в спортовете лека атлетика и колоездене получават медали и предметни награди. В състезанията по баскетбол на отборите шампиони ще бъдат връчени и купи. Общият паричен награден фонд за спортовете лека атлетика и колоездене е 1800 лв, които се разпределят само във възраст 18+ мъже и жени.

В дисциплините скейтборд, БМХ, блейдове (стрийт и рампа) ще бъде определен по 1 победител, който ще бъде награден с купа и предметни награди. Ще бъде излъчен и победител в надпреварата за най–атрактивен трик. Общият награден фонд на четирите екстремни дисциплини е 800 лв.

Заб. Паркингът около Нац. стадион „В. Левски“ ще бъде освободен от автомобили в дните на празника. Организаторите си запазват право на промени в програмата. Подробната Наредба можете да намерите във Facebook страницата на Sofia2018 – Европейска столица на спорта.

Oще: спорт  ърбан зона 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео