Кой уби Бергамини? Футболната смърт, която 28 г. не дава покой на Италия | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Кой уби Бергамини? Футболната смърт, която 28 г. не дава покой на Италия

Sportcafe
02.11.2017, 08:02 (обновена 05.11.2017, 13:09)

1 от 6 снимки Назад Напред

bergamini

Денис Бергамини е "прегазен" от камион на 18 ноември 1989 г.

На сутрешната тренировка на 18 ноември 1989-а Денис Бергамини намира мъртъв бухал край игрището.

В отбора го приемат за лош знак, но талантливият полузащитник казва на съотборниците си, че не трябва да му обръщат внимание и да се концентрират изцяло върху предстоящото люто дерби на Козенца срещу Месина.

Бергамини и съотборниците му се нуждаят от задължителна победа, която да вдигне отбора след трудните първи месеци на сезона. Денис обаче пропуска сблъсъка. Пропуска и следващия мач на тима. И по-следващия... Същата вечер любимецът на тифозите е открит мъртъв пред тежкотоварен камион на път край града.

В предишния шампионат тимът от южна Италия прави фурор и е на крачка от промоция в елита, но остава във втория ешелон заради по-лоша голова разлика.

Зад кулисите положението в клуба е тежко - грози го фалит, но ръководството задържа Бергамини, отказвайки оферти на Фиорентина и Парма, и Денис повежда своите към върха. Той е млад, красив и в разцвета на силите си. Наслаждава се на футбола и знае, че големият трансфер няма да закъснее. В навечерието на мача с Месина обаче в града плъзва слух, че се е самоубил. Никой не вярва, че най-ярката футболна звезда на Козенца и русокосият мъж-мечта за всяко момиче в града е сложил край на живота си.

Първият карабинер, който пристига на мястото на инцидента в 19:30 ч., е Франческо Барбускио. Полицаят разговаря с шофьора Рафаеле Пизано, който още е в шок и твърди, че Бергамини се е хвърлил на шосето и е било невъзможно да спре.

Спирачният път на 100-тонния тир, превозващ мандарини, е над 50 метра. Но въпреки това трупът на футболиста е с все още сресана коса, изгладени и чисти дрехи и работещ часовник.

Не точно картината, която изниква пред очите ни, когато си представим произшествие, при което човек е влачен десетки метри под гумите на тежка машина. Очевидно нещо не е наред...

Пизано казва на Барбускио, че след инцидента се е появило бяло мазерати, от което млада жена е извикала: "Това е приятелят ми, той искаше да се самоубие". Всъщност това е бившата приятелка на футболиста Изабела Интерно, с която Бергамини се е разделил година по-рано. Мазерати-то, което е на Денис, все още е край пътя, но от жената няма и следа.

Шофьорът свидетелства, че е дошла друга кола, в която се е качила. В официалния доклад на полицая обаче пише, че е открил Изабела в бяло мазерати пред бар на няколко километра от произшествието. Разследването зацикля, а мистериозните обстоятелства около смъртта на футболиста стават все повече и повече с течение на времето.

Когато съдебният лекар завършва предварителния преглед на тялото, той посочва, че смъртта е настъпила между 13:50 и 18:50 часа, но свидетел твърди, че трагедията се е случила около 19:15.

Никой не се заема с изясняването на това удивително несъответствие.

От самото начало разследващите сляпо се доверяват на Изабела. Тя казва, че Денис я е взел около 16:00 ч. следобед, а няколко часа по-късно са спрели на десния банкет на пътя и са разговаряли, преди Денис най-неочаквано да излезе от колата и да се хвърли пред камиона все едно се "гмурка в плувен басейн", както го описва тя.

Аутопсията, странно поискана два месеца след смъртта на Бергамини, обаче, показва друго. Футболистът има съвсем малка рана в дясната част на слабините, въпреки че очевидно камионът е идвал отляво.

Лекарят, извършил аутопсията, доктор Авато, стига до заключението, че камионът преминава над тялото на Бергамини и го закача, докато той вече е бил на платното. Докторът обаче не е призован да свидетелства по време на единствения процес през 1991 г., когато Пизано е обвиняем за непредумишлено убийство и впоследствие оправдан.

Още по-странното е, че нито мазерати-то, нито камионът не са подложени на анализ за отпечатъци и търсене на доказателства. И когато прокурорът иска от експерт да даде хипотетичната си версия за случилото се, той го прави единствено въз основа на снимките от мястото на трагедията.

Никой от семейството на Денис не може да повярва, че е извършил самоубийство, но физическите доказателства, които са събрани от разследващите, не са достатъчни за установяване на истината. Близките на Бергамини така и не получават дрехите му, но прибират часовника, верижката, обувките и портфейла му.

Според градска легенда, един от домакините на Козенца се свързвал с бащата на Денис и му казал, че ще му разкрие какво се е случило след края на сезона, но не успява да изпълни обещанието си. Няколко кръга преди края служителят умира при неизяснени обстоятелства. Само съвпадение?

По вещите на Бергамини няма и следа от 50-метрово влачене под гумите на камион, но в продължение на почти четвърт век версията на съда остава непроменена - до 2011 г., когато сестрата на футболиста, Доната, започва отново да рови в миналото с помощта на нов адвокат - Еудженио Галерани.

Юристът преразглежда всеки детайл и изготвя доклад от над 200 страници, в който категорично изтъква несъответствията и предлага нови доказателства.

Прокурорът на Кастровилари, където се провежда първият процес, най-сетне е убеден да възобнови делото за убийство. Той започва разследване срещу Изабела, но тя решава да упражни правото си да запази мълчание. През февруари 2015 г. след щателно разглеждане на снимките от аутопсията, показващи тяло без никакви наранявания, прокуратурата дава заключение, че смъртта не би могла да бъде вследствие на самоубийство.

Случаят приковава вниманието на цялата страна и се появяват версии, че Бергамини е бил убит, защото е бил замесен в трафик на наркотици или защото е бил човекът, който е участвал в "черно тото" в мачовете на Козенца и е бил посредник на мафията във вербуването на останалите футболисти в схемата. И двете обаче са отхвърлени, а Галерани и прокурорът се фокусират върху любовната му история с Изабела Интерно.

Тя е само на 15, когато започва връзката им, а момичето ревнува ужасно, тъй като красивият и богат Бергамини се радва на огромно внимание сред жените в града.

През лятото на 1987 г. Изабела е бременна, но прави аборт. Първоначално Бергамини й казва, че е готов да поеме отговорностите на бащинството, но в крайна сметка я води в частна клиника в Лондон, където бременността е прекъсната. Листче с телефонния номер и адреса на клиниката е открито в портфейла на футболиста след смъртта му. Защо го е взел точно тогава? Никой никога няма да разбере.

През септември 1988 г. Изабела и Денис късат, след като той разбира, че тя му е изневерявала със съотборник. Бергамини е притеснен за имиджа си и не му е приятно, че хората в клуба обсъждат личния му живот. Два месеца по-късно той е контузен тежко от същия този съотборник по време на тренировка.

По това време Денис изглежда потиснат, но всички го отдават на травмата и факта, че не е в състояние да играе.

Клубът купува специален скъп уред, който да помогне на звездата за по-бързото му възстановяване. Бергамини е много благодарен и отказва офертите на Парма и Фиорентина, а заплатата му е увеличена тройно. Той вече има нова приятелка до себе си, но от жизнерадостния Денис, какъвто го познават всички, няма и следа.

Изабела не се отказва и продължава да го търси. Карабинерите подозират, че е имало и втори аборт между края на 1988 г. и първите месеци на 1989 г. и проверяват регистъра на клиниката в Козенца. Оказват се прави. Дали нероденото дете е било от Бергамини? Дали семейството й знае за абортите?

Съмненията и тревожните признаци се увеличават през последната седмица от живота на Бергамини. След последния си мач в Монца, в понеделник, 13 ноември, той е на семейно събиране за петия рожден ден на неговата племенница. Около 19:30 ч. провежда телефонен разговор, след който е неадекватен. Поти се и обикаля нервно. Така и не се установява с кого е говорил…

La Gazzetta dello Sport твърди, че няколко дни по-късно той е бил заплашван от двама души в ресторанта, в който е вечерял.

Микеле Падовано, бившият нападател на Ювентус, който по онова време играе в Козенца и дели един апартамент с Бергамини, категорично отрича случката. Но същата вечер Денис звъни на новата си приятелка и й казва: "Има хора в града, които ми мислят нещо лошозаради това, че скъсах с Изабела".

Във въпросната събота на 18 ноември целият отбор трябва да прекара вечерта заедно на лагер в Ренде, малко градче, край Козенца, както преди всеки друг мач. Между 11:45 ч. и 12:30 ч. двама играчи на тима срещат Изабела, която също незнайно защо е в Ренде.

Всичко продължава по план, а футболистите прекарват няколко свободни часа по стаите си, след което отиват на кино. Бергамини тръгва с колата си, в която се качва и масажистът Джузепе Малтес, който почти никога не посещава киносалона. Затова е много изненадан, когато Денис го пита точно него къде са тоалетните. Когато светлините угасват, преди да започне филмът, Бергамини се спуска по стълбите и излиза. Един от играчите свидетелства, че е видял силует пред него, но си е помислил, че е закъснял зрител, който си търси мястото.

Странно, никой не го търси, когато осветлението е запалено отново след края на прожекцията.

Бергамини е пример за професионализъм сред съотборниците си и никой не вярва, че ще се самоотлъчи, рискувайки да отпадне от групата заради клубния правилник. Накрая съотборниците му разбират за трагедията, след като Изабела се обажда на Джиджи Симони (бивш наставник и на софийския ЦСКА) и му казва, че Бергамини се е самоубил.

Тя звъни от ресторант, собственост на Марио Инфантино в Розето Марина, на няколко километра от мястото на трагедията. Галерани, адвокатът нает от сестрата на Денис, намира човекът, който е докарал Изабела с колата си в заведението, а автомобилът не е бялото мазерати. Инфантино първоначално твърди, че мъжът е взел телефона и също е говорил кратко с треньора Симони, след което променя версията си и отрича шофьорът да е прекрачвал прага на заведението. През 2011 г. пък казва, че Изабела е дошла преди 19:30 ч.

Мистерията и противоречията все още заобикалят смъртта на талантливия Бергамини, а скръбта не дава покой на близките му. 28 години по-късно обаче има изгледи да разберем кой и защо уби Денис Бергамини...

Съдът разпореди ексхумиране на тялото на Бергамини през юли миналата година след възобновяването на разследването. В началото на тази седмица бяха публикувани резултатите от експертизата, която е установила, че футболистът е починал от задушаване. Главните заподозрени са Изабела и шофьорът на камиона Рафаеле Пизано.

"Сигурна съм, че който го е убил, сега трепери и така му се пада", пише във Facebook сестрата на Денис, Доната. Тя и семейството й не са спират вече 28 години борбата да се доберат до истината за смъртта на Бергамини. "Следила съм стъпка по стъпка всеки етап от разследването и експертизите, за да бъда близо до Денис". Доната публикува тези дни във Facebook и снимки на ковчега и на останките на брат й, обгърнати с червено-сините знамена на Козенца. "Неговото тяло говори, неговата любов говори", написа тя.


Oще: бергамини  денис бергамини  италия  калчо  козенца  ретро  серия а 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео