В СССР смъртта на 66 души на стадиона не беше новина | sportcafe.bg
Sportcafe logo

В СССР смъртта на 66 души на стадиона не беше новина

Sportcafe
20.10.2017, 10:39 (обновена 23.10.2017, 18:48)

1 от 2 снимки Назад Напред

лужники

Колко ли загинаха в "черната сряда" на "Лужники"?

"Сутринта в апартамента ни влетя врабче. Никога не се бе случвало преди, а баба промърмори, че това е на смърт", спомня си бившият съветски тенисист Андрей Чесноков.

"Бабини деветини", мисли си 16-годишното момче, което няма търпение да тръгне към стадион "Лужники" за мача на Спартак Москва срещу холандския Харлем от турнира за Купата на УЕФА.

А само да знаеше колко правилно е разчела знака баба му...

Смърт е твърде малко да се каже. С чудовищна гибел завършва "черната сряда" на 20 октомври 1982-ра.

Официално жертвите са 66, повечето тийнейджъри. Колко са всъщност - не се знае и до днес. Но за режима в СССР няма значение. Смъртта на 60-70-100, или колкото са били, не е важна новина. Даже изобщо не е новина.

На следващия ден в пресата и в електронните медии няма нито дума. Единствено на последната страница на "Вечерняя Москва" има малко каре със заглавие "Произшествие".

Естествено, че за загинали нищо не се споменава. "След мача на стадион "Ленин" (тогавашното име на съоръжението) имаше нещастен случай на един от изходите. Има пострадали. Води се разследване", "информират" от изданието.

В навечерието на мача в Москва пада първи сняг, а в самия ден на двубоя, 20 октомври 1982 г., температурата е минус 10 градуса.

Затова интересът не е голям и от 82 хиляди билета са продадени едва 16 643.

Домакините не успяват да изчистят стадиона, а с оглед на очакваната ниска посещаемост - няма и нужда. Отворени са само два сектора - източният "C" и западният "А". Те са с капацитет за общо 23 000, което е доста над броя на зрителите, закупили си билет.

Повечето от привържениците на Спартак обаче избират източната трибуна, защото е по-близо до спирката на метрото. Смята се, че там е имало около 12 000 души.

Московчани вкарват ранен гол и мачът върви към победа с 1:0, когато премръзналите запалянковци се отправят към единствения отворен изход в сектора.

В последните секунди на добавеното време обаче Спартак отбелязва втори гол, което отприщва трагедията.

На стъпалата и в тунела на изхода десетки са прегазени до смърт (66 по официални данни), което си остава най-голямата злополука в съветския и руския спорт в историята.

Цяла нощ военни пренасят труповете на загиналите, които са наредени край паметника на Ленин до стадиона. По-късно са преместени в градските морги, където да бъдат идентифицирани и предадени на техните роднини, за да бъдат погребани.

"Преди мача валеше, а температурите бяха много ниски за 20 октомври. Беше невероятно студено и започна да се заледява. В края на мача хората започнаха да се изнасят към изхода, а във втората добавена минута влезе гол.

Настана жестока суматоха, а когато се опитах да се измъкна, се почувствах сякаш съм затънал в някакво блато.

Не знам как да го обясня. Падаше човек, който биваше прегазван, а после върху него падаше друг. Все едно трупаш палачинки една върху друга. И хората оставаха да лежат на земята. Когато ме повлече тълпата, изпаднах в чудовищен ужас. Чувството е сякаш те засмуква фунията на водовъртеж. Дишането бе трудно, защото натискът бе от всички страни.

Бях активен спортист и проумявах, че съм по-гъвкав и по-силен от повечето от хората, но трябваше да остана спокоен. Стегнах се, защото си дадох сметка, че паниката ще ме погуби. А паниката беше неописуема. Някои от момчета викаха все едно ги режат с тъп нож.

В един момент се озовах на спасителния бряг, заобиколен от войници. Наоколо се виждаха трупове и се чуваха гласовете на премазани, които все още бяха живи и се молеха за помощ. Но нищо не можехме да направим. С още две момчета издърпахме тяло и го пренесохме до линейка. Лекарят го погледна и каза: "Мъртъв е", след което бръкнах в сакото и извадих паспорт. Беше на 17...", спомня си ужаса Чесноков.

"На следващия ден си купих абсолютно всички вестници, които излизаха. Нямаше нито дума. Но в Съветския съюз беше така - никой не умираше, нямаше самолетни катастрофи и трагедии. Всичко беше цветя и рози, а СССР беше центърът на света.

Какво значи смъртта на 70 души? Не се беше случило, както и атомната електроцентрала в Чернобил не избухна след няколко години. Всичко беше тайна.

А на стадиона видях толкова трупове около мен, че си мислех, че това не се случва наистина Че е някакъв кошмар. Но не беше. Върнах се у дома с окървавени дрехи. Родителите ми ме попитаха какво се е случило, а аз само пророних, че после ще им кажа. Сметнаха, че съм в такова състояние, че по-добре да не настояват.

След две седмици отидох на тренировка и казах на треньорката си: "Знаете ли, Татяна Фьодоровна, сигурно няма да ми повярвате, но..." и й разказах това, на което бях свидетел.

Присъствах на "Лужники" на 25-та годишнина от трагедията. Там бяха много от родителите на загиналите деца и се заговорих с една майка. "Самият аз вече имам деца - казах й. - Не знам как сте го преживели." Тя ми отвърна кратко: "Не съм го преживяла." Дадох си сметка, че е минал четвърт век, но подобна мъка не отминава и за хилядолетие.

В този ден сстана ясно, че жертвите официално са били 66, но за мен бяха много повече. Спомням си парапета, стълбите, тунела... И навсякъде трупове", завършва Чесноков.

Едва през 1989-а, цели 7 години след "произшествието", както го нарича "Вечерняя Москва", властите признават за случилото се, който днес е известен като "Черната тайна на "Лужники".


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

31 follow_the_cash_flow | 22.10.201715:08

Харесва ли ви или не, това че сме били в източния блок е минимум 50% отговорност на англия и сащ.
Така че - да сте наясно, без хъката мъката КОЛКО ТОЧНО НИ ЦЕНЯТ и ни обичат атлантиците.
Ето колко точно - 45 години в съветския блок.
Точно толкова ни обичат.
Всеки път, преди да изръсите някоя пропагандна простотия, си припомнете историята и как точно са били изтъргувани 45 години от нашата история + още 25 години преход.
Да се знае кой носи отговорност за това Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

30 follow_the_cash_flow | 22.10.201712:08

VK, не че нещо, но за това какво са правили руснаците тук 1944-45, и какво се е случвало след това, ПЪРВО трябва да питаш чичковците Чърчил и Рузвелт.
Към тях се обърни по въпроса.
Комунисти, анархисти и подобни фракции е инало в цяла южна европа, чаак до 70-те, в държави извън съветския блок.
Комунисти и социалисти са участвали в управлението на франция.
Социалисти и социалдемократи са управлявали в северна европа.
Защо в българия е управлявала селско- разбойническа клика поставила се в услуга на съветския блок - питай чичковците рузвелт и чърчил.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

29 dedo adji | 22.10.201711:47

Петьо,
Защо си губиш веремето да просвещаваш ибрикчията, пардон, каналджията откъде изгрява слънцето? То все едно да учиш Манго да се мие. Той сам си каза интересите преди 89г. - Кидика и пукницата. А, да, да не забравяме и възмущението от Възродителния процес. След това в германския бежански лагер, където му давали 400 марки на месец намразил Русия, дотам, че се стряска насън да не влезе Путин, да оноди жена му и да го прати в Сибир. И сакън, някой да не каже лоша дума за исляма. Православието е дошло от Русия и трябва да се изтрие. Толкоз от него.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.08.2014, 10:44

28 Petio Petkov.1566428002 | 22.10.201710:51

За ВК
Незнаещ си момче. Можеше да питаш баща си и дядо си, преди да пишеш глупости. ВЕФ-а - произвеждаше се в Рига - има 7 "разляти" обхвата на къси вълни - от 11-ти до 49-тия метър. Хващаш късовълнови станции почти толкова лесно, като на средни. Заглушаването - най-силното идваше от Козаревец, край Горна Оряховица, можеше да се избегне. "Христо Ботев", произвеждан от началото на 60-те, както и всички по-нови наши радиоапарати, имаха освен СВ и ДВ, и два обхвата на къси вълни. По-трудно обаче се хващаше с тях, тъй като не са "разляти". От края на 70-те обаче, се появи вградената "лупа" за късите вълни. Нагласяш горе-долу с основния бутон и после въртиш едно друго бутонче - т.нар. лупа. От време на време сигналът утихваше - имаше пулсиране на честотата - но с "лупата" се коригираше. Който не искаше, само той не слушаше Свободна Европа и Би Би Си. Аз даже си правех записи - всеки ден от 17.00 часа имаше едно предаване за американския и английския топ тен. Да не мислиш, че сме яли доматите с коловете?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

27 VK | 21.10.201723:50

Иначе, не оправдавам съветските власти какво са били направили през 80 и някоя си година
______________________
не, че нещо, ама дали оправдаваш кво са правили 44-45-та в България?
За един приятел питам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

26 VK | 21.10.201723:45

Деди, 2 хиляди и кусур ....не ме карай да се смея!
Тази, за която ти говоря е за средни вълни и е забранена за ползване от други - виж си ВЕФ-а от колко почва!

2 182 kHz

156,800 MHz
--------------
-уйкипедията
а за 500 мгхц ....романи , ама ти не си ги чел.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

25 follow_the_cash_flow | 21.10.201723:42

И даже не отчитат кой е на власт в щатите.
Кой е президент, и кой пусна нещастния клип с морган фрийман за хакерската война срещу АМЕРИКА...
Ми не беше тръмп Смее се Смее се

В смисъл, има наистина нещо, от тези дни, което НЕ БЕШЕ НОВИНА в този сайт...

Иначе, не оправдавам съветските власти какво са били направили през 80 и някоя си година.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2017, 13:51

24 follow_the_cash_flow | 21.10.201723:39

Кой ние бе ВиК то?
Кои са тези ние?
Ние сме всички, които сме за обективна журналистика.
Значи вие сте тези, които сте твърдо за евроатлантическата партийна линия, от която и самия тръмп се отказа, а ние сме останалите - обикновените хора.
Айде ъпдейтвайте се.
Таз изостанала американофилия, май само в бедните източноевропейски държави вирее. Те трябва да служат като буфер на американските интереси срещу врага русия.
Защото иначе, нали знаеш, влизат руските танкове.. Въобще, положението е 58-варшава, пражката пролет...
Там някъде се намират мозъците на изпонаплашените евроатлантичета, източноевропейски.
Не са в час нито с цялостната американска, нито с европейската политика.
Също, явно смятат, че американската и европейската политика следват една партийна линия Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

23 dedo adji | 21.10.201723:30

ВиК,
Разбрахме интересите ти - Кидика и пукницата. Между другото, Кидиков го харесвах, а снабдяването с пиене никога не е било проблем по нашия край. Вярно, тогава ги нямаше денонощните магазини, но с малко акъл и малко пари нямаше проблем. А съм попадал на места, където отиваше до 100 долара за бутилка.
Морската честота за бедствие е била 500 мгхц в романите, които си чел в Разград. На море е 2800 и нещо мгхц, забравил съм, за тая работа имаше радисти.
Западните станции ги слушаха хиляди и ги разискваха, участвал съм. След 70-та вече не биеха, само записваха в някакви списъци. Не, че имаше някаква файда от което. Властите вече бяха напълно наясно, че никой не им вярва на пропагандата, но докато народната милиция държеше оръжието и палките, не се притесняваха.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

22 VK | 21.10.201723:28

follow_the_cash_flow,
Та нали вие самите ревяхте " Тръмп наш" , та кой черпеше с шампанско за изборите, а? Нещо гинкобилоба....помагала казват.
Това , че некви хора са умрели на некой си стадион , и никой не е е писал по вестниците не е новина, а напомяне как е било!
Не само там, а и тук също.
Иначе карай , пии си простотиите, се има ора, дето да ги харесват. Може да са малко, ама са верен електорат Усмивка
   

оценка

+0 -0


Видео