Положението във волейболната федерация е "veni, vidi, vomini!" ("дойдох, видях, повърнах") | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Veni, vidi, vomini!

Иво Петров
13.06.2012, 19:06 (обновена 15.06.2012, 09:22)

1 от 2 снимки Назад Напред

инж. Данчо Лазаров

Снимка: © Sofia Photo Agency

Ръководителите на федерацията, начело с Данчо Лазаров, изглеждат като силно комплексирани хора, подготвени в едно минало време

"Veni, vidi, vomini!" ("дойдох, видях, повърнах") - този приспособен израз на латински някак си описва случващото се в българския волейбол в последно време.

В изминалия месец се разрази война, каквато до този момент не бяхме виждали. От една страна, по мащабност, а от друга, защото протича изцяло в медийното пространство, получава голям отзвук и някак трудно човек може да остане безразличен.

Тази война има два ясни лагера - на вече бившия националния треньор Радостин Стойчев, подкрепен напълно от Матей Казийски, и на президента Данчо Лазаров, подпомаган от Управителния съвет на Българската волейболна федерация.

Има конкретни искания и условия, които ясно бяха представени в понеделник, и също така ясно отхвърлени във вторник от другата страна.

В понеделник видях един прям, възпитан и точен в изказванията си човек, запазил добрия тон, доколкото е възможно в тези обтегнати отношения, и най-вече поставил своята чест, принципи, и доблест над всичко останало.

На някой може да му се стори арогантен, но явно това се случва, защото не сме свикнали човек да бъде директен с нас. Успя да отговори на всички въпроси, дори на устатия Сашо Диков, без да се замисли, не спести нещо и не изрече обидна дума по нечий адрес.

И най-важното, за първи път видяхме публична фигура да си подаде оставката доброволно, без натиск, като дори натискът бе с обратна насока.

Тази постъпка, това мъжко поведение, бе първият подобен „европейски" акт, на който аз лично ставам свидетел. Затова в мен остана впечатлението, че Радостин е човекът, който може да каже „Дойдох, видях, победих".

Пък дори и да не спечели войната, то той няма да загуби нищо от авторитета си.

Докато пресконференцията на федерацията се превърна в един пазар, в който всеки се опитваше да надвика другия.

Неособено умело се избягваха конкретни въпроси и се завоалираха доста неща. Дотам стигнаха работите, че определени членове започнаха да обиждат признатия от цял свят треньор не за нещо друго, а за човешките му качества.

Дали това е мъжко поведение на европейци? Изглеждаха като слаби, уплашени, силно комплексирани хора, подготвени в едно минало време. Типичен пример за пословичната ни завист. Както се казва в един виц, „Пиши к*р на стената и да си ходим". Така във вторник, близо 20 члена на федерацията дойдоха, видяха и се издрайфаха.

За момента нещата изглеждат, че Лазаров е по-силен и че е на път да победи. Но това е само на пръв поглед.

Голямата разлика в цялата ситуация е, че зад Радо стоят 14 000 "негодника", провокирани от грозните нападки и примитивното аморално държание на Инженера и обкръжението му.

Именно те за пръв път от много време насам, дават индикация за гражданска позиция и гражданско общество. Въпросът е дали могат да постигнат целта си. Дали наистина ще съумеят да докарат нещата докрай. Дали ще се окажат хората, способни да променят тъжната картинка и да се превърнат от светъл лъч надежда в истинска позитивна реалност.

Надявам се и вярвам, че отговорът ще бъде „да", защото искам отборът ни да побеждава, а не да седи в „повръщаното". А ти?

Oще: бфв  българия  волейбол  данчо лазаров  национален отбор  радостин стойчев 


Още от Стани автор

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.06.2012, 23:04

3 Toffee | 14.06.201223:06

Много обичам когато хората говорят във второ лице множествено число, на принципа "Дайте да дадете". Господа Боби и Антикомунист, защо вие не хванете тояги, кирки, брадви и не покажете "правилния" път? Хората са се обединили около нещо което ги вълнува, това че вас волейболът не ви засяга, не е повод да давате оценки за действията им. Браво на волейболните фенове, да продължават да се борят за убежденията си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.05.2012, 18:29

2 Антикомунист | 14.06.201216:54

Боби Перуто е из4ерпал темата и по-добре не бих могъл да го кажа!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.11.2010, 20:25

1 Боби Перу | 13.06.201221:40

Да ви се изкензам на гражданското общество.Българирия е затънала циганска провинция,по-зле от третия свят,вие гражданско общество на тема волейбол ще изграждате.Наместо да вземете тояги брадви кирки и лопати и да излезете и да изпотрепате кой къде свари мутри милюцонери и комсомилски лекета,барабар с развилнелите се цигани,та да има най-сетне табула раза за тая нещастна страна!Роби сте.Тъпи сте.Прости сте.Загубени сте!Мрете в лайна,е@ал съм ви скапаната мама роб(м)ска. Бесен
   

оценка

+2 -3


Видео