Бананът - любимата храна на тенисистите. И как се изяждат по 5 тона на Уимбълдън | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Бананът - любимата храна на тенисистите. И как се изяждат по 5 тона на Уимбълдън

Sportcafe , по Sports.ru, NY Times и др.
01.03.2019, 15:49 (обновена 05.03.2019, 17:27)
Мария Шарапова

Снимка: © Getty Images

На шампионския US Open 2006 Мария Шарапова трябваше да обяснява защо е получава "наставления" от баща си и треньора си с банан

„Не смятам, че бананът е основното нещо в живота ми. Спечелих US Open, а хората трябва да спрат да мислят за този банан“, каза Мария Шарапова след триумфа си на последния турнир за годината от Големия шлем през 2006-а.

Думите й дойдоха в резултат на това, че баща й – Юри Шарапов, и един от треньорите й – Майкъл Джойс, държаха банани във въздуха и й даваха наставления от трибуните, вдигайки пръсти високо във въздуха.

Мария обясни, че това не са били указания за играта й, а да не забравя да се хидратира и да възстановява силите си между геймовете.

„В миналото съм губила енергията си, защото забравям да пия вода. Просто съм тотално фокусирана, когато седна на стола. Те ме виждат, че не правя нещата, които трябва да правя, и затова ми казват. Честно, не мисля, че показването на един банан може да се сметне за даване на треньорски съвет“, каза още рускинята, която тогава спечели втората си титла от Големия шлем след Уимбълдън 2004.

Но откъде идва култът към банана в тениса?

Играчите се обръщат към този плод, защото съдържа много въглехидрати, тялото бързо превръща в енергия, и калий, който предотвратява схващания и крампи при по-дълги мачове.

През 2008-а Анди Мъри описа бананите като „безполезни плодове“ в автобиографията си, но и той ги белеше по време на мачовете си, защото и той много добре знаеше „какво съдържат“.

И, наистина, не е само Мъри. „Всички тенисисти ядат по пет банана всеки ден“, каза Южени Бушар. Плодовете са толкова популярни сред играчите, че по време на двете седмици на Уимбълдън се консумират по над 5 тона банани.

Мария Шарапова на US Open 2006

Бананите започват да се използват в тениса малко след средата на миналия век. Историци казват, че осемкратният шампион от турнирите на Големия шлем Кен Роузуел се е подкрепял с тях по време на мачове. Треньорът на Джон Макенроу винаги подготвял по кошница банани за него по време на тренировки. Но играчът, който има най-голяма заслуга за масовото навлизане на бананите в тениса, е Мартина Навратилова.

18-кратната шампионка на турнири от Големия шлем има огромна роля за развитието на женския тенис. „Тя изведе физическото в тренировките на ново ниво. Показа ни как можеш да тренираш във фитнеса и да играеш баскетбол, за да станеш по-добър тенисист. Имаше специален подход към всичко, включително и към диетата, което ме вдъхновяваше“, споделя основната й съперничка Крис Евърт.

След загубата си на четвъртфинала на US Open Навратилова започва да търси причини за провала си. „Знаеше, че трнира усилено, но нещо липсваше. И правилно заключи, че проблемът е в хранителния режим“, казва Роберт Хаас (няма връзка с Томи – б.а.) – диетологът, към когото Мартина се обръща след тази загуба.

Мартина Навратилова и Крис Евърт преди финала на Уимбълдън 1982

Хаас започва да изготвя нова диета, като минимизира приема на мазнини, редуцира протеините и включва сериозно количество сложни въглехидрати в режима. Основните му оръжия за диетата са паста по време на тренировките и банани за мачовете. Специалистът казва още, че е препоръчвал банани на всеки тенисист още през 70-те, припознавайки ги като идеалните плодове за този спорт след сериозен анализ.

„Работих по специална програма – спомня си Хаас. – Тогава компютрите бяха с размерите на къща. Проверихме базата данни на правителството за различни храни. Трябваше ми перфектната комбинация между правилните вещества за атлетите: магнезий, калий и витамин В4. Единственият продукт, който се доближаваше до перфектните отношения, беше бананът.“

В днешни дни тенисистите продължават да използват бананите, но започнаха да се прокрадват мнения, че това не е идеалната храна между геймовете. Според Пейдж Лов, която е консултант към ATP и WTA, фруктозата в бананите не се разгражда толкова бързо, колкото малтодекстринът (полизахарид, който се използва като хранителна добавка). Според нея не загубата на калий, а на сол по време на мач е по-сериозна.

Други опонират на подобно мнение, отвръщайки, че високи нива на малтодекстрин, прости захари, соли и други въглехидрати се съдържат в протеинови барчета на големи компании като Gatorade, които инвестират сериозни средства в това продуктите им да бъдат използвани от спортистите.

Истината е, че използването на банани от тенисистите няма да изчезне скоро, въпреки че някои големи имена, като Новак Джокович, не прибягват до тях. Сърбинът използва сушени плодове между геймовете, докато други остават силно привързани към бананите. Като Коко Вандевей, която забави началото на един от мачовете си на Australian Open 2018, докато не плодовете не й бъдат доставени.

Oще: 5 тона банани  us open  us open 2006  wimbledon  банан  история  крис евърт  мария шарапова  мартина навратилова  ретро  тенис  уимбълдън 


Още от Тенис

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео