Промените в Шампионската лига: по-малко пари за българския шампион | webcafe.bg
Sportcafe logo

Промените в Шампионската лига: по-малко пари за българския шампион

Sportcafe
11.12.2016, 13:19 (обновена 11.12.2016, 14:39)
Купата на Шампионската лига

Промените влизат в сила от 2018 година и ще важат поне до края на тригодишния цикъл 2018-2021

УЕФА утвърди доста сериозни промени в Шампионската лига, които ще влязат в сила от сезон 2018/2019. Като цяло, новостите облагодетелстват големите клубове от Европа за сметка на малките, облагодетелстват и водещите първенства.

Ето какво ще се промени в най-силния клубен турнир след две години:

1.Мачовете от груповата фаза вече ще започват в два различни часа - от 20.00 и от 22.00 часа.

Две срещи ще се играят в първия часови пояс, а останалите - във втория.

2.Първите четири държави в ранглистата на УЕФА ще вкарват директно по 4 тима в групите на Шампионската лига.

За сезон 2018/2019 топ 4 съставят Испания, Англия, Германия и Италия.

В момента първите три държави имат запазени по 3 места в групите, а четвъртият отива на плейоф. Държавите на четвърто и пето място в ранглистата вкарват директно по два отбора, а третият участва в плейофите.

На първо време най-облагодетелствани изглеждат клубовете от Италия, които в последните години играят с два-три отбора в групите на ШЛ, а сега ще имат гарантирани четири.

3.От сезон 2018/19 за групите на лигата директно ще се класират 26 отбора.

В момента директно се класират 22, а бройката до 32 се допълва след плейофи - 5 от шампионския поток и 5 от нешампионския.

Ако вземем за база рейтинга на държавите в този момент, от сезон 2018/2019 влизането в групите ще става по следния начин:

Испания, Англия, Германия и Италия ще са с по 4 клуба. Франция и Русия - по два. А бройката до 26 ще се допълни с шампионите на Португалия, Украйна, Белгия и Турция, както и с победителите в Шампионската лига и Лига Европа от миналия сезон.

Останалите 6 места ще се допълнят с 4 клуба от шампионския поток на квалификациите и 2 от нешампионския. Така за българският шампион ще стане още по-трудно да спечели квота за груповата фаза на Шампионската лига.

4.Влиза нова схема за определяне на клубния коефициент.

Досега 20% от клубния коефициент се определяше от коефициента на дадената страна. От 2018-а това се премахва в опит клубовете от по-малки държави, например българските, да не страдат от ниския коефициент на страната, а да бъдат подреждани само и единствено според представянето си в последните пет години. Така например Лудогорец вече няма да бъде зависим от слабото представяне на останалите ни отбори, а ще бъде класиран според собствените си резултати в евротурнирите.

5.Разпределението на парите се променя драстично.

В ШЛ и ЛЕ ще се разпределят 2,4 милиарда евро - огромната част от тях ще са за клубовете в ШЛ. В коефициента за финансовите стимули вече ще се взимат под сериозно внимание минали заслуги.

Разпределението на парите ще става по следния начин:

25% ще се делят поравно между участниците

30% - на базата на постигнатите резултати

15% - от маркетпула

30% - ще се разпределят на базата на исторически резултати. Тук влизат резултатите от последните 10 години плюс бонуси за спечелените купи през последните 5 сезона. За носител на ШЛ се начисляват 12 точки, а за победител в ЛЕ - 3 точки.

За периода от създаването на ШЛ (сезон 1992/93) разпределението е 8 точки за победител в ШЛ, 2 точки за спечелил Купа на УЕФА/ЛЕ и 2 точки за КНК.

Преди този период - 4 точки за носител на КЕШ и по 1 точка за първенци в КНК и УЕФА.

Това означава, че най-успешните клубове в Европа като Реал (Мадрид), Милан, Байерн (Мюнхен), Барселона и други ще печелят нови десетки милиони евро за сметка на останалите тимове с по-скромни възможности, при които липсват титли и купи от евротурнирите.


Още от Uefacafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.