Джордж Сорос инвестира в Манчестър Юнайтед | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Джордж Сорос инвестира в Манчестър Юнайтед

BBC
22.08.2012, 09:46 (обновена 23.08.2012, 19:38)
Джордж Сорос

Снимка: © Getty Images

Джордж Сорос е най-новият едър акционер в Манчестър Юнайтед

Милиардерът Джордж Сорос купи пакет акции в Манчестър Юнайтед - 7,85% акции от клас А от новите ценни книжа, предложени на пазара, което прави около 3,1 милиона акции. При структурата на Манчестър Юнайтед акциите от клас А са по-изгодна инвестиция, поне такива са предположенията, но дават по-малки права на инвеститорите, основно при правото на глас, в сравнение с акциите от клас В.

Общият дял на Сорос в клуба е 1,9%, като цената му се изчислява на 40,7 милиона долара.

Манчестър Юнайтед пусна свои акции на фондовия пазар в САЩ, като цената на една акция беше 14 долара, с което оценката на клуба надхвърли 3,2 милиарда долара и Юнайтед се утвърди като един от най-големите спортни клубове в света.

Но от 10 август насам цените на акциите паднаха - средно с 6,7%. Най-ниският курс стигна 12,91 долара, но в началото на седмицата имаше съвземане до 13,26 долара.

Манчестър Юнайтед се контролира от 2005 от семейство Глейзър - фамилия американски милиардери, които са собственици и на клуба от НФЛ Тампа Бей.

С това предлагане на акции по-рано този месец Юнайтед събра 233 милиона долара, а около половината от тези пари ще бъдат използвани за изплащане на част от дълговете на клуба - които са около 417 милиона лири, а другата половина от парите е за семейство Глейзър. Семейството запази контрола си над клуба, тъй като притежава основно акции от клас В - всяка една от тези акции има право на 10 гласа, а акциите от клас А - на един.

Тази инвестиция на Сорос обаче не трябва да се разглежда като някакъв експеримент.

82-годишният инвеститор, който управлява активи на стойност 25 милиарда долара чрез своя „Soros Fund Management LLC" и преди е инвестирал във футболни клубове. През 2008 той обмисляше идеята да купи италианския Рома, но се отказа заради големите дългове на клуба и свързаните с тях проблеми.

Предполага се, че Сорос е бил привлечен от акциите на Юнайтед заради парите, които печели клубът от продажбата на ТВ и други медийни права.

„Това е напълно реалистично - Сорос е бил впечатлен от това колко силна марка е Манчестър Юнайтед, както и от факта, че медийните права на Висшата лига в Англия постоянно поскъпват - коментира Филип Хил, партньор в Inner Circle Sports, инвестиционна банка, работеща в спортната индустрия.

„Очаква се приходите от медийни права на пазара във Великобритания за сезон 2013-2014 да нараснат със 70%, а приходите от международните пазара трябва да бъдат обявени в края на октомври или началото на ноември, но и там се чака сериозен ръст."

Ричард Хънтър, един от инвестиционните банкери на Hargreaves Lansdown, заяви за BBC, че най-вероятно Сорос разчита на това, че Юнайтед ще стане „машина за мърчъндайз" - все пак клубът има около 700 милиона фенове в цял свят.

Друг фактор зад решението на Сорос може да е постоянно нарастващата популярност на европейския футбол в Щатите - женският национален отбор спечели олимпийския футболен турнир в Лондон това лято и това допълнително повиши интереса към играта.

„Въпреки всичко, футболът все още е далеч от нивото на трите основни спорта в Щатите - американски футбол, бейзбол и баскетбол, но има сериозен потенциал за развитие", обясни Хънтър.

В същото време той предупреди, че инвестициите във футболни клубове никога не са лесни: „Юнайтед има страхотна история и репутация, но съдбата на клуба зависи от представянето на отбора на терена. Ако Юнайтед запише няколко слаби сезона, това определено ще намали приходите на клуба. Така че, тук става въпрос за високорискова инвестиционна стратегия".

Oще: висша лига  джордж сорос  манчестър юнайтед 


Още от Жълт картон

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.02.2012, 05:59

1 Емил Златев | 22.08.201220:15

Бягай Митко, акулата пристигна. Не е на добре. Този обикновено дава със стисната шепа, а граби с две ръце.
   

оценка

+1 -0


Видео