Ferrari иска икономии във Формула 1 | sportcafe.bg
Sportcafe logo

Ferrari иска икономии във Формула 1

BBC
14.06.2012, 16:34 (обновена 22.06.2012, 13:55)
Лука Ди Монтедземоло

Снимка: © Ferrari.com

Ди Монтедземоло се обяви за икономии във Формула 1, след като десетилетия наред беше против тях

Президентът на Ferrari Лука ди Монтедземоло призова босовете на Формула 1 да предприемат спешни мерки за намаляване на разходите в световния шампионат, като обоснова искането си с финансовата криза в Европа.

Отборите във Формула 1 вече преговарят за различни начини, чрез които може да бъдат намалени разходите, но засега няма общо решение.

„Световната икономическа ситуация и особено тази в Европа са много сериозни - обясни Ди Монтедземоло, който досега винаги е бил противник на ограниченията на разходите. - Формула 1 не може да игнорира този факт. Не можем да си позволим да губим повече време. Трябва да действаме спешно и решително по въпроса за разходите във Формула 1."

Изказването на Ди Монтедземоло идва в много подходящ момент - отборите във Ф1 преговорят с носителя на търговските права на шампионата за подписването на нов договор „Конкорд", а страна по сделката е и ФИА - настоящият контракт изтича в края на този сезон.

Ferrari вече сключи договор с боса на Ф1 Бърни Екълстоун, като според слуховете, Скудерията не само ще получава най-много пари от приходите от търговски права, но и делът на италианците спрямо сумите на другите тимове е увеличен.

Шефовете на отборите обсъждат много теми, свързани със съдържанието на новия договор „Конкорд", включително и налагането на таван на бюджетите, който да бъде фиксиран в спортните правила на шампионата, издавани от ФИА.

Дискусиите за близкото бъдеще на Ф1 се оживиха, след като Ferrari и Red Bull напуснаха миналата година организацията на отборите - FOTA, основно заради несъгласието с документа, ограничаващ разходите на отборите - Resourse Restriction Agreement. Малко преди това на няколко пъти се чуха обвинения, че Red Bull нарушава изискванията на документа, но от тима на световните шампиони винаги са отричали.

В същото време, темата за разходите е свързана и с въвеждането на нови двигатели във Формула 1 за сезон 2014 - изцяло нов тип мотори, които ще са с 1,6 литра работен обем и турбо. Частните отбори обявиха, че се притесняват, че няма да могат да си позволят да плащат на доставчиците за новите мотори. Освен това, изтече информация, че няколко тима, водени от Ferrari се опитват да обезсилят новите правила и Формула 1 да остане със сегашните си мотори - атмосферни V-образни 2,4-литрови агрегати. От Скудерията отхвърлиха тези обвинения.

„Ferrari споделя тезата на ФИА, че се налага драстична интервенция по темата с разходите - допълни Ди Монтедземоло. - Ние сме абсолютно уверени, че трите страни - отборите, носителят на търговските права и ФИА трябва да работят заедно на този фронт.

„Вече не сме на етапа, в който нещата се дискутират теоретично или по принцип, няма време да защитаваме своите или нечии чужди интереси - проблемите трябва да се решават на най-високо ниво, без никакво забавяне."

Oще: ferrari  лука ди монтедземоло  формула 1 


Още от Жълт картон

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.


Видео