И УЕФА изправена пред корупционен скандал? | sportcafe.bg
Sportcafe logo

И УЕФА изправена пред корупционен скандал?

sportcafe.bg
24.10.2010, 15:51 (обновена 06.06.2012, 13:30)
Мишел Платини

Президентът на УЕФА Мишел Платини може би също ще трябва да провери членовете на Изпълкома след твърдения за раздадени от Полша и Украйна подкупи

След световната футболна федерация (ФИФА) пред корупционен скандал е изправено и европейското й подразделение (УЕФА). В центъра на събитията е Евро 2012, което ще бъде организирано от Полша и Украйна.

По информация на авторитетния германски ежедневник „Süddeutsche Zeitung" в близките месеци един от членовете на съвета на директорите на футболната асоциация на Кипър - Спирос Марангос е готов да публикува подробни свидетелски показания и документи, които ще докажат факта, че двете страни са подкупили петима членове на Изпълкома на УЕФА, за да получат домакинството на Евро 2012.

Марагонс допълва, че вече две години безуспешно се опитва да запознае със случая президента на европейската федерация Мишел Платини.

Кипърският представител отива и по-далеч. Пред „Süddeutsche Zeitung" той разкрива и сумата, която са получили високопоставените чиновници на УЕФА в замяна на това да гласуват за полско-украинската кандидатура - общо 11 милиона евро.

Някои от тях вече са били заподозрени за корупция и преди този случай. Адвокатът на Марангос пък потвърждава, че освен документите, които ще взривят истинска бомба в европейския футбол разполагат и със свидетели на осъществяването на финансовата схема, които са готови под клетва да дадат показания в съда.

Пред изданието генералният секретар на УЕФА Джани Инфантино отказа да коментира информацията. Той се позова на факта, че дори не познава въпросния член на съвета на директорите на Кипърската футболна федерация Спирос Марангос. „Вратите ни са винаги отворени. Готови сме да проучим всичко", бе единственото, което заяви по въпроса италианецът Инфантино.

„Не всички в УЕФА са заинтересувани от разследване на този случай. През лятото се договорих за среща с шефа на Дисциплинарния комитет на централата Питър Лихамер. Малко преди деня на самата среща той неочаквано я отмени като обяви, че действа по молба на ръководството. Едва по-късно ми позвъни и поиска да изпратя кратък доклад по случая и някакъв предварителен пакет с документи", разкрива футболният функционер от Кипър.

Полша и Украйна получиха правото да организират първенството на 18 април 2007 г. При гласуването в УЕФА тяхната кандидатура събра осем гласа. С наполовина по-малко остана Италия. Третият кандидат - съвместната заявка на Унгария и Хърватска не получи никаква подкрепа.

До този момент двете страни се сблъскаха с куп трудности най-вече около изграждането на съоръженията и на няколко пъти УЕФА ги заплашваше с отнемане на домакинството. При последните инспекции обаче стана ясно, че всичко върви по план и Евро 212 ще се проведе именно в Полша и Украйна.

 

Oще: евро 2012  корупция  полша  уефа  украйна 


Още от Жълт картон


Видео