Културните събития, които да посетим това лято | webcafe.bg
no name

Културните събития, които да посетим това лято

Webcafe
26.07.2017, 12:28 (обновена 27.07.2017, 07:28)
Галерия

Снимка: © Getty Images

Хипократ е казал, че животът е кратък, а изкуството - вечно. Толкова много изкуство има на всяка крачка около нас, че за да ни стигне един живот да се потопим в максимума от него, трябва да грабим непрекъснато и с пълни шепи.

Това лято има няколко събития, свързани с изкуство, които си заслужава да посетим. Но преди това не бива да забравяме за свещената връзка между виното и изкуството. Те винаги вървят ръка за ръка, а замаяни в техния страстен танц, ние за секунда се пренасяме в един друг, по-красив свят.

Както за изкуството така и за виното е нужно нещо повече от опит и добри материали - вътрешния порив и нуждата да изразим себе си или пък да се преоткрием ни карат да се потапяме в тези два безкрайни свята. Нашата формулировка за хубаво вино е New Bloom Winery - изба,  разположена в сърцето на град Съединение, която е истински дом на виното. Там самият Дионис би се опиянил - от вкуса на вината, красотата на първокласните лозя и безбрежието на Тракийската низина, която през 2017 г. се нарежда измежду 10-те най-добри дестинации за винени пътешествия в света.

На New Bloom Winery дължим сериите вина Verano Azur, Pixels (което, както вече ви разказахме, върви най-добре с кино под звездите), F2F и най-новата марка New Bloom. Не е случайност, че брандовете на избата достигат тези кътчета от света, където изкуството заема специално място - селекциите се продават в Япония, Китай, та дори и във Франция - меката на виното. А ето и кои са културните събития в София, които вървят най-добре с чаша ароматно вино от New Bloom Winery.

 

София диша, vol. 2


Ако първото издание от „София диша" през юни не ви е било достатъчно, въоръжете се с бутилка-две вино и добра компания и изчакайте до 26/27 август, когато фестивалът се завръща за второ издание това лято. „София диша" е олицетворение на софийския социум: млади и по-възрастни, родители и деца, много изкуство, арт, музика и забавления. Всичко, от което има нужда една столица в горещия августовски уикенд. За нас маршрутът завършва с бутилка вино в най-близкия парк. Още се чудим между Pixels Шардоне и Pixels Совиньон блан.

Фестивал на пясъчните фигури в Бургас


Снимка: sandfestburgas.com

5 600 тона пясък са красиво оформени във фигури от света на киното, цирка и приказките. В тазгодишното 10-то юбилейно издание има над 50 пясъчни персонажи, които са  ретроспекция на изминалите издание до момента. Скулптурите от пясък са разположени в парк „Езеро" в Бургас и ще останат там до края на септември. Фестивалът е идеалният начин да прекарате следобеда си в морския град и да се докоснете до изкуството на творци от България, Полша, Германия, Русия и много други кътчета от света. Разбира се, след като го разгледате, можете да си направите пикник. Не забравяйте да изстудите добре бутилката вино. Ние опитахме да хванем последните слънчеви лъчи с бутилка Verano Azur - с удобна винтова капачка. Върви чудесно на залез слънце.

Вечеря в бяло - един изискван градски пикник


Едно различно събитие, в което чаша хубаво вино е задължителен елемент за завършен сюжет. София се нарежда сред градове като Париж, Ню Йорк, Монреал, Хамбург, Милано и десетки други, в които се провежда „Вечеря в бяло". Това е вечеря в сърцето на града, но точното място остава неизвестно до края. Облеклото, аксесоарите, масите - всичко е в бяло. Изисква се инициативност от страна на участниците. Те няма да получат наготово своята вечеря, а ще трябва сами да си я донесат. За виното - вече ви споменахме на какво да заложите - Verano Azur, Pixels, F2F или New Bloom. Черешката на тортата е посрещането на залеза с лек джаз и саксофон, стрийт арт изпълнения и много музиканти и актьори.

Четвърти бургаски фестивал на виното


И понеже сме жадни за хубави емоции, а и морският маршрут минава през Бургас, от 28 до 30 юли отиваме в експозиционен център „Флора", Морска градина, Бургас. Там повече от 30 български изби, търговци и вносители ще представят над 200 марки вино. Ще се оглеждаме за щанда на New Bloom Winery, където ще можем да опитаме както Verano Azur и Pixels, така и по-ресторантьорския им бранд F2F. Похвалиха ни специално и розето от новата им серия New Bloom. Вечерната програма включва музикални изпълнения на живо.

Фотоизложбата „Щрихи от съвременен Иран"

От 19 до 28 юли в галерия-книжарница „София Прес"  се провежда фотоизложбата „Щрихи от съвременен Иран". Изложбата е разделена на три части, които тематично представят три от лицата на Иран. „Исфахан е половината свят" показва третия по големина град в Иран и някои от неговите емблематични обекти като двореца „Чехел сотун", Арменската църква и площадът На́гш-е Джаха́н, което в превод означава „Лицето на света". И не е случайно, че за този ирански град в една персийска поговорка се казва, че ако си видял него, значи си видял половината свят.

Втората част от изложбата се казва „Техеран 2017" - съвременен прочит на иранската столица с включени кадри от кулата ‚Азади", кулата „Милад" и мавзолея на имам Хомейни. Третата серия е посветена на „Хората на Иран", такива, каквито бихме ги срещнали там - на работните им места, по улиците и ресторантите.

Будистко изкуство от Хималаите в „Квадрат 500"

Изложбата гостува в „Квадрат 500" от 8 юни, но припомняме за нея заради значимостта на будисткото изкуство - една от забележителните форми на културата, развиваща се през вековете в региона на най-голямата планинска верига в света - Хималаите. Изложбата отвежда зрителите на пътешествие до Хималаите - мистично и тайнствено, срещащо ни със светли образи на будизма и просветлението.

А на вас не ви остава нищо друго освен да отворите сетивата си за всичкото това изкуство и да му се насладите. С чаша вино, разбира се.

Oще: new bloom winery  pixels  verano azur  вечеря в бяло  винарска изба  вино  вино и изкуство  изба  изкуство  кквадрат 500  културни събития  софия диша  фестивал на виното  фестивал на пясъчните фигури  чаша вино  шрихи от съвременен иран 


Още от Summercafe