Осем занимания срещу лятна скука | webcafe.bg
no name

Осем занимания срещу лятна скука

Мила Янева
06.07.2016, 19:51 (обновена 15.07.2016, 17:13)
фотография

Снимка: © Getty Images

Повечето фотографски школи дори организират т.нар. фототрипове в екзотични места по света. Така най-неочаквано може още тази есен например да се озовете с апарат в ръка на някой плаж в Бали или в нечие тунизийско каменно жилище

На човек наистина му трябва много малко, за да е щастлив. Една къща на морския бряг, неголяма яхта, спортна кола и... Не, няма сега да изпадаме в това клише! Ясно е, че щастието не е другата дума за богатство и лукс, защото истински щастливите хора няма как да зависят от предмети и банкови сметки.

Щастието си го носиш със себе си - то е начин на възприемане на света, гледна точка.

И понеже лятото е сезонът, когато хората се чувстват най-щастливи, може би тъкмо сега е моментът да погледнете на себе си като на това уникално, неповторимо, оригинално творение на природата, което всъщност сте, и да вземете най-накрая да се самонаградите с малки дози достъпно и различно щастие. И докато момчетата са заети да гледат футбол, момичетата, а и тези, за които този спорт не е чак от такова значение, могат прекрасно да си преорганизират времето. Оставете всички делнични неща като пране и чистене - нека поработят пералнята, миялната и някое от децата.

Що се отнася до готвенето, модерният свят отдавна е измислил онова удобно нещо, наречено „поръчка на храна у дома". Ако изберете ресторантите Happy например можете да поръчате храна и от специално тяхно приложение, което да инсталирате на мобилния си телефон. Освен че е удобно и бързо, можете да сте сигурни, че менюто им покрива практически всичко, което може да ви се прияде. Скарата си е истинска скара, така че мъжете могат да са доволно нахранени, докато гледат мачовете.

Готвените ястия и салатите са достатъчно разнообразни, че децата да не мрънкат за вечните пържени картофи (то и пържени картофи има!). Колкото и да се трудите, не можете да приготвите толкова много десерти, колкото има в Happy менюта, а пък що се отнася до сушито им - то определено е едно от най-добрите в страната. Освен това с Happy е лесно и защото имат специално веган меню, както и различни здравословни и диетични ястия. Казано направо, храната сме я уредили с едно обаждане или с няколко клика през мобилното приложение или компютъра. Остава само да организираме „свободната програма".

Предлагаме ви няколко идеи за дългите летни дни, в които ви обхване онова чувство на безпричинна наслада от живота, изпитате остра нужда от драстична промяна в летния ритъм или просто усетите, че е време да се занимаете с всички онези натикани в графата „нямам време" занимания, които толкова ви се иска да опитате.

Предложенията ни са субективни, но пък лично изпитани. Целта им е да ви подсетят, че животът е най-хубавото, което ни се случва и щастието в него винаги е на една ръка разстояние.

Да поснимаме професионално

Така де, това с телефоните и щракането насам-натам може и да е начин да запаметиш момента, но е далеч от истинската фотография. Ако ви влече да виждате невидимото и да го улавяте на мига в кадър, сега е времето да разберете как го правят професионалистите.

В София има няколко места, където фотографското майсторство наистина се преподава от майстори и курсовете си заслужават. За да започнете подобно обучение, не се изисква да знаете каквото и да било. Често на тези места не искат от вас и да разполагате с кой знае каква техника, но разбира се, добрият фотоапарат е огромно предимство.

Хубавото на фотографските курсове е и че обикновено след всяко академично занимание, има и нещо като миниекспедиция на терен. Това означава, че ще срещнете много нови хора, които споделят интереса ви, ще направите носи приятелства и ще откриете нови места.

Повечето фотографски школи дори организират т.нар. фототрипове в екзотични места по света. Така най-неочаквано може още тази есен например да се озовете с апарат в ръка на някой плаж в Бали или в нечие тунизийско каменно жилище. Местата, които предлагат фотографско обучение за любители (а и за професионалисти), не са малко, но от опит можем да ви препоръчаме курса на ФФ студио, на Софийска фотографска школа и на Братя Трейман:

Контакти: ФФ студио - бул. Мадрид 50, ет. 1, тел. 0898416020
Софийска фотографска школа - Цар Асен I-ви 60,тел. 0899 66 81 22, 0895 87 22 44
Ателие Братя Трейман - http://www.phototreyman.com/

Да поиграем голф

Освен че е много аристократично, да играеш голф е и приятен начин да се разхождаш сред природата, да водиш интересни разговори с партньорите по стик и да преживяваш нови интересни запознанства. Да не говорим, че ако наистина се впуснеш сериозно в голфа, това си е и начин на правене на бизнес и градене на кариера - с този спорт се занимават наистина най-големите в света и голф теренът е място, където реално можеш да ги срещнеш.

В България вече има достатъчно голф игрища от световна класа, така че голфът си е и отправна точка за един чудесен туризъм. Всичко това, разбира се, след като все пак се научите как се играе тази игра. Можете да го направите практически по всяко време - голф Клуб и СПА „Св.София" край София е най-близкото и удобно място, където можете да си организирате първите голф уроци. Той е на има-няма двайсет километра от центъра на София и на петнайсет минути път от летището.

Треньорите са професионалисти и ви предлагат най-различни учебни пакети. Можете да тренирате в удобни за вас дни по индивидуален план или в „пакет за двама".

Най-често избирате между десет урока по половин час или десет урока по един астрономически час, като има съответни промоции, които ще разберете на място. Не трябва да си носите нищо, освен добро настроение и желание за игра.

Цените варират от около 450 лв до 900 лв, в зависимост от пакета, който изберете. - В повечето случаи един курс от 10 урока е напълно достатъчен да се покрие хендикап сертификат, който позволява да се играе на всички голф игрища в България.

Контакти: рецепция тел. +3592 4760530

Да се погрижим за тялото

Перфектно или не, тялото е най-добрата обвивка, с която разполагат душите ни, затова е добре да се погрижим за него. В Skin Line клиника за лазерна и естетична дерматология предлагат най-различни апаратни процедури за влизане във форма, подобряване на кожата и скулптуриране на силуета.

Не се плашете от думата клиника - не става дума за болница, а за уютен салон с няколко терапевтични стаи и колекция от модерни апарати за най-новите световни поцедури в областта на козметиката. Тук могат да ви направят анализ на кожата и тялото и да ви предложат специална програма за най-добри резултати.

През лятото лазерните и фото процедури не са препоръчителни, но пък има достатъчно подмладяващи и работещи върху силуета програми, които да ви донесат не само удоволствие от прекараното време в салона, но и видими резултати.

Екипът на клиниката е изключително приятелски настроен, като можете да разчитате както на козметична, така и на лекарска консултация. Добро уточнение е, че мястото е до Бизнес парка, така че можете спокойно да отскочите за малко „самозареждане" след работа например. Места за паркиране се намират, а и метрото е на минута разстояние.

Адрес бул. Александър Малинов 91
Тел. 0886 614 714

Да покараме каяк

Сигурно си мислите, че е ужасно трудно. Всъщност изобщо не е чак толкова - просто така изглежда отстрани. За да се пуснеш с тъничката лодка по вода не е нужно да имаш някаква специална подготовка, нито пък да си непременно спортна натура. Един час тренировка е напълно достатъчен.

За това време срещу десет лева научавате как се управлява каяка, какво е устройството му и как да не се паникьосвате в каквата и да е „мокра" ситуация.

Единственото условие да се мотаете насам-натам из езерото самостоятелно е да сте навършили осемнадесет години. Децата над десет могат да правят същото, но под зоркия поглед на треньора. По-малките влизат в каят задължително с придружител. Другите задължителни неща са спортен екит, който се очаква да си носите и спасителна жилетка, която ще ви дадат на място.

Ако вече сте достатъчно добри с каяка, можете да си организиате и малка каяк експедиция с приятели. В базата ще ви предложат маршрути и условия.

Адрес: 1137 София, кв. Панчарево, Национална гребна база „Средец", хангар 7,
Тел. 0894 922 014; 0886 555 527 www.kayak-zone.bgfacebook

Да се гримираме

Гримът е начин да покажем най-красивото от лицето си по най-добрия начин. Затова не разчитайте само на онлайн уроци от разни момиченца, а научете тънкостите от професионалистите.

Уроци по грим колкото искате, но не всички наистина предлагат техники, които да ви вършат работа в ежедневието. Добрият гримьор може да ви научи как да се гриирате „невидимо", как да трансформирате лекия грим във вечерен, как да прикривате някое несъвършенства на лицето или кожата и как да скулптурирате лицето си.

Този вид базисни знания можете за получите в едно или двудневен курс в приятната обстановка на още запалени по грима хора или индивидуално. Ателиета по грим в най-различна форма предлага GretaGrim - мейк ъп артиста Грета Великова. Можете да се запишете за следваща сесия на тел.+359 888803282

Контакт: contact@gretagrim.com

Да се посмеем

Знаете ли какво е йога на смеха? Ако не, пропуснали сте страхотен начин да се отпуснете и да се посмеете на спокойствие! Че смехът има лечебни свойства си знаем, въпросът е, че все по-трудно имаме поводи да се смеем наистина от сърце.

В ателие Фрейле в София могат да ви разсмеят професионално и здравословно, при това няколко пъти в седмицата за по час!

Два пъти седмично може да ходите, за да се разтоварвате, като заниманията нямат фиксирана цена - присъствието е на база дарение. Има и индивидуална програма, която продължава 8 срещи и струва 160 лв. Разсмива ви професионален терапевт и специалист в йога на смеха Силвия Пенчева - човекът, въвел у нас този тип йога занимания.

Благодарение на тези дози смях ще повишите имунната си система, ще подобрите храносмилането, ще регулирате кръвното налягане и кръвната захар и ще повишите хормоните на щастието. В ателие „Фрейле" ще намерите и други юога и арт практики, които може да са ви интересни. Там например можете да се научите да правите бижута, да въртите пой, да пеете в народен стил или да работите с техниката декупаж.

Адрес: бул. Мария Луиза 65
Тел.0883 395978


Да готвим здравословно

„Лятно време храната е по поляната", казваше бабата на един мой познат и беше напълно права. По време на летните горещини храната трябва да е лека и свежа.

Можете да се научите как да я приготвяте в специален летен готварски курс на център за духовна култура „Вринда", фокусиран изцяло върху разтоварената диета без излишен глад. В курса по сирова, веган и аюрведична кухня ще се говори за пречистването на тялото от токсини, джусове и смутита, сурови рецепти, всичко около млякото, веган рецепти, зеленчукови разядки. Таксата за едно посещение е деветнадесет лева.

Адрес: ул. "Цар Симеон" 13, Център за духовна култура "Вринда"
Тел. 0884 858 903 Петя Иванова

Спонсорирано съдържание

Oще: happy  готвене  евро 2016  кану каяк  каяк  летни занимания  фотография 


Още от Summercafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.