Войната за място на плажа | webcafe.bg
no name

Войната за място на плажа

Webcafe по Repubblica, Guardian
08.08.2016, 16:43 (обновена 14.08.2016, 10:27)
На плажа

Снимка: © Getty Images

В Италия плажовете са претъпкани, човек до човек. Понеже морето е близо всеки уикенд хората са на плажа.

Има неща, които са в състояние да ви вгорчат живота и да превърнат мечтаната почивка в ад. Пристигате рано сутринта на плажа, и хоп, най-добрите места вече са резервирани с кърпи, столчета и чадъри.

Но италианската брегова охрана е решила да каже: "Баста". И да спре нахалниците на и без това препълнените плажове на Ботуша с операцията "Сигурно море".

Силите на реда започват да конфискуват наред от север до Сардиния на юг, по цялото крайбрежие, неохраняваните столчета, шезлонги и кърпи.

От друга страна, не може да си забодеш чадъра в пясъка след залез слънце, за да си запазиш място за следващата сутрин или даже за следващата седмица.

Особено ако забодените чадъри набъбват главоломно, окупирайки и "възпрепятствайки публичното ползване" на десетки метри пясъчна ивица, точно до вълните.

Събота сутрин, бреговата охрана на Ливорно, близо до Генуа е конфискувала 37 столчета, 30 чадъра, един шезлонг, десетина кърпи и даже бански костюми. Всичко това наредено на 100 метра дължина по плажа, "с единствена цел да заеме места за лично ползване, пречейки на останалите летуващи".

Фактически става дума за десетки нарушители, а не за отделни случаи.

Древна и закостеняла италианска привичка

"Това е плод на един разпространен вреден навик на италианците и на липса на уважение към летуващите, вместо да се спазят правилата" - обясняват от Пристанище "Ливорно". За първи път се атакува една древна и закостеняла италианска привичка, родена в Италия след бума на първите масови ваканции.

В Италия плажовете, особено свободната зона, а и платената, са претъпкани, човек до човек. Понеже морето е близо, най-много на 100 км, всеки уикенд през лятото хората са на плажа. А италианците са всеизвестни тарикати и се опитват да си резервират най-добрите места.

Този навик остава на мода, въпреки постоянните санкции през годините. От полицията в Ливорно уточняват, че "виновните остават неизвестни". Най-вероятно никога няма да си признаят.

Глоба от 200 евро

Който отиде да си потърси собствеността, било то чадър или бански, ще трябва да плати глоба от 200 евро. Не става дума само за уважение към другите, на някои места е забранено да се оставят неохраняеми вещи преди 8.30 сутринта, начален час на плажуването.

Във все повече италиански курорти e забранено завземането на публични плажове от мерки за сигурност. При по-тежки случаи може да се стигне даже до наказателна отговорност.

Конфискация е имало и по адриатическото крайбрежие, до Акуила, на 100 км от Рим. В Алба Адриатика са конфискувани 25 чадъра, някои от които са били незаконно давани под наем на туристите.

Много от акциите са вследствие на многобройните сигнали от туристи, които намират уж свободния плаж вече зает. До Неапол, в Ашеа са прибрани 70 чадъра и 50 шезлонга, оставени без надзор. А наблизо, в Кастелабате, бреговата охрана е събрала чадъри, забоедин дни наред в пясъка, точно до водата.

За пореден път

Това не е първата подобна акция на италианските власти. Преди няколко години силите на реда глобиха 6 туриста общо 1000 евро след като бяха опънали 10 кърпи преди шест сутринта, за да си запязят места. Всички нарушители бяха над шейсет години.

При друг случай британски шофьор беше арустуван, но накрая се отърва без глоба, след като изгори кърпи, сложени, за да пазят място на немски туристи.

Oще: гинуа  глоби в италия  италия  кърпа за запазване на място на плажа  ливорно  на море в италия  плаж  резервирано място на плажа  сшезлонги и чадъри 


Още от Summercafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 08.08.201622:19

Ами това е повсеместно. И в най-лъскавия курорт ще се намери ранобудна домакиня, която по навик, не че има нужда, ще метне кърпите на "най-хубавото място". Просто отиваш, внимателно сгъваш ол инклузив хавлийките, мяташ ги в коша за мръсни и се просваш на шезлонга, който ти харесва. За обществените плажове ще е трудно. За там, не знам.
   

оценка

+0 -0