Заболяване на венците – безобиден проблем с големи последствия | webcafe.bg
Webcafe

Заболяване на венците – безобиден проблем с големи последствия

Webcafe
28.11.2017, 11:24 (обновена 28.12.2017, 11:26)
Зъби парадонтакс

Снимка: © Getty Images

Какво представлява гингивитът?

Няма нищо по-неприятно от това да измиеш зъбите си и внезапно да видиш кръв по четката или да изплюеш „кървава вода", докато се жабуркаш. Ако мислите, че сте единствените, на които това се случва редовно, трябва да знаете, че съвсем не е така: възпаления и заболявания на венците, или гингивит, са имали около 50% от хората.

Гингивитът може да бъде начална форма на заболяване на венците, а симптомите му включват кървящи, подути или червени венци.

Кървенето на венците може да е симптом, при който бактериален биофилм - плака - се натрупва върху или между зъбите ви. Ако тези бактерии не бъдат редовно премахвани, те могат да доведат до възпалени и кървящи венци. Когато венците се възпалят, между тях и зъбите започват да се образуват малки пространства (или джобове). Това би могло да прерасне в по-сериозни проблеми - да се появи лош дъх, отдръпнати венци и в крайна сметка да се получи загуба на зъби.

Гингивитът е лечим, така че е много важно да посетите стоматолога си преди симптомите ви да се задълбочат.

Възпалените или подути венци

Натрупаната бактериална плака около и между зъбите е и най-честата причина за зачервяване и подпухване на венците Тя може да бъде премахвана чрез редовно четкане на зъбите, което предотвратява възпалението на венците.

За протекция е добре да се използва флуоридна паста. Особено подходяща е пастата за зъби parodontax® , която физически премахва натрупаната бактериална плака по линията на венеца и помага да бъде запазена здрава връзката между зъбите и венците.

В това отношение това е продукт, който е 4 пъти по-ефективен от обикновената паста за зъби* и често е препоръчван от денталните специалисти  в помощ на спирането и предотвратяването на кървенето на венците.

Друг сигнал, че вървите по пътя на заболяване на венците, е появата на лош дъх.

Въпреки че лошият дъх (халитоза) може да се появи по редица причини, той също алармира за заболяване на венците. Лошият дъх е крайно смущаващо и неприятно състояние, а причината за него е именно натрупването на бактериална плака, която е и основната причина за кървящи венци. Неприятната миризма се появява в следствие на газовете, които бактериите в плаката отделят, докато разграждат остатъците от храна в устата.

parodontax®  е ефективна и в борбата срещу халитозата.


Клинично доказано е, че при двукратна употреба на ден, пастата запазва устната кухина чиста, а дъха - свеж, като едновременно с това спомага срещу развитието на кариес.

Състоянието на отдръпнати венци не трябва да бъде игнорирано, тъй като, макар и често срещан дентален проблем, то би могло да индикира сериозно заболяване.

Когато венците се отдръпват, те оголват корените на зъбите и ги правят уязвими. Един от първите симптоми на отдръпнатите венци е повишената чувствителност на зъба. Можете да го забележите и ако зъбите започнат да изглеждат по-дълги от нормалното или да добиват ветрилообразна форма.

Не пренебрегвайте отдръпването на венците и оголването на корените, защото това би могло да предизвика разклащането на зъбите и дори тяхната загуба.

Загубата на зъби може да бъде причинена от една от най-сериозните форми на заболяване на венците - пародонтитът.

Пародонтитът е инфекция на специализираните тъкани, лигаментите и костната тъкан, които обграждат и поддържат зъбите. Може да се появи, когато симптоми като кървене на венците и гингивит не бъдат лекувани.

Лошата новина е, че парадонтитът е необратим, особено в напреднал стадии. Затова и е необходимо третиране на най-ранните симптоми на заболяване на венците.

Правилната и  редовна дентална хигиена е в основата на здравите зъби.

Миенето на зъбите е ключово, а използването на правилната паста може да ви спести много главоболия.

parodontax® е флуоридна паста за зъби със специална формула, която е 4 пъти по-ефективна от обикновената паста за зъби* в отстраняване на основната  причина за кървенето на венците.За по-добри резултати добавете към ежедневната си грижа за устната хигиена и вода за уста parodontax® и четка за зъби parodontax® .

*Това твърдение не се отнася за parodontax® Избелваща

Oще: paradontax  борба срещу венците  възпалени венци  грижа за зъбите  грижа срещу заболявания на венците  заболявания на венците  заболявания на зъбите  здрави зъби  паста за зъби парадонтакс  подути венци 


Още от Усмихотерапия

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.