Кога и защо заболяват венците | webcafe.bg
Webcafe

Кога и защо заболяват венците

Webcafe
05.01.2018, 16:06 (обновена 08.01.2018, 18:59)
Paradontax

Снимка: © Getty Images

Как да поддържаме добра дентална хигиена

За голяма част от хората „дентална хигиена" означава поддържане на зъбите в добро състояние. Доста по-малко обаче са онези, които осъзнават, че грижата за здравето на венците е също толкова важна, колкото и грижата за самите зъби. Нещо повече - понякога трябва да сме по-внимателни именно с венците, защото оттам могат да тръгнат големи и сериозни проблеми с основата на зъбите.

От изключителна важност е да сме запознати със симптомите, които биха могли да сигнализират за заболяване. Независимо дали става дума за кървене, възпаление или подуване, не бива да пренебрегваме нито едно състояние на венците, което ни се струва необичайно или е болезнено.

Има няколко тревожни сигнала, които показват, че вървим по пътя на заболяване на венците и е добре да вземем мерки, преди да се сблъскаме с по-сериозни и дори непреодолими проблеми.

Когато венците кървят

Кръвта по четката за зъби е първият тревожен сигнал за заболяване на венците. Здравите венци не кървят, затова и наличието на червени следи при миене на зъбите може да маркира начален симптом на гингивит.

Причинителят на кървенето обикновено е непремахната бактериална плака по линията на венеца. Този биофилм постепенно се е натрупал върху или между зъбите и по този начин е станал причина за възпаление и кървене.

Решението на този проблем е да използваме parodontax® - флуоридна паста за зъби със специална формула, която е 4 пъти по-ефективна* от обикновената паста за зъби при отстраняването на причините за кървенето на венците.

parodontax® физически премахва натрупаната бактериална плака по линията на венеца и помага да бъде запазена здрава връзката между зъбите и венците.

Наличие на лош дъх

Лошият дъх (халитоза) не бива да се подценява, защото също може да е симптом, че страдате от заболяване на венците. Често халитозата е следствие отново на натрупаната бактериална плака, която е и в основата на кървящите венци.

Лошият дъх се появява, когато бактериите в плаката разграждат остатъците от храна в устата. Тогава те отделят газове с неприятна миризма.

За съжаление халитозата е подценявано състояние - а не бива, защото води до неприятни последствия от социален, но и от здравен характер.

Двукратна употреба на ден на parodontax® ефективно премахва бактериалния филм и освежава дъха. Запазвайки устната кухина чиста, пастата е ефективна и срещу кариес.

Когато венците се възпалят

Възпалението също е сред ранните симптоми за заболяване на венците. Ще познаем възпалените венци по това, че се подуват, подпухват, стават червени, като в някои случаи може и да се усеща болка при докосването им.

Отново причина за това състояние е неотстранената бактериална плака, натрупана по, около и между зъбите.

Решението и тук е плаката да се премахне чрез четкане и чрез използване на паста за зъби parodontax® два пъти на ден. Ако възпалението не бъде спряно навреме, след време може да обхване тъканите, които държат зъба, и това може да доведе до по-сериозни проблеми.

Проблемът с отдръпнатите венци

Един от признаците, че венците се отдръпват, оголвайки корена на зъбите отдолу, е ако визуално забележите, че зъбите ви изглеждат по-дълги от нормалното. Повишената чувствителност в основата на зъба също сигнализира за рецесия на венците. Всъщност това е често срещан дентален проблем, но в никакъв случай не бива да бъде игнориран, защото определено е признак за заболяване на венците.

Гингивит

Началната форма на заболяване на венците се нарича гингивит, а симптомите са именно кървящи, подути или болезнени венци. Всъщност подуването се получава, когато малки пространства (джобове) се образуват между венците и зъбите. Тези джобове могат да станат по-големи, а възпалението - по-сериозно. Ако не се лекува, в крайната си фаза това състояние може да доведе до загуба на зъби.

И все пак на фаза гингивит, заболяването на венците все още е лечимо, но задължително посетете стоматолога си и започнете лечение, преди да се задълбочат симптомите.

Парадонтит и загуба на зъби

Най-сериозната форма на заболяване на венците се нарича парадонтит. В крайната си фаза тя може да доведе до загуба на зъби.

Пародонтитът е инфекция на тъканите, лигаментите и костната тъкан, които обграждат и поддържат зъбите. До това най-крайно състояние се стига, когато по-ранните симптоми за заболяване на венците като кървене на венците и гингивит не бъдат лекувани.

За съжаление пародонтитът е необратима инфекция. За да не стигнете до тази фаза, е задължително да се третират ранните симптоми на заболяване на венците.

Най-добрата превенция е редовно поддържане на редовна устна хигиена. Ако забележите някои от изброените симптоми, използвайте паста за зъби parodontax®.  Добавете към ежедневната си грижа за устната хигиена и вода за уста parodontax®, както и четка за зъби parodontax®.

Задължително се консултирайте със стоматолога си.

*Това твърдение не се отнася за parodontax® Избелваща

Oще: paradontax  венци  гингивит  дентална хигиена  заболявания на зъбите  загуба на зъби  кървящи венци  лош дъх  отдръпнати венци  парадонтакс  пародонтит  паста за зъби  симптоми за парадонтоза 


Още от Усмихотерапия

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.