Webcafe

Къмбърбач влезе в кожата на "човекa зад Brexit"

лебовскиFilmcafe
17.12.2018, 18:03 (обновена 19.12.2018, 09:24)

Нов филм на HBO разказва за кампанията за напускане на ЕС и човекa, който в голяма степен стои зад нейния успех.

Мери Уейкфийлд е британска журналистка и е съпруга на една от най-важните фигури около референдума за Brexit – Доминик Къмингс. От края на 2015-а той ръководи кампанията Vote Leave, чиято цел е да убеди британците да поискат страната им да напусне Европейския съюз.

Наскоро Уейкфийлд има странно преживяване. Тя гледа снимките на непознат човек, изпратени й от нейн приятел. Снимките са от снимачната площадка на нов филм, а човекът от кадрите играе нейния съпруг Доминик. Уейкфийлд отбелязва липсата на прилика (нещо, което и актьорът по-късно признава), но все пак усеща нещо – позата, позициите на ръцете и главата – всичко това е перфектно. Тя решава да си направи тест.

Показва снимката на двегодишното момченце, което имат с истинския Доминик Къмингс. Пита го кой е това. Детето поглежда телефона и казва "Тате. Това е тате, мамо".

Само че на снимките не е истинският "тате", а актьорът Бенедикт Къмбърбач в неговата роля.

Един от най-популярните британски актьори играе Къмингс в предстоящия филм "Brexit", посветен на борбата Великобритания да си стегне куфарите и да помаха за "довиждане" на ЕС.

Филмът цели да е драматичен преразказ на сложната политическа кампания, която окуражава много британци да гласуват в подкрепа на напускането. Тактиките на тази кампания, мотивацията зад нея и последствията все още не са напълно ясни, но продукцията на HBO и Channel 4 все пак ще се опита да хвърли малко повече светлина върху това "кой", "как" и "по какъв начин" докара толкова кошмари на много британски политици и техни колеги в Брюксел.

Дори само с трейлъра си филмът успя да ядоса някои британци като в Twitter се появиха критики срещу него, някои от които в насока на това, че филм за едно "бедствие" се появява докато "бедствието" все още не е приключило. Тези присъди обаче идват преди зрителите все още да са имали възможност да видят "Brexit", а големи са шансовете той да блесне с поне едно много важно качество – главния си актьор.

Защото Къмбърбач стига наистина далеч в опита си да се превърне в Доминик Къмингс. Миналото лято той гостува на Къмингс и съпругата му Мери Уейкфийлд (същата със снимките и детето). Самият Къмбърбач е подкрепял оставането в ЕС, но това не означава, че ще съди Къмингс на вечеря в собствения му дом. Просто иска да се научи как да бъде него.

Уейкфийлд разказва как актьорът седнал пред съпруга й, леко приведен, поискал само вода и обяснил, че не пие. Два часа по-късно вече стоял облегнат в стола с чаша вино в ръка – досущ като истинския Къмингс срещу себе си. Още два часа и половина по-късно се бил превърнал в негов "огледален образ" като Къмбърбач овладял дори най-дребните жестове на своя събеседник – като това как поставя ръка над главата си.

На въпрос на Уейкфийлд защо влага всички тези усилия, актьорът обяснява, че това е "негова отговорност". Тъй като хората са по-наясно с политиците, които са подкрепяли оставането в ЕС, за Къмбърбач е било важно да представи с най-голяма точност някой от другата страна.

Самият Къмингс също остава доволен от срещата (макар все още да не е гледал филма) и отбелязва пред жена си, че не познава много депутати, които да са така информирани и приятни като Къмбърбач.

Трейлърът на "Brexit" представя Къмингс (Къмбърбач) като "човекът зад Brexit" (той е сочен за автор на слогана "Take back control" - "Върнете си контрола"). В тези две минути само са щриховани посоките на мислене на Къмингс при подготовката на кампанията, които ще видим разгърнати в целия филм.

Акцентира се и върху възможността да се използват социалните мрежи за агитация, за което друг персонаж простичко обяснява – в тях има 3 милиона души, които никога не са гласували и за които никой не се сеща. И Къмингс, очевидно, прави точно това, но не и без последствия.

Кампанията Vote Leave е разследвана от Избирателната комисия във връзка с това как е използвала средствата си и данните на избиратели. Открито е нарушение на изборния закон, според което са похарчени над 7 милиона паунда – официално установения лимит, който кампаниите за "оставане" и "напускане" имат право да похарчат. Това дори не е единственото обвинение срещу Къмингс и компания, но не е ясно дали и в каква степен филмът "Brexit" ще задълбае в тази насока.

Поне няма да ни се налага да чакаме дълго, за да разберем – премиерата в HBO е на 19 януари.

Oще: brexit  channel 4  hbo  hbo go  lifecafe  бенедикт къмбърбач  брекзит  доминик къмингс  европейски съюз  знаменитости  референдум във великобритания 


Още от Видео

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.