Webcafe

Сериалът "Еуфория" - не искаме да сме сред луди, но тук всички са луди

manuelaМануела Геренова
26.06.2019, 11:32 (обновена 28.06.2019, 13:35)

На пръв поглед сериалът "Еуфория" (на HBO) казва едно: младото поколение е зле/ младото поколение има проблем.

Главната героиня е пристрастена към медикаментите и наркотиците и заявява смело, че няма никакво намерение да ги откаже. Нейната нова най-добра приятелка е транссексуална жена със странни вкусове в доста области от живота си.

Съучениците им до един крият дълбоки психологически травми и поведенчески проблеми.

Създателите на сериала го определят като неподходящ за лица под 18-годишна възраст и напълно оправдава предупреждението, защото още първите два епизода изобилстват от нецензурни моменти.

Сериалът обаче е много повече от оплакване по съдбата на Поколението Z. Той показва откровено и без никакви задръжки лутането и трудностите, които съпътстват съзряването. Нагледно демонстрира как се зараждат бъдещите психопати, как се формират обсесиите, откъде започват зависимостите към секса и субстанциите.

Героите на "Еуфория" до голяма степен са като Алиса в Страната на чудесата - не искат да са сред луди, но тук всички са луди.

А какво толкова се случва в излъчените вече два епизода?

Главна героиня (и глас зад кадър) е младата Ру - момиче от предградията на средната класа. Нищо не й липсва, но от малка има проблем да се впише в околния свят. Ру е интелигентна и любопитна, но не оправдава очакванията да е "нормално дете". Към това се прибавят и няколко диагнози, а настъпването на пубертета окончателно тласка Ру към дрогата.

Съучениците й в училище са ходещ каталог за поведенчески отклонения. Има го типичният гимназиален мачо - капитан на отбора по американски футбол и на пръв поглед син, който всеки американски баща би бил горд да има. Висок, красив, силен... и болезнено вманиачен. С него е водачката на мажоретките - също толкова прекрасна, но зад хубавото лице се крие изпечена и безмилостна манипулаторка.

Друг важен образ е Джулс - нова в града и училището с цял набор от мрачни тайни зад гърба си. Дори само фактът, че баща й е получил пълни попечителски права, е повод за слухове и клюки. Вторият епизод на "Еуфория" поставя още повече загадки около високата блондинка, а сцената, в която става ясно, че всъщност тя е транссексуална жена, е шокираща.

След първи епизод лесно можете да се заблудите, че Сам Левинсън - създателя на "Еуфория" - трупа толкова скандални елементи, просто за да грабне вниманието.

На пръв поглед сериалът е излишно амбициозен и леко хаотичен, а героите му действат без никаква мотивация. Разбира се, че ще се говори за "Еуфория", дори и само заради сцени като тази, в която за няколко минути са показани над 20 пениса. Затова мнозина побързаха да отпишат сериала като "много шум за нищо".

Вторият епизод обаче постепенно повдига завесата и започва да дава така необходимите обяснения. Бавно и методично виждаме, че за всичко си има причина, а епизодите са далеч по-многопластови. Нещата са по-объркани, отколкото сме предполагали, и доста по-мрачни.

Да, поколението Z на "Еуфория" е объркано и се лута, за да намери своето място в живота, но родителите му са не по-малко изгубени.

Мъжкарят Нейт е обсебен от жени, които изглеждат гладки и лъскави като Барби, за да ги закриля, но баща му има още по-необичайни сексуални фетиши. И това е само един от примерите. Кой е направил тези деца такива? Очевидно родителите им.

Сериалът разчита изключително много на главния си персонаж - Ру, но тя се оказва едно от слабите звена в поредицата. Певицата Зендая вече неведнъж се появява като актриса и иска час по-скоро да се отърве от миналото си на звезда на Disney. "Еуфория" е перфектният шанс да го стори, но освен апатия, тя не пресъздава никаква друга емоция.

Само за две серии през тялото й преминават няколко вида опиати, в комбинация с алкохол, но каквото и да приема - Ру не реагира особено. Сюжетът подсказва, че има моменти, в които е трезвена, но лицето и погледът й отново са абсолютно непроменени.

За сметка на това останалата част от актьорския състав заслужава внимание.

За Хънтър Шафнър (в ролята на Джулс) темата за търсенето на собствената идентичност не е чужда, защото в реалния живот познава битките на това да е транссексуална жена. Джейкъб Елорди е перфектен в ролята на мускулестия спортист Нейт, а Ерик Дейн е съвсем на мястото си в образа на баща му.

Оттук нататък обаче "Еуфория" има нелеката задача да оправдае очакванията, които зададе, и да даде отговорите, които зрителите неминуемо търсят.

Това изисква повече от експлицитни секс сцени и такива, в които Зендая изпробва поредната попаднала в ръцете й субстанция.

Oще: euphoria  hbo  еуфория  зендая 


Още от Видео

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.