Webcafe

Най-откаченият Black Mirror досега

лебовскиFilmcafe
28.12.2018, 15:04 (обновена 30.12.2018, 08:59)

Филмът, в който отговорен за изборите на героя си ти

По Коледа стават чудеса - включително и това да се появи дългоочакван нов "епизод" на култовия антологичен сериал Black Mirror. Само че този път не говорим само за епизод, а за цял пълнометражен филм с името Bandersnatch, в който Netflix и създателите на шоуто залагат на доста повече интерактивност.

Така през платформата се дава възможност на зрителите да избират сами съдбата на героите във филма (поне донякъде).

Разликите обаче са значителни и не само в интерактивността. В повечето случаи Black Mirror се фокусира върху сюжети, ситуирани малко или много в бъдещето, които показват как технологиите могат да обсебят и да променят напълно (и далеч не винаги за добро) целия ни живот.

Действието в Bandersnatch се развива през 1984 г., а сюжетът се завърта около Стефан - проблемен тийнейджър, маниак на тема видеоигри, който сам се опитва да създаде своя игра, базирана върху книга, която е чел като малък. С напредъка по играта той разбира, че авторът на любимата му книга също е имал своите демони.

Историята сериозно се занимава с идеята за свободната воля и паралелните реалности, създавани от всеки избор, който правим в живота си, ролята на съдбата и доколко тя определя всяко от действията ни.

Както обикновено Black Mirror удря силно с философски въпроси, които могат да човъркат из съзнанието ви в продължение на седмици, а самият начин на представяне е повече от добър избор.

Тъй като историята на главния герой се върти предимно около създаването на игра, в която играчът определя съдбата на героя си въз основата на различни избори в нея, продуцентите са направили същото и със самия филм.

През определени периоди на зрителя се дава възможност да направи определени избори от името на главния герой, което допълнително влиза в темата и във вътрешните му дилеми за това дали самият той има свободна воля.

Макар Bandersnatch да има повечето признаци на нещо, излязло от марката Black Mirror - силата на технологиите и как те влияят на живота ни, мрачният тон и убийственото напрежение на моменти, той продължава да е различен. Тук технологиите са по-скоро среда, отколкото причина за проблемите на главния герой (той си ги има и без видеоиграта, но тя само ги усилва).

Филмът, с цялата си възможност от избор на действия, връщания обратно на предишни моменти и различни изходи (има общо 5 различни завършека), те оставя с усещане по-близко до това, което имат заглавия като "Мементо" и "Числото 23".

Това усещане се засилва от факта, че сюжетът е базиран върху съвсем действителна фентъзи видеоигра със същото име от 1984 г., която обаче така и не се появява на пазара (по някаква причина).

Bandersnatch е заплетен, интересен, многопластов и объркан колкото си щеш, а Фиън Уайтхед, който играе главната роля се справя просто брилянтно със задачата да изиграе един много объркан младеж, страдащ от тежки емоционални и проблеми.

Като става въпрос за изборите, филмът предлага хиляди уникални пермутации на историята. Това обаче включва и относително прости повторения, които не оказват непременно въздействие върху самата история. Например, едно от първите решения, които зрителят трябва да вземе вместо героя Стефан, е каква зърнена закуска той да избере за хапване.

Зрителите, които избират най-бързия път и решават да не правят никакви пробиви, могат да преминат през филма за около 40 минути. Средното време за гледане е около 90 минути.

Изборите са подбрани наистина добре като количество - от една страна, не са твърде много, за да изморяват зрителя, но не са прекалено малко, което да остави човек спокойно да се облегне назад. Идеята е зрителят да бъде държан в напрежение, да мисли и да гледа активно.

Това е и основната идея в случая - зрителят да поеме по-активна роля в забавлението си. Ако се случват лоши неща с героя, зрителят се чувства отговорен, ако триумфира - това кара хората пред екраните да изпитват някаква гордост, защото именно техните избори са го довели до този момент.

Именно тук обаче е тънкият типично Black Mirror момент - моментът, в който се замисляш как технологиите и интернет направляват нечий живот, задействани от твоята собствена воля. А филмът определено ще се постарае да те накара да се замислиш над това, карайки те да влезеш лично в черното огледало.

Въпреки всичките си различности, Bandersnatch успява да направи това, което всеки добър епизод на Black Mirror прави - бърка ти директно в мозъка и те кара да мислиш по неудобни теми и въпроси.

Oще: bandersnatch  black mirror  netflix  избор  свободна воля  сериал  черно огледало 


Още от Видео

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

1 Bozo Kosmev | 28.12.201822:08

С други думи - не е шведски, а съветски, не е сексуален, а социален, и не е "баба дала на войника", а "балада за войника". Иначе е същото
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.