Webcafe

Десет случая, в които да се консултираме с личен финансов консултант

Ана ДинковаАна Динкова
23.08.2018, 11:45 (обновена 24.08.2018, 07:39)
Консултация, споразумение

Снимка: © Unsplash / rawpixel

Човекът, който ще ви помогне да управлявате финансите си

Да започнем от самото начало – какво е финансов консултант и защо ви е да имате и такъв?

Финансовият консултант е специалист с икономическо образование и опит във финансовата сфера, който има широк поглед върху работата на редица институции – НАП, банки, застрахователни дружества, инвестиционни фондове и дори пазара на недвижими имоти. Той консултира клиентите по всякакви въпроси свързани с техните лични, семейни или служебни финанси.

Личният финансов консултант често има договори за посредник с различни банки и може да изготвя индивидуални планове за своите клиенти.

Личният финансов консултант, запознат с начина на работа на различни дружества, организации и административни апарати, може да ви препоръча конкретен подход в редица случаи – от това как да подходите при планиране на семейния си бюджет и да изготвите спестовен план, т.е. да организирате общите си семейни финанси, до това кои са най-подходящите финансови продукти на пазара – от кредитни карти до ипотечни кредити.

Това е човекът, който спрямо вашите нужди и цели ще направи проучване на пазара, за да ви спести ресурси и време, както и нерви при лутането между различните предложения и варианти.

Ето и най-важните поводи в живота, в които е добре да се консултирате с личен финансов съветник и как може да ви помогне той:

1 - При започването на нова работа: Независимо какъв е размерът на заплатата ви и дали това е първото ви назначение на трудов договор, или сменяте работа, финансовият консултант би ви насочил как да оптимизирате и управлявате спестяванията си, но и как да се възползвате максимално от предлаганите от работодателя допълнителни пакети, придобивки или бонуси.

2 - При предстояща сватба: Когато двама души са влюбени, плащането на данък сгради и смет, парното през зимата или ВиК ремонт са последните неща, за които мислят. Те мечтаят за пътешествия, романтични вечери, подаръци и забавления – т.е. все неща свързани с повече или по-малко големи разходи.

За това е добре младата семейна двойка да се консултира със специалист, което ще им помогне да изградят общ план за бъдещето си и да изгладят всякакви евентуални различия, особено ако единият е по-склонен да прахосва, а другият е привърженик на спестяването на ръба на стиснатостта. В крайна сметка, ако двама души, които живеят заедно, нямат обща цел и не се поддържат взаимно, те не са семейство, а обикновени съквартиранти.

3 - При закупуване на имот: Притежаването на собствено жилище е особено важна стъпка в живота на повечето хора и би следвало при сключването на сделка да се съобразят няколко фактора: изгодни оферти на пазара на недвижимите имоти, изгодни предложения за банкови ипотечни кредити и лична готовност за инвестиция и погасяване на вноските.

Финансовите консултанти може да нямат детайлните познания на брокерите на недвижимите имоти за наличните оферти на пазара, но имат ясна представа за състоянието, цените и как да извлечете максимална изгода при сключването на сделка. Добрият консултант помага на клиента си да се справи с планирането на всички предстоящи плащания, за административното оформяне на документацията и за финализирането на всички необходими сделки.

4 - Банкови кредити: Работата на личния финансов консултант изисква той да познава максимално добре работата на различните банкови институции, както и продуктите, които те предлагат – включително потребителски и ипотечни кредити. Неговата работа включва изготвянето на персонален план, в повечето случаи в тясно сътрудничество с конкретна банка, което да спести време от бумащина, енергия от обикаляне и съпоставяне на условия и в крайна сметка средства на клиентите. По този начин консултантът може да съчетае спестовния и кредитния план на своя клиент и да помогне за оптималното месечно разпределяне на средствата.

5 - Най-подходящите кредитни карти: Както казахме – финансовият консултант познава добре банковите продукти и услуги и знае кои банкови карти са най-удачни за неговите клиенти, кои ще им носят най-много бонуси и ще отговарят оптимално на техния начин на живот.

Защо да имате стандартна кредитна карта Visa, когато можете да имате Visa Premium и да се възползвате от всички бонуси като безплатно ползване на lounge помещения и VIP зали по големите летища, резервации във водещи световни хотелски вериги,  ресторанти и т.н., намаления в магазини и дори безплатни premium изживявания? Личният ви консултант може да ви помогне да имате кредитна карта Visa Premium, като правилното й използване ще ви помогне в дългосрочен план да изпълните личния си финансов план.

6 - При получаване на голяма сума пари: Може да е голям годишен бонус, може да е наследство, а може да са пари, които сме спечелили от сделка или продажба на имот -  независимо как сте получили парите е важно да помислите добре в какво да ги вложите, инвестирате или как да ги спестите оптимално.  Обикновено хората, които нямат ясна стратегия започват много бързо да харчат „готовите“ пари, а резултатът е тяхното намаляване или дори изчерпване. Финансовият консултант може да ви помогне с дългосрочен план за инвестиция и дори стартиране на пенсионните ви осигуровки, здравни застраховки и т.е., за да придобиете по-голяма стабилност дългосрочно за годините, след като се пенсионирате.

7 - Когато искате да се погрижите за бъдещето на децата си: Финансовият консултант може да ви насочи към най-добрите спестовни планове, които да използвате, за да заделите сума пари, с които да подпомогнете децата си – от плащане на скъпоструващо обучение до така наречените „бели пари за черни дни“, т.е. паричен фонд, към който децата ще могат да прибегнат в бъдеще при спешна нужда.

8 - При развод или загуба на съпруг: Обикновено при развод се действа твърде импулсивно и емоционално и се допускат грешки. Финансовият консултант може да помогне на двойката да вземе правилните дългосрочни решения при раздялата, така че да няма ощетени или наранени. Подобен е и случаят при загуба на партньора в живота – тъгата обикновено не помага за взимане на трезви решения, а често загубата на любимите ни хора е свързана и с не малки разходи – от погребалните до такива от здравни институции, хосписи и др. Това е подходящ момент да се обърнем към финансов консултант, който да прегледа наличните ресурси, да помогне с идеи за оптимизирането на месечния бюджет и управлението на наличните финансови ресурси, имоти и др.

9 - Планиране на данъци: Финансовият ви консултант ще има грижата внимателно да следи за навременното плащане на всички дължими данъци – както лични, така и свързани с бизнеса ви, така че да можете да оптимизирате и този разход, без да изпадате в просрочие или задлъжнялост.

10 – Когато планирате пенсионирането си: За съжаление в нашата култура планирането на старините не е от водещо значение и младите хора харчат парите си за всичко останало, но не и за спокойствието си след пенсионна възраст. На 20 или на 30 рядко се намират хора, които мислят с какви доходи ще разполагат, когато станат на 70 или 80, как ще живеят, ще могат ли да пътуват и какво качество на живот и здравни грижи ще могат да си позволят.

В планирането и на този аспект от живота можете да се обърнете към личния си финансов консултант, който ще ви предложи набор от услуги и варианти – от застраховки, до спестовни влогове, които да ви позволят да планирате финансите си с мисъл за зрелите си години и бъдещето си спокойствие.

И така – личният финансов консултант ще ви осигури информация за и помощ при планирането и управлението на личните ви финанси, семейния бюджет, данъците, създаването на пенсионен фонд, избор на застраховки, както и сключването на договор за ипотека и нейното изплащане и получаването на достъп до Premium банкови услуги, в това число и кредитна или дебитна карта Visa Premium. Всичко това съобразено с вашите доходи, цели и планове.

Oще: visa  visa premium  кредитна карта  личен финансов консултант  финанси 


Още от WEBCAFE BLACK

Стани автор

58398
Изпрати текст

Изпращайте ваши материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме в Стани автор Редакцията не публикува текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи. Някои от текстовете се редактират с оглед на по-добрия изказ.