Оскар де ла Рента - моделиерът на висшето общество | webcafe.bg
Webcafe

Оскар де ла Рента - моделиерът на висшето общество

Webcafe
17.11.2017, 10:46 (обновена 18.11.2017, 10:01)
оскар де ла рента, samsung note 8

"Хроники на лукса" е поредица на Webcafe и Samsung Galaxy Note8.

Елегантност, премереност, ярка индивидуалност на човека- това са основните характеристики на дизайните на Оскар де ла Рента.

Това откриваме и в Galaxy Note8 – за него важният е човекът, който го държи и как може да му се помогне. Дали ще ви помогне с асистента с изкуствен интелект Bixby или със спокойствието, че когато ви трябва камера, която да направи добри снимки, имате една в джоба си. Можете напълно да разчитате на Galaxy Note8.

Заедно с премиум модела на Samsung, ви представяме историята на лукса. Защото зад всяка успешна световна марка стои по един човек, изправил се срещу мейнстрийма. Човек с мисъл, която излиза извън рамките и ограниченията. И с воля да направи нещо голямо.

"Направи нещо голямо" е и слоганът на новия флагшип модел на Samsung, а третата ни среща в нашата поредица e с моделиерът на висшето общество. Запознайте се с Оскар де ла Рента.

Първо забелязвате жената, а след това роклята. Това е ефектът на Оскар де ла Рента. Модата не е самоцелна, а работи в услуга на човека. Насочва погледа към онзи, който носи дрехата. Роклите му са прозорец към вътрешния свят на жената, подчертава образа, а не го заличава образа или създава нов. В това отношение Оскар де ла Рента е ненадминат.

Той е идолът на редица първи дами, известни личности и кралски особи.

По негова идея за първи път на корицата на "Воуг" е показана първа дама на САЩ - Хилари Клинтън. Жаклин Кенеди, Нанси Рейган, Жизел Бюндхен, Ан Хатауей и Лив Тейлър са част от жените, които носят дрехите му. Известен е с колекциите си прет-а-порте с характер на висша мода. След основаването на своя модна линия през 1965 г., създава булчински рокли, парфюми и ежедневно облекло. Елегантния му стил и авторитет го превръщат в един от най-уважаваните дизайнери на ХХ век.

Моделиерът, който е олицетворение на елегантността, съвсем не произлиза от семейство, в което подобна кариера е очаквана.

Роден е през 1932 година в Доминиканската република в едно от знатните семейства на онова общество. Генерали, поети, артисти, политици - всички се събират в дома на семейство де ла Рента. Баща му е собственик на застрахователен бизнес и очаква синът му да тръгне по същите стъпки. Майка му обаче го запалва по изкуството и живописта. Когато е на 18 години, Оскар постъпва в академия за изкуства в Мадрид, въпреки несъгласието на баща си.

По това време го влекат изящните изкуства, абстракцията, живописта, но за да си докара допълнителни доходи рисува скици за модни списания. Една от тях хваща окото на американския посланик и той поръчва на младия Оскар да направи рокля за дъщеря му. Дебютантката Беатрис и роклята й се появяват на корицата на списание "Лайф".

Това е моментът, в който мъжът оставя четките и се посвещава на модата. Кристобал Блаенсиага е първият му ментор - де ла Рента ще носи духа му до края на кариерата си.

По това време се запознава с Франсоаз дьо Ланглад, редактор във френския "Воуг". Двамата се женят и през 1963 г. се местят в Ню Йорк. Това е началото на възхода на де ла Рента. Мъжът знае как да привлече висшето общество и не след дълго домът на семейството става център на нюйоркския елит. Мъжът умее да очарова. Личният живот на дизайнера довежда до интерес към бизнеса му и директорите на линията вземат кардинално решение: да сложат името му директно върху дрехата, вместо само в самия магазин. Всъщност висшето общество прави Оскар де ла Рента това, което е. Нанси Рейгън го включва в списъка си с любими дизайнери. Първата дама иска да върне елегантността и чара в Белия дом и Оскар е човекът, който може най-добре да направи това. Години по-късно той ще убеди Хилари Клинтън да изхвърли "безопасния си гардероб" в замяна на по-дръзките дизайни.

Елегантност, премереност, изпъкната индивидуалност на човека - това са основните характеристики на дизайните на Оскар де ла Рента.

"Клиентът винаги има право" твърди доминиканецът. Абсолютно в стила на производителя на прет-а-порте. "За съжаление успехът не се определя от модните редактори. Той е онова, което анонимна жена от улицата иска да носи."

През целия си живот Оскар де ла Рента е еманация на френския израз - joie de vivre - радост от живеенето. Моделите му, стилът му на живот и всичко останало са част от дългия и богат път, по който вървят милиони жени по света - от благородни графини до малко по-заможни претенциозни "дами".

Oще: samsung  samsung galaxy note 8  дизайнер  оскар де ла рента  радостта от живота  успех 


Още от WEBCAFE BLACK

Най-коментирани

Стани автор

58398
Изпрати текст

Изпращайте ваши материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме в Стани автор Редакцията не публикува текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи. Някои от текстовете се редактират с оглед на по-добрия изказ.