Запази живота си, облечи се цветно | webcafe.bg
Webcafe

Запази живота си, облечи се цветно

Сибина Григорова
16.11.2016, 09:33 (обновена 03.12.2017, 13:24)
Бенетон

Снимка: © Бенетон

Пешеходците могат да съблюдават за своята безопасност като подбират цветовете на дрехите си и дрехите на децата си, които са най-уязвимите участници в движението на пътя.

Днешният ден е посветен на опазването на живота на пешеходците на пътя.

Идеята тръгва от Джулиана Бенетон която собственоръчно започва да плете на ръка пуловери в ярки цветове, което предизвиква фурор в следвоенните години на Втората световна война. Това е време, когато традиционно хората носят тъмни цветове и цветните пуловери на фамилия Бенетон разчупват статуквото не само от модна гледна точка, но и всички забелязват, че с цветните дрехи хората се виждат по-добре навън. Всички приветстват и тази способност на дрехите да помагат при открояването на хората на улицата, защото това се оказва изключително ценно в тежките следвоенни години, когато уличното осветление е слабо и недостатъчно.

Днес уличното осветление е в пъти по-добро. Всички караме бързи коли, което скъсява времето за реакция от страна на шофьора. Тревожната статистика сочи, че до септември тази година броят на пътнотранспортните произшествия се равнява на този за цялата минала 2015 година. Наложително е да бъдат взети всякакви мерки за ограничаване на тази силно негативна тенденция, свързана с фаталните злополуки с пешеходци на пътя. Ето защо Министерство на вътрешните работи, СДВР, Българският червен кръст, Българска браншова асоциация за пътна безопасност и United Colors of Benetton обединяват усилия, за да покажат, че цветните дрехи биха могли да бъдат вашата допълнителна защита на пътя.

От значение за вашата безопасност са и дрехите, с които сте облечени на улицата. Институциите застават зад идеята, че пешеходците могат да съблюдават за своята безопасност като подбират цветовете на дрехите си и дрехите на децата си, които са най-уязвимите участници в движението на пътя. Benetton в качеството си на един от най-големите ритейлъри на пазара, чието ДНК е заложено в цветовете подкрепя инциативата и дава своя принос да се откроят ползите от носенето на цветни дрехи през есенно-зимния период на годината.

Статистиката сочи, че от 01.01.2016 г. до 30.09.2016 г. в страната са регистрирани 5639 (при 5468 за същия период на 2015 г.) тежки пътнотранспортни произшествия (ТПТП), при които са загинали 525 (за 2015 г.- 541) и са ранени 7132 граждани, от които 5197 леко и 1935 тежко ранени (за 2015 г. - 6798).

Само през месец септември 2016 г. при ТПТП от вида „блъскане на пешеходец" са загинали 13 души, като се наблюдава двойно увеличаване на техния брой в сравнение със същия за предходния месец август, когато загиналите са били 6. През месец септември 2016. Броят на загиналите при ПТП от този вид е най-висок в сравнение с останалите месеци от годината. Разпределението на загиналите при ПТП от вида „блъскане на пешеходец" по месеци е, както следва: 7 - през януари, 11 - през февруари, 11 - през март, 4 - през април, 10 - през май, 7 - през юни, 8 - шрез юли, 6 - през август и 13 - през септември.

В резултат на тежки произшествия през първите 9 месеца на 2016 г. са загинали 29 (за същия период на 2015 г. броят е бил 24, с 5 повече) и са били ранени 922 деца (за същия период на 2015 г. броят е бил 844, със 78 по-малко.

Това е кампания, зад която стоят всички институции, свързани с безопасността на пътя: Министерство на вътрешните работи, Пътна полиция, Български червен кръст, Българска браншова асоциация за пътна безопасност. Тя е част от Акция „Зима", която от 11 до 20 ноември навлиза в своя втори етап - кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя". По идея на United Colors of Benetton 16 ноември е обявен за Ден без пешеходци - жертви на пътя. Кампанията се провежда под надслов „Обличай се цветно! Запази живота си на пътя!"

Елате на 16 ноември в 13:00 ч пред НДК и станете част от кампанията.

Oще: benetton  блъскане на шешеходец  движение  дрехи  жертви на пътя  загинали  катастрофа  облекло  пешеходец  пешеходци  произшествия  птп  тежки пътнотранспортни произшествия 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.