Битката, която никога не приключва | webcafe.bg
Webcafe

Битката, която никога не приключва

webcafeСибина Григорова
02.09.2016, 18:02 (обновена 03.12.2017, 14:42)
миене на зъби

Снимка: © Getty Images

Има минимум две важни причини да се грижите за зъбите си

От най-ранно детство ни учат, че миенето на зъбите е задължително - най-малкото преди лягане, а най-добре 2 пъти на ден (или просто 2 пъти в рамките на 24 часа, както вече писахме тук).

Но всеки родител знае, че е истинско изкуство да накараш децата да разберат значението на висенето над мивката преди лягане. Още когато пораснат млечните зъби, възрастните се въоръжават с миниатюрни четчици (най-добре с дръжка-животинче) и паста за зъби с картинка, която да не люти толкова, колкото тази за пораснали, и се впускат в битката, наречена "хайде сега да измием зъбките".

Истина е, че почти никое дете не би хванало четката за зъби без подсещане или принуда - освен, ако не иска да си играе с нея.

Но независимо колко мъчителен е процесът на привикване на децата с устната хигиена, той е изключително важен за възпитаването на навик, който има много по-голямо значение за здравето, отколкото доста хора са склонни да мислят.

Всъщност миенето на зъбите не опира само до грижата за здрави венци, както ни убеждават.

Има няколко далеч по-важни причини, които трябва сериозно да ви накарат да премислите здравните си навици, ако сте ги забравили някъде по пътя от детството до порастването.

Ето и малко факти защо оралната хигиена е толкова важна:

Първо, качественото почистване на зъбите е от съществено значение не само за здравето на устната кухина, но и за здравето на тялото, а и на психиката.

Как така?

Много хора строго разделят поддържането на устна хигиена от грижата за останалата част на тялото. Но в действителност те са неразривно свързани, а проблемите, които могат да започнат от устата ви, е възможно да причинят възпаления и в други части на тялото. Или, както твърдят най-новите изследвания в областта на оралното здраве: лошата устна хигиена може да доведе дори до развиване на деменция, както и да увеличи риска от сърдечни болести.

Второ: миенето на зъбите може да предотврати тежки заболявания на устната кухина

Устата е напълно различна от останалата част на тялото. Това е зона, която постоянно е в досег с храна и затова изисква доста по-специална грижа от която и да е друга част на тялото.

Почистването на зъбите премахва натрупването на плака и зъбен камък. Това натрупване е в голяма степен естествено, но прекалено много от него може да доведе до заболяване на венците.

Махането на зъбния камък е необходимо и защото човешкият организъм реагира на налеппите като на нашественик. И като всеки нашественик, точно както и срещу бактерията на грипа или като при инфекция, тялото изпраща своя армия - тази на имунната система.

Тази битка в устата ви се случва постоянно. Всъщност тя никога не приключва.

Затова нека го кажем така: почистването на зъбите е онова, което създава равни условия на двете армии, когато излизат на ежедневно сражение.

Заболяването на венците се получава именно, защото вашата имунна система се бори постоянно със зъбния камък. Именно нейното действие е онова, което възпалява венците или предизвиква кървенето им.

Всъщност имунната ви система и без помощта на вашата четка за зъби много успешно унищожава нападателя, наречен зъбен камък, но това си има цена.

И както при войната загиват невинни хора, така и в битката в устата ви жертви са вашите иначе здрави венци.

Резултатът е, че колкото повече заболяването на венците напредва, толкова повече костите и тъканите в устата ви се разрушават. В крайни случаи това би могло да доведе дори до загуба на зъби...

Но как се отразява това на цялото ви тяло?

Човешката имунна система е създадена да се бори единствено с инфекции за кратък период от време. Нейнтата хронична активация (а именно такава активация се получава постоянно в устата ви) изтощава цялостнатата ви имунна защита. Следователно вие започвате да ставате податливи и на други болести. Ето как устата и тялото са свързани и ето как борбата с възпалението на венците намалява риска от удари, сърдечни заболявания и деменция.

Много ли ви дойде толкова подробна информация? Изчакайте, имаме да ви кажем още малко, което обаче не бива да приемате песимистично, защото всъщност е естествено:

Рано или късно зъбите ви ще пострадат от тази постоянна битка.

И засега най-доброто, измислено в тази област, е превенцията. Това е и единственото, което можете да направите, за да държите нещата в някакви рамки и под контрол.

Един малък съвременен трик ще ви помогне безкрайно много в тази постоянна битка. И той е да отидете на процедура за специално премахване на зъбния камък - нещо, което повечето съвременни дерматолози предлагат като услуга.

Но ако ще го правите, не забравяйте, че е от изключително значение след премахване на зъбния камък да удължите постигнатия резултат, използвайки хубава четка за зъби, съобразена като мекота с чувствителността на вашите зъби и венци. Не забравяйте и задължителния конец за зъби, който достига до местата, които няма как да почистите лесно.

И така: успех в битката за контрол над собственото ви здраве - битка, която е започнала още докато сте били деца. И която трябва никога да не забравяте да водите.

Oще: philips  дентист  здраве на венците  здрави венци  зъбен камък  зъби  зъболекар  конец за зъби  миене на зъби  орална хигиена  почистване на зъби  почистване на зъбите  устна хигиена  филипс 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.