Любов, лудост и никога повече самота | webcafe.bg
Webcafe

Любов, лудост и никога повече самота

webcafeСибина Григорова
14.02.2017, 09:27 (обновена 27.12.2017, 21:16)
09785874

За тях двамата празникът не свършва...

Те са Жоржет и Жорж. Жорж и Либърти. И ненавиждат онези ужасни сладки във формата на сърце, които се подаряват на Св. Валентин. За тях двамата празникът не свършва. Всъщност тя носи всеки ден различно име - онова, с което се е събудил мъжът й. Днес е Луиз, утре Констанс...

А когато се налага да избяга от клиниката за душевноболни, името й е Либърти. Либърти Боджангълс!

Всичко тръгва от песента на Нина Симон. Ако не сте я чували, тази книга ще ви накара да се пристрастите. А ако не сте срещали „на живо" героинята на този роман, ви предстои да се влюбите. Не защото съчетава нежността на лебед с грацията на див звяр. Заради всичко, което е. И защото умее да говори на „ти" със звездите"...

Историята на Оливие Бурдо, автора на романа „В очакване на Боджангълс", сама по себе си е цял роман. Роден край Атлантическия океан през 1980 г., той дори не успява да завърши гимназия. Малко е да се каже, че е слаб ученик - Оливие е двойкаджия с главно Д. За свое оправдание казва: „Бях левак, отчасти глух и страдах от дислексия, така че твърде рано зачеркнах образованието си."

Порасналият Бурдо изкарва прехраната си като брокер на недвижими имоти в продължение на 10 години. После сменя още няколко занаята, докато накрая не го уволняват, тогава решава да пише. Първият му опит е провал, вторият се казва „В очакване на Боджангълс" и постига грандиозен успех. Сам писателят твърди, че докато го е писал, битовите сметки са се трупали на бюрото му. (Не е чудно, че романът недолюбва чиновниците!)

Разказът е дифоничен - спомените на сина на една безнадеждно влюбена двойка се редуват с тези на бащата. Последният е Жорж, някогашен „отваряч на гаражи" и настоящ нещо-като-писател, екстравагантен бохем с афинитет към опашатите (иначе невинни) лъжи. Разбира колко самотен е бил, едва когато я среща.

Тя е нещо като Дон Кихот в пола, рицар без доспехи със селадонено зелени очи, който всяка сутрин потегля в галоп да завладява далечните си мелници... Микс от кокотка от лудите години и шайенка под влияние на пейот. Тази неземна жена изпълва целия му ръждясал живот, приютява се във всяко ъгълче на душата му, окупира целия циферблат на часовника.

Жорж приема лудостта й с отворени обятия, навярно защото само той може да я понесе. Построяват си замък в Испания, а вместо със сестричка, даряват единствения си син с папагалка от Нумидия. Всичкият страх на Жорж се заключва в едно - че такава сладка двойна лудост няма как да е вечна...

После се случват разни неща. И хубави, и недотам хубави, но посрещнати смело. Докато един ден синът не възкликва: как другите деца успяват да живеят без моите родители? И това е голямото му, разтърсващо признание в любов и вярност към цял един свят. Свят на фантазми, партита и неутолима страст, който не следва каноните на нормалността. Какво пък - истината е зле платена, дори когато е забавна като лъжа.

Някои от приятелите на двойката (например Боклука!) са не по-малко колоритни и смешни, даже когато скърбят:

Бе дошъл да сподели болката ни, а бе донесъл своята, това правеше твърде много болка на едно място и тогава, за да я облекчи, Татко отвори бутилка с толкова силен алкохол, че дори не бих го изсипал в подножието на бора. И аз ги гледах как пият и говорят, после пият и пеят. Припомняха си само весели неща, смееха се и аз се смеех с тях, защото човек не може непрекъснато да бъде нещастен.

Затова... Направете си един коктейл с чадърче, пуснете си джаз и се отдайте на тази пееща книга - четете и споделяйте щастливи очаквания. Когато трябва да се понесе една беда, хората никога не са достатъчно много. Но не плачете за любимата на Жорж, току-виж размахала среден пръст! Танцувайте заради мистър Боджангълс - той сега се моли за нея.

Oще: 14 февруари  colibri  в очакване на боджангълс  дон кихот  либърти боджангълс  любов  нина симон  оливие бурдо 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.