Тетрамерон: Да живееш, значи да измисляш | webcafe.bg
Webcafe

Тетрамерон: Да живееш, значи да измисляш

webcafeAd блок
07.12.2015, 12:20 (обновена 09.12.2015, 13:47)
тетрамерон

Снимка: © Colibri

Хосе Карлос Сомоса гостува в София на 8 декември

Третото издание на Софийския литературен фестивал ще ви приласкае с даровити, темпераментни, а в случая на Хосе Карлос Сомоса - добре известни и обичани гости. Роденият в Куба испански писател ще ни гостува за втори път - като представител на литературата от Иберийския полуостров.

Сомоса лично ще представи предизвикателното заглавие "Тетрамерон", което вече има българско издание.

"Защото истинска Афродита не съществува: тя е само пяна, мит, спомен, мирис на море, което никога не мирише само по себе си, също както никога не е съществувала и истинската София, а само страстта на един мъж и неговото щастие в момента на смъртта.

А ако мнимата Афродита и мнимата София са били за миг неразличими от действителните, което е максимумът, за който може да мечтае всяко въображение, какво значение има, че са били неистински?"

Това е история с начало без край - един неортодоксален, на моменти брутален, друг път болезнено красив и поетичен, но винаги неочакван израз на страстта по изкуството.

Това е история за стремежа към простото съвършенство, към екстаза на чистото откровение, към естеството на самото въображение...

Тетрамерон е кръгът на саламандрите, квартет от разказвачи на истории. Те се събират да разказват приказки с послевкус на притчи година след година, за вечни времена. Винаги са четирима: ако един си отиде, мястото му се заема от друг. Малцина биват допускани до това "съзаклятие".

В групата случайно попада дванайсетгодишната Соледад (името й значи "самота"), чиято самоличност е обвита в мистерия. Именно тя е онзи оригинален посредник, чрез който авторът налага внушението, че самотата може да бъде откривателство. Да ражда измислици. Но пък измислянето е живеене, нали? А живеенето - себепознание.

Да, светът е болен от истории, които чакат да бъдат споделени. Те се раждат една от друга, подобно на китайските кутии, и никой не знае накъде ще те поведат, но крайната дестинация винаги е една и съща - твоето по-истинско и неустрашимо лице.

Произведението несъмнено оказва чест на устната разказваческа традиция.

"Тетрамерон" е дръзка четиригласна творба с готическа атмосфера, която препраща към емблеми като "Хиляда и една нощ" и "Декамерон". Съдържа девет умопомрачителни истории, обединени от знаменателя на греха, изкушението, похотта, феномена на злото.

Тази книга изисква да се доверите на вкуса на автора.

А ако не сте чели нищо от Сомоса досега, "Тетрамерон" ще ви поведе към другите му книги, защото действа като наркотик. И защото приказките никога не са просто приказки - между тях има тонове свързващи нишки, кога неведоми, кога по-осезаеми.

Сомоса е автор и на "Клара и сянката" - поразителен трилър, чийто фокус са крайностите в изкуството.

Хипердраматизмът е измислен от Сомоса стил на изображение, при което художникът създава шедьоврите си върху и чрез телата на своите модели. Това са хора, дали съгласието си да бъдат продавани, разменяни и наблюдавани с откровена воайорска страст.

"Клара и сянката" е не просто шеметен водовъртеж от ужаси и страхове, а сюжет, адресиращ сериозни въпроси за смисъла на красотата и обожанието.

На български са издадени още няколко заглавия на испанския писател - "Пещерата на идеите", "Зигзаг" и "Ключът към бездната".

Сомоса е майстор в сътворяването на парадоксални, невъобразими контексти, в които разполага философските и психологическите си разсъждения. Той знае как да използва една фикс идея като отправна точка за повествованието си - сложната струнна теория във физиката, съдбата на постмодерното изкуство, Шекспировата драматургия и Платоновата теория за формите са само някои от концептуалните ядра, около които се завихрят романите му.

"Стръв" е урок по криминална психология.

Сюжетът ни запознава със смели до лудост детективи, обединени от вярата си в теорията на "псинома", която ги превръща в "стръв" за чудовищни серийни убийци. Посредством психологически формули се проектират различни ситуации - целта е да се дешифрира начина на мислене на всеки от престъпниците.

Сценарият на симулациите черпи идеи от необятното творчество на Шекспир.

Психиатър по професия и писател по фантазия, днес Хосе Карлос Сомоса е изцяло отдаден на литературата. Остава специалист по най-фините трепети на душата, но от позиция на артиста.

Неговото творчество най-кратко може да бъде определено като триумф на въображението, като едно безкрайно, находчиво, но никога самонадеяно упражнение по борхесианство.

За свои пътеводители по посока към големите си артистични открития Сомоса посочва Борхес, Кафка и Калвино - все автори, превърнали се в икони със способността си да "разтягат" границите на имагинерното.

И така да побеждават всепроникващата самота на делника.

Имате изключителната възможност да се срещнете с Хосе Карлос Сомоса на 8 декември от 17.00 ч. в Мраморно фоайе, ет. 2 на НДК. Модератор: Светлозар Желев.

Oще: иберийския полуостров  издателство  издателство colibri  испания  книги  колибри  куба  писател  софийски литературен фестивал  тетрамерон  хосе карлос сомоса 


Още от Ad блок

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.