Въздух, любов и два планински върха | webcafe.bg
Webcafe

Въздух, любов и два планински върха

AdCafe
29.11.2016, 13:26 (обновена 30.11.2016, 10:38)
меир шалев

И две очи, чакащи, вперени в небето... Нужно ли е повече, за да не воюваме помежду си?

Историите на Меир Шалев са като историите на неговите герои - имат тяло и дух, предизвикват трепет, пърхане на клепачите и на сърдечните клапани. Гонят всякакъв яд, обезоръжават и трогват до ридание, ръсят щедро семето на катарзиса, дават упование и „вгЪлъбяват", да, сякаш наистина дават криле. На най-хубавото, което сме способни да мислим...

След като покори ценителите на нюансираната проза с „Исав", сега Меир Шалев, който се нарежда до другите два върха в израелската литература Давид Гросман и Амос Оз, идва у нас по повод българското издание на „Момчето с гълъбите".

Представянето на автора в София е на 29 ноември (вторник) от 19:00 ч. в „Перото", а на 30 ноември (сряда) привилегията да се срещнат с Шалев ще имат пловдивчани - събитието е в Хеликон - Пловдив от 18:00 ч.

"...Тогава изведнъж над целия този ад бойците забелязали гълъба. Той се появил сред валмата пушек, пробил прашната пелена, извисил се и отлетял. Homing pigeon, пощенски гълъб. Само любящо сърце би могло да усети и да поеме в себе си цялата мъка, натрупала се в душата на тази птица, но тъкмо мъката ѝ сочи пътя и й вдъхва сили..."

Момчето с гълъбите" е най-превежданият израелски роман, и с право. Това е хипнотичен роман, абсолютен шедьовър, който резонира оглушително, но не защото в плътта на текста е намесена войната.

Сюжетът обвързва две истории, разделени от половин столетие и свързани чрез един възхитителен акт на преданост. По време на войната за независимост през 1948 г., време, когато гълъбите все още са били използвани като „вестоносци", един млад свързочник, гълъбар, е смъртоносно ранен. В миговете преди смъртта си той изпраща един последен пощенски гълъб. Птицата носи неговия специален подарък за момичето, което той обича от юношеските си години...

Нишката на тази история е преплетена със съдбата на Яир Менделсон, който също има „наследство" от времето на войната. Страстта му към едно момиче, което познава от дете, и подаръка, който получава от майка си на смъртния й одър, се превръщат в ключ към живот, считан от него за невъзможен.

„Момчето с гълъбите" е сърцераздираща приказка за любовта преди и сега, за размаха и дълбочината на любовното чувство, за нашето самоопределение и за смисъла на понятието „дом". Не на последно място това е приказка за неизбежното завръщане, за хората, които, също като гълъбите, носят в себе си онази невидима, но неизтощима струна, която ги тегли все в една посока...

Меир Шалев не е просто превъзходен стилист, той е вълнуващ стилист.

Докато сагата за пекарите от „Исав" продължава да дъха на бухнал хляб, ревност, борба за надмощие и изкупление, тук гласът на автора е някак по-приласкващ и топъл, въпреки елегичната атмосфера. Основната тема и в двете сюжетни линии, които се развиват паралелно в различни времеви пластове до финалния обрат, е любовта. Две поколения, свързани с една непрежалима любов, в която връзката „Малчугана - Яир Менделсон" отначало само се загатва, докато постепенно се разкрива напълно в самия край на романа.

А иначе гълъбите, както казва доктор Лауфер, могат да умират от страх, знаехте ли за това? Те са като хората - карат се, изневеряват си, хранят се заедно, копнеят за дома и получават разрив на сърцето. Така че..., не воювайте, добри хора, заглушете вътрешните си демони. Кой знае, може би всеки път, когато човек наранява човек, някой гълъб умира.

Oще: война  гълъбар  колибри  меир шалев  момчето с гълъбите  нови книги 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.