"Пангея" на Мария Голованивксая – хроника на земни и небесни страсти | webcafe.bg
Webcafe

"Пангея" - хроника на земни и небесни страсти

webcafeСибина Григорова
20.07.2016, 09:04 (обновена 03.12.2017, 15:44)

1 от 2 снимки Назад Напред

пангея

Снимка: © Издателство Еднорог

"Пангея" е номинирана за руски философски роман на годината

Не утихват споровете за съществуването на Пангея, свръхконтинента, съществувал в началото на мезозоя и обединявал цялата земна суша.

Едни от читателите на едноименния роман „Пангея" са на мнение, че това е книга за Русия, други настояват, че разказаното може да се отнася до много страни и исторически епохи. Самият обем на романа дава простор на най-разнообразни трактовки. Но едно е сигурно: в него е отразено цялото напрежение, характерно за руската действителност, стаеното под повърхността очакване на революции и войни, непреходната вяра в чудото.

Като всяко монументално произведение и номинираната за руски философски роман на 2014/2015 година „Пангея" поражда много въпроси - от вече досадно обичайното дали такива обемни книги имат място в съвременния живот до въпроса дали фантастичната и същевременно много позната страна Пангея е Русия, или идеите и размислите в книгата се отнасят до много по-обширна културна територия.

На тези два въпроса отговаря най-добре самата Мария Голованивская, културолог и писател с характерно присъствие в обширното пространство на съвременната руска литература.

Можем ли да поставим знак на равенство между Русия и Пангея?

„Ако трябва да бъдем точни, Пангея не е Русия в буквалния смисъл на думата. Но тя прилича на Русия точно толкова, колкото сънят прилича на действителността; в нея блуждаят фрагменти от миналото и фрагменти от бъдещето, кадри от реалността и вълшебни образи, битът се преплита с магията - общо взето, нестабилна, многоцветна материя, намираща се в постоянно движение..."

Дали книгата със своите внушителни 720 страници не е прекалено обемна?

"Предполагам, че по-важно от форматите е уважението към читателя, към неговото интелектуално ниво. Да се справиш с един роман от 700 страници е също толкова лесно, колкото и да го оставиш на страна, ако не ти харесва. Освен това ми се струва, че съществува и обективно търсене на "лонг дринк" в литературата, хората се умориха от диктата на камерните жанрове."

Като че ли Мария Голованивская се оказва права, тъй като „Пангея" се превръща в бестселър на руския пазар още със своята поява.

И все пак, какво точно представлява Пангея в романа на руската културоложка? Свръхконтинент, гигантски комплекс от митове, метафора на световната култура, или може би, както се изразява един критик, „мощен мистичен епос"?

Пангея е всичко това - свят от съновидение, свят, нарисуван от един впиянчен художник, напълно уверен в истинността на своите фантазии.

Този свят заживява свой живот в тази „книга за страстите - земни и небесни", както казва самата Мария Голованивская. „Пангея" е книга за доброто и злото като полюси на човешкото битие, но и като преливащи се едно в друго понятия в обикновеното човешко съществуване. Огромният брой герои - тирани, монахини, революционери, аристократи, светци, убийци и богове - дава възможност да проследим и проявите на тези две понятия, и болестите на нашето съвремие.

На пръв поглед книгата представлява един панорамен разказ за човешки съдби. Но това е роман с общо повествование и свързани помежду си герои.

Историята на един тиранин с любовница-гимнастичка - това несъмнено предизвиква асоциации; блестящ узбекски княз-мюсюлманин с британско възпитание, който повежда последователите си срещу друговерци; пришълецът Юсуф - гастарбайтер, мигрант, но чист човек, скандално сливащ се с представата за син Божи - надали има по-актуална тема за целия свят, и за митичната Пангея, и за съвсем истинската Европа...

Кой ще спаси Пангея? Като вълна се надига тайнственият загадъчен Изток. Какво ще дойде след това?

От крайно неканоничните диалози на свети Петър и свети Павел, обсъждащи греховете и страстите на преселилите се в отвъдното, до финалната потресаваща картина на Армагедон, в която Бог и сатаната излизат един срещу друг на ринг, от живота на предполагаемо незначителни хорица и на заможните, блестящите, политиците, които решават съдбите на останалите - „Пангея" е книга-предизвикателство, книга-пъзел, приказка за човешките страхове и за крехката, но вездесъща надежда.

Oще: еднорог  издателство еднорог  книга  културолог  мария голованивская  нови книги  роман  руска литература  руски философски роман 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.