Mагиите на химичен елемент 47 | webcafe.bg
Webcafe

Mагиите на химичен елемент 47

webcafeAd блок
14.12.2015, 17:30 (обновена 02.04.2016, 08:30)
сребърна вода

Снимка: © Getty Images

Сребърната вода е само една от тях

"С лък на колана Любовта ми яздеше
надолу по планината в Сребърната зора"

Е. Е. Къмингс (1894-1962)

Историята разказва митични приказки за свойствата на една легендарна сплав, на един благороден метал. Елементът с атомен номер 47 от Периодичната система на химическите елементи, наречен с латинско име Аrgentum, в българската реч е познат под пълната с музикалност дума "сребро".

Има доказателства, че среброто е прилагано с лечебна цел още в древна Гърция, Китай и Египет. Според някои учени тази благородна сплав е ефективна срещу повече от 600 вредни бактерии, гъбички и вируси.

Използването му в съвременността започва в края на XIX век, когато за първи път е доказана способността на среброто да унищожава патогенни микроорганизми.

Знае се, че водата, която е била в контакт със сребро, трудно би станала среда за патогенни бактерии. В продължение на десетилетия в различни страни е имало практика водата да бъде съхранявана и пречиствана в сребърни съдове.

Сребърната вода има световна слава.

Безупречното антисептично действие е сравнимо с това на тежките метали като олово и живак, но без техните токсични странични ефекти.

Пускането на сребърен предмет във вода е вековен ритуал с културни и биологични импликации.
В този контекст традицията на православните попове да осветяват всичко, за което се сетите, не изглежда толкова ирационална.

Ето пример за брак между митологични религиозни схващания и медицински реалности.

Наивността на вярата в чудеса и научната солидност на чудесния химичен протагонист Аrgentum са като двете страни на медала. От сребро и потопен, разбира се, в светена вода.

Приложението на среброто в създаването на атрактивни течности със силен потенциал продължава през процеса на сребърна филтрация: една от петте стъпки при производството на водка Mary Jane Silver Purity.

Сребърният филтър представлява метален цилиндър. В него е разположен носител, по който се намират сребърни йони. Водката се вкарва в този цилиндър, като целта е целият обем на течността да има контакт със сребърните йони.

Резултатът е цялостно подобряване на органолептичните характеристики на водка Mary Jane или иначе казано - водката става много по-мека на вкус и чиста.

При сребърната филтрация благородният метал изпълнява главната роля във филма "Мек вкус и чист аромат".

Трикратното пречистване със сребърни филтри превръща водка Mary Jane в безупречно кинематографично изживяване на вкусовите рецептори.

Алюзията със седмото изкуство не е случайна: среброто е основен играч във фотографския процес, заради удивителната светлочувствителност на сребърните соли.

А терминът "Сребърен екран" се използва и до днес като синоним за киното заради елегантната "сребърна коприна", втъкана в материала, от който са се правили огромните платна за прожекции във филмовите салони по време на златната ера на Холивуд.

Високият коефициент на отражение на светлината върху сребърните покрития отрежда на ценния метал важна роля в киното и оптиката.

Гледайте на среброто като на безупречно огледало на човешкия възход. Като на покоряване на върховете на науката, културата, медицината.

Най-големият хит на Rainbow е "Човекът на сребърната планина".

Според титаните Ричи Блекмор и Рони Джеймс Дио "Човекът от сребърната планина" е могъщ демиург, към който всички се обръщат със своите желания. Прекрасна метафора със силен метален блясък.

Oще: mary jane  вода  водка  мери джейн  символ  сребро  сребърна вода  сребърна зора  сребърно  химичен елемент  химичен елемент 47  химия 


Още от Ad блок