С мавруд от земята на Маркели "Винпром Карнобат" възражда старите български сортове | webcafe.bg
Webcafe

С мавруд от земята на Маркели "Винпром Карнобат" възражда старите български сортове

webcafeAd блок
14.02.2018, 16:20 (обновена 15.02.2018, 15:59)

1 от 5 снимки Назад Напред

винпром карнобат, мавруд

Изпълнителният директор на "Винпром Карнобат" Десислава Николова заряза лозята заедно с областния управител на обл. Бургас Вълчо Чолаков (крайният в ляво) и Мехмет Дикме, министъра на земеделието от кабинета Сакскобургготски.

С Мавруд от плодородната земя на крепостта „Маркели" стопаните на „Винпром Карнобат" посрещнаха Трифон Зарезан и дадоха начало на проекта си за съхранение и възраждане на старите български сортове.

Екип от опитни агрономи и технолози, заедно с авторитетни учени от Института по лозарство и винарство издириха най-добрите клонове, както на Мавруда, така и на местните Рубин, Димят, Мискет, Мускат Отонел, Тамянка, Памид и Перла, и ги засадиха върху прочутите лозя на крепостта „Маркели" - там, където поколения лозари са ги отглеждали.

Землищата се простирали от високите зидове на крепостта, по протежението на днешната магистрала „Тракия" и чертаели пътя на виното от Карнобат до Южното Черноморие.

Върху тази плодородна земя са новите лозя с български сортове на водещия винопроизводител.

За Мавруда на „Карнобат", от който днес се правят невероятните вина Chateau Karnobat, преданията разказват, че бил любимото вино на императорите от Рим и Константинопол, а българските царе го принасяли в скъп дар на множество чужди владетели. Стопаните от „Винпром Карнобат" разказаха, че неслучайно поколения лозари са засаждали Мавруда точно край стените на „Маркели".

Съвременните проучвания показват, че богатите плодородни почви, обилното слънчево греене и дългата, топла и суха есен, с които са благословени лозята на Карнобат, са отлична предпоставка за пълното съзряване на гроздето. Не случайно по тези земи се създават превъзходни червени вина, с голям потенциал за отлежаване в бъчви. Такъв е Маврудът на Chateau Karnobat - плътен и хармоничен, с богат вкус на зрели плодове, малина, къпина и ценни подправки.

„Благодаря ви, че отстоявате българщината във всяка точка на света, от където вината и ракиите ви носят награди на страната ни", се обърна към домакините от Винпром Карнобат областният управител на обл. Бургас Вълчо Чолаков, който заряза карнобатските лозя заедно с кмета на града Георги Димитров и множество гости.

„Старите местни сортове са шанс България да преоткрие своето богатство и уникалната си идентичност във винопроизводството, и те да бъдат лицето ни пред света. Ето защо с подкрепата на авторитетни учени създадохме програма за запазване на генофонда им, за да да разгърнат потенциала си и да раждат най-доброто грозде", разказа изпълнителният директор на „Винпром Карнобат" Десислава Николова.

„България спазва европейските стандарти, но с качеството на вината и ракиите от Винпром Карнобат доказахме, че сме много над тези стандарти", изтъкна и кметът на Карнобат Георги Димитров. „За това нашите усилия днес са насочени към развитието на генофонда на българските сортове грозде.", сподели още той.

Любимото вино Chateau Karnobat с ново лице

„С благодарност към хилядите българи, които избират ежедневно любимото си Chateau Karnobat, създадохме новото му лице. То носи духа на поколенията лозари, вложили сърцето си в нашите вина и е подарък за онези, с които заедно се трудим, съхраняваме традициите и разкриваме уникалния вкус на Карнобат", разказаха енолозите на винпрома. Дизайнът разкрива по модерен начин класическия характер на серията. Върху етикета е отпечатана старинна фотография от средата на 19 в., пресъздаваща изкусния занаят местните лозари.

Chateau Karnobat стават все по-добри с времето, тъй като плодородните лозя, засадени преди близо две десетилетия, с всяка изминала година увеличават потенциала си, а гроздето придобива уникални вкусове и аромати, извлечени от богатата земя на Карнобат. Създадени са по класическа технология и старинни рецепти, предавани от поколения лозари. Елегантната бутилка и тапа им помагат да стареят благородно като стават все по-интригуващи.

Класическите вина са любими на потребителите, защото са с отлично качество и предлагат цялата палитра от български и световни сортове на атрактивна цена. А в неповторимия им характер са вплетени почитта към родната земя, труда, културата и българските обичаи, допълниха енолозите на „Винпром Карнобат".


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.