Неразгадаем убиец и напрежение до самия край в трилъра "Последен изход" | webcafe.bg
Webcafe

Неразгадаем убиец и напрежение до самия край в трилъра "Последен изход"

webcafeНикифор Радев
08.05.2018, 17:27 (обновена 09.05.2018, 17:36)
Последен изход

Снимка: © Колибри

Бестселърът на Федерико Астат - вече и на български език от "Колибри"

Оригинален, заплетен, непредсказуем и вълнуващ от първата до последната страница. Само така може да бъде описан хипнотичният роман на Федерико Аксат – "Последен изход", който ще държи под напрежение читателското внимание до последната страница.

А след като затворите книгата няма да се учудите защо холивудска компания вече е откупила правата за екранизирането й, а самата Долорес Редондо, баската кралица на психологическия трилър, е сред първите възхитени читатели на романа. "Последен изход" е част от каталога на издателство "Колибри", в превод на Елена Маркова.

По какъв начин травмите от детството влияят в съзнателния живот на зрелия човек? Роден ли е убиецът убиец и в кой момент лудият е полудял?

В книгата си "Последен изход" Федерико Аксат е заложил като ключови именно тези екзистенциални за психологията въпроси и успява да намери техния отговор, посредством интересен и завладяващ сюжет.

Романът разказва за разбитата психика на главния герой Тед Макей и препятствията, през които той трябва да премине, за да стигне до истината. Историята започва с желанието на Тед да сложи край на живота си, опрял дулото на пистолет в слепоочието си. Малко по-рано той е разбрал, че има тумор в главата и му остават броени месеци живот. Секунди преди да натисне спусъка обаче, в живота на Тед започват да се появяват образи от миналото. Реални ли са те или фикция на съзнанието му?

Тед е изключително интелигентен, невероятен шахматист, в миналото непоправим играч на покер. Днес обаче той е притиснат от лабиринт, създаден от собственото му съзнание. Брилянтният му ум е потопен в странни цикли, които го завъртат в кръг, неводещ доникъде.

Тед разбира, че под влиянието на своето психично разстройство е убил двама души. Затварят го в най-стриктно охраняваното отделение на лудницата, след което Федерико Аксат тотално започва да си играе с читателското въображение. Посредством изключително фини и добре замислени джокери писателят започва да оневинява Тед, хвърляйки сянката на подозрение върху хората от близкото му обкръжение.

Луд ли е наистина Тед, убиец ли е или е просто жертва? За близките си той е заможен баща с красива съпруга и две деца. Но възможно ли е да е сериен убиец?  Колко пъти сме чували същото за другите като него? Когато хора като Макей се научат да се крият зад маската на здравия разум, стават неразпознаваеми за обществото, движат се сред нас безнаказано и действат прямо.

"Последен изход" е еталон за жанра психологически трилър. Книгата е построена в кратки, четивни и ударни глави. Освен напрегнатото действие, изпълнено с екшън и обрати, авторът умело контролира читателското съзнание и го поставя в лабиринт, привидно без изход.

Аржентинецът заслужава висока оценка за творбата си, заради отличната завръзка в романа, константното напрегнато темпо и практически неразгадаемия убиец, което кара читателя да е на нокти до последната страница на романа.

Федерико Аксат, роден през 1975 година, е сред шеметно бързо утвърдилите се млади представители на съвременната аржентинска литература. Строителен инженер по образование, телекомуникационните му проекти го отвеждат в Съединените американски щати, които се превръщат и в сцена на съспенс и мистерии в неговото творчество. След успеха на първите му три романа – "Бенхамин", "Аула 19" и "Блатото на пеперудите" – настъпва големият триумф.

"Последен изход" е международен бестселър с 34 чуждестранни издатели, преведен на повече от 30 езика, а холивудска компания купува правата за екранизирането му. Мнозина критици сравняват Аксат с Джон Ървинг и Стивън Кинг. Някои търсят паралели с филмите на Кристофър Нолан и Дейвид Кроненбърг.

Oще: ad блок  книга  книги  колибри  литература  последен изход  трилър  федерико аксат 


Още от Ad блок

Най-коментирани