Психотерапия на семейното пране | webcafe.bg
Webcafe

Психотерапия на семейното пране

Мила Янева
27.02.2018, 18:21 (обновена 28.02.2018, 13:29)
самсунг, пералня самсунг, смарт пералня, samsung, пералня samsung

Психотерапия на семейното пране

Помня добре първата пералня у дома. И как не - беше едно цилиндрично високо за детските ми размери метално нещо, което се пълнеше и изпразваше с вода ръчно през два маркуча и бучеше.

Впоследствие металният, шумен цилиндър, около който прането си беше цял неделен семеен ритуал, беше натирен в мазето, а на домашния хоризонт се появи първата автоматична пералня. Събитието около инсталирането й спокойно може да се запише в семейните хроники като празник.

В сравнение с онова нещо, достойно да завърши кариерата си в музея на политехниката, новата пералня си беше направо космическа ракета.

Но истината е, че прането у дома така или иначе си остана тегава съботно-неделна задача - събиране по цветове, внимателно разделяне на деликатни и по-непретенциозни тъкани, дълъг диспут коя точно програма да се пусне и поне два часа чакане след това.

В годините след това с моето собствено семейство съм сменила три перални. Те ставаха все по-безшумни и умни, перяха все по-добре, но съобразяването на цялото свободно време с техните програми и технически характеристики си оставаше. И в крайна сметка все някой у дома трябваше да съобразява графика си с нея.

Нещата започваха да застрашават добрата атмосфера вкъщи, когато настъпваше оня любим момент на всеобщото семейно бързане, в което изведнъж най-важно се оказваше някое яке, блуза или панталон, въртящ се все още в барабана на пералнята.

Най-драматичният домашен случай с пералня обаче беше в един съботен следобед, когато реших да изпера всички плюшени играчки на малката си дъщеря, докато тя спи следобеден сън.

Натъпках в барабана де що съзря, добавих препаратите и натиснах копчето. Не прецених обаче най-важното - че програмата на пералнята трае точно два часа и десет минути, а следобедната дрямка на детето - не повече от час.

Затова и точно когато уредът беше във вихъра на програмата си, детето се появи по пижама и пантофи в кухнята и изумено съзря целия си детски плюшен арсенал да се върти неистово в шумния барабан. И ревна! Не спря да оплаква на високи децибели тежката участ на перящите се играчки в следващия час... В онзи миг на пълна безпомощност, всички у дома имахме едно желание - да имаме пералня, която да е тиха и бърза!

Тук вече е мястото на добрата новина!

И тя е, че в технологичното време, в което живеем, точно тези мечти се случват по-бързо, отколкото можем да предположим. В моя, а и мога да кажа в нашия общ семеен казус с прането, се появи неочаквано решение - пералня, която изпира 35% по-бързо и едновременно с това без забележки в качеството. Машината е марка Samsung и носи внушителното име QuickDriveTM. За да обобщя техническите й характеристики, ще кажа само, че това е ново поколение перални, които разполагат с т.нар. технология QuickDriveTM.

Важно е да запомните името на въпросната технология, защото тя е създадена за такива като мен, които искат хем изрядно чисто, хем бързо изпрано пране. Благодарение на нея в тялото на пералнята работят в дует един голям основен барабан и задната част, които се движат независимо един от друг. Това кара всичко, което сте сложили за почистване в големия барабан да се движи динамично.

Така дрехите се изпират дълбоко, без риск да се усучат и скъсат, за чувствително по-кратко време.

Освен това Samsung QuickDriveTM има интернет връзка и е съвместима със Samsung екосистемата от смарт устройства, което на практика означава, че можете да следите работата й онлайн през приложение на телефона си.

Не знам за вас, но аз съм от хората, които вечно имат проблем с подбирането на подходяща програма за изпиране. В резултат на това имам няколко тотални издънки с любими разноцветни дрехи, които излизат от барабана чисти, но в оцветени в бозаво-сивкаво. Е, сега това няма как да се случи, защото тази пералня си има Q-rator - асистент, който се грижи цялото управление и програмиране на уреда да е лесно, удобно и интуитивно. Системата, наречена Laundry Recipe например автоматично препоръчва подходяща програма, като взима предвид цвета и вида на текстила и степента на замърсяване, която задавам.

Чрез лесна настройка може още да се зададе предварително часа, в който изпирането да е приключило, така че чистите дрехи (или плюшени играчки) да са готови тогава, когато ви трябват.

За мое облекчение с QuickDriveTM не ми се налага и непрекъснато да чета и препрочитам инструкции за ползване, от които така или иначе нищо не разбирам - тя си има цяла система, която предупреждава, подсказва и препоръчва всеки следващ необходим ход. Не е маловажно и, че уредът изглежда красиво.

В AddWashTM дрехите се слагат отпред и сега идва ред на най-важното - ако случайно сте забравили да добавите нещо, можете да го направите и докато машината работи през специалния по-малък прозорец на капака. Хиляди адмирации за човекът измислил това!

Сега вечният въпрос "Къде ми е другият чорап?" намери своя отговор. Voila!

В моя случай пералнята и сушилнята са два отделни уреда, които „обитават" монтирани един над друг доскоро неизползваема ниша в апартамента. И оттам тихо, ненатрапчиво и бързо се грижат за чистотата на семейния гардероб. Неделите ни вече не зависят от циклите на пералнята, а дрехите ни излизат от нея чисти и със запазени цветове и форми.

Що се отнася до времето, то вече определено и изпробвано работи за нас - купчините с дрехи за почистване в края на седмицата се топят почти два пъти по-бързо, а един барабан с плюшени играчки се извърта пълноценно за точно толкова време, колкото трае следобедният сън на детето. Което в крайна сметка спестява на фамилията някой и друг скандал и взаимното изнервяне. Безценно е.

Oще: quickdrive  quick drive  samsung  пералня  пералня samsung  пране  смарт пералня 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.