Как да научим малките деца да си мият правилно зъбите? | webcafe.bg
Webcafe

Как да научим малките деца да си мият правилно зъбите?

Владислава Кръстева
13.02.2017, 11:56 (обновена 27.12.2017, 21:17)
Деца

Снимка: © Gettyimages

Елена много иска да си мие зъбите, но не го прави много добре. Четка предимно едни и същи зъби, пренебрегвайки останалите и времето, което посвещава на чистенето е все по-малко.

Четиригодишната Елена отдавна искаше електрическа четка за зъби, само за нея. Понеже виждаше, че и мама и татко имат електрически четки и искаше да имитира родителите, разбира се.

Потърсих електрическа четка за зъби и след известно време намерих една, която беше на батерии. Изглеждаше идеална, но след няколко ползвания се счупи. Тогава просто се отказах и казах на детето, че ще му купя четка за големи, когато малко порасне.

Не търсих повече, докато след няколко месеца не открих новия модел детска четка за зъби Philips Sonicare. Той се прероръчва от професионални асоциации на зъболекарите и освен, че е специално проектиран за деца, има нещо повече. Продава се с приложение за телефон или таблет, което е свързано с четката. Така посредством игри, децата се учат на правилния начин да си мият зъбите.

Трябва да призная, че Елена винаги с голямо желание си е мила зъбите, даже понякога самата тя е взимала инициативата. Дори двегодишната й сестричка не отстъпва в това занимание.

Но проблемът е, че не го прави много добре. Четка предимно едни и същи зъби, пренебрегвайки останалите и времето, което посвещава на чистенето е все по-малко.

В комплекта, който купих, има:

-електрическа четка за зъби, без никакви батерии за сменяне със сменяща се глава
-специални лепенки, които може да се слагат на четката, основа за зареждане

Разбира се, първото нещо, което направихме, бе да залепим лепенки на четката. Лепенките се сменяха възможно най-често и Елена диво се забавлявше с това.

Елена бързо се научи да ползва новата четка за зъби. Въпреки че на външен вид прилича на четката за зъби за възрастни, тази за деца е по-тясна и по-подходяща за малките ръчички.
Теглото е ок: нито твърде леко, нито твърде тежко, за да не се умори ръката на детето.

Формата на главата е същата като тази на обикновена четка за зъби. Не е малка и кръгла, за да бъде неудобна за детето, нито е особено шумна.

Освен това четката има таймер, който звъни на всеки 30 секунди, за да даде на детето усещане за времето, през което си мие зъбите. Точно след две минути четката се изключва автоматично.

По този начин, дори и без помощта на приложението, децата получават помощ да си мият зъбите по правилен начин, самостоятелно. Достатъчно е да им се обясни да мият по 30 секунди, до първото извъняване всяка част на устата: горните зъби отдясно, после отляво, после долните отдясно и после отляво.

Електрическата четка за зъби се движи с такава скорост, която позволява за две минути ползване повече търкания, отколкото може да се направят с нормална четка за един месец. Самата технология помага на сместта от вода и паста за зъби да достигне до пространствата между зъбите и венците, за по-добро почистване на устната кухина.

Веселата част

От Apple Store или от Google Play безплатно може да се изтегли интерактивното приложетие Brush Busters. То помага за правилно използване на четката чрез игра и система от награди, които родителите могат да определят при постигането на целта.

Има избор между двама герои: за момченцата Бйорн, викинг с големи зъби, а за момиченцата - Вики - беззъба вампирка.

Ако пускате приложението в момента, в който детето си мие зъбите, се появява образ на уста, пълна със зъби, които спешно трябва да се измият. Това е упътване, с което лека полека се показва зоната, в която трябва да се четка.

Ако детето следва движенията от екрана, след 2 минути, би трябвало перфектно да е изчистило всяко от своите зъбчета.

Това е забавен начин децата да разберат, че няма само зъби отпред, но е важно да се мият всички и на всяка част да се посвети достатъчно време.

Когато вече концепцията стане ясна, благодарение на тази игра, навикът остава завинаги, и тогава приложението няма вече да бъде нужно.

За да стимулират още повече децата да си мият зъбите, родителите може да обещаят награди по избор при достигането на определената цел. Ние избрахме ходене на кино и екскурзия на открито с пикник.

Сега само трябва да внимавам Елена да не си мие зъбите по десет пъти на ден, само и само да заслужи по-бързо наградите.

Oще: детска четка за зъби  електрическа четка  електрическа четка за зъби 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.