Страхът има вкус на метал | webcafe.bg
Webcafe

Страхът има вкус на метал

webcafeAd блок
10.06.2015, 13:46 (обновена 11.06.2015, 17:05)
dd

Миналото й е непроницаемо, сигурно защото е чисто като сълза.

Казва се Софи Бринкман, моминско име Ланц. На пръв поглед няма нищо общо със Лисбет Саландер - създава впечатление на заможен човек, вероятно благодарение на наследството от съпруга си, от време на време се среща с приятелки, а понякога и с майка си.

Миналото й е непроницаемо, сигурно защото е чисто като сълза. Завършва средно образование без затруднения, една година учи по обмен в САЩ, няколко месеца се мотае из Азия, сменя 2-3 работи, преди да започне да следва за медицинска сестра.

После се запознава с Давид Бринкман, с когото се венчава в Стокхолм, две години по-късно се ражда Алберт. След смъртта на Давид Софи продава дома им и купува малка къща за себе си и сина си в същия квартал. Двамата с Алберт са доста близки, но тя няма хоби, нито странни интереси. Освен че напоследък се държи като жена, която ходи по мъже. Опасни мъже.

Истината е, че Софи е пристрастена към чуждата откровеност. Изпитва зависимост от възможността да надзърта в дълбините на нечия душа, поне от време на време. Пациентите, които й дават този шанс, определя като „величествени хора". Един от тях е Хектор Гусман, харизматичният мъж от стая номер 11. Малко по-късно той ще се окаже глава на гангстерска групировка, а Софи ще бъде подложена на кръстосан огън...

Дебютният роман на Александер Сьодерберг влива ударна доза адреналин в кръвта на шведския трилър и съвсем не тъче приказки от хиляда и една нощ. Разказът е мрачен и психологически уплътнен, персонажите са правдиви, а обръчът от наркотици и оръжие се затяга така неусетно, че ще ви се иска да препрочитате страници, за да си обясните всеки ход и всяка реакция.

„Представете си, че момичето с драконовата татуировка среща семейство Сопрано", подклажда интерес към романа Брад Тор, автор на шпионския бестселър на „Ню Йорк Таймс" „Черният списък".

Сравнението с Ларшон като че ли е неизбежно, първо защото всяко ново име на сцената на скандинавския трилър минава през филтъра на съпоставките, второ защото със смъртта си Ларшон се превърна в легенда, не на последно място защото „Андалуският приятел" е начало на трилогия, а във водовъртежа на екшъна се намира жена.

Конфликтът бързо ескалира и прераства в смъртоносна война между съперничещи си организации, в която участват: пътуващ търговец на оръжие, емоционално объркан детектив, ожесточен наемен убиец и лукав полицейски шеф. Софи неволно попада в центъра на събитията и трябва да мобилизира всичките си усилия, за да се измъкне от тази сложна плетеница на мерзки тактики, морално двусмислие и пагубни мании.

Феновете на мразовитата проза да не се колебаят,

един от най-интересните гласове на шведския трилър отеква у нас, абсолютно самостоен и непренебрежим. „Андалуският приятел" е мощно като заряд, епично като обхват, динамично като сюжет, психологически комплексно четиво с безукорно напластени тъмни краски и с персонажи, които заслужават внимание сами по себе си, отвъд всякакви аналогии с други северни майстори на трилъра.

 

Oще: colibri  александер сьодерберг  андалуският приятел  книги  колибри  крими  роман  скандинавски автори 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.