Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Oooo, мама! Обедното меню на wagamama, което веднага да опитате

Да хапнеш „по работа“ в любим ресторант Снимка: Вихър Ласков, Webcafe
Да хапнеш „по работа“ в любим ресторант

Каква храна бихте си поръчали, ако знаехте, че това е последното ви ястие? При мен този отговор е ясен - сашими и щедра купа горещ рамен.

Обожавам азиатска храна. Мога да ям суши, къри, нудли, уакаме, гьоза, патица по пекински по всяко време на годината. Щастлива съм - празнувам с хапки гьоза, хубава салата и чаша вино.

Тъжна съм - лекарството ми е вкусен рамен, която винаги ме сгрява чак до пръстите на краката.

Затова когато екипът на wagamama в София ни покани да тестваме новото им обедно меню, не оставих на друг колега възможност да се включи. Да хапнеш „по работа" в любим ресторант е тежка задача.

Тези от вас, които обитават центъра на София, добре знаят, че да намериш обедно меню, което хем да бъде здравословно, хем вкусно и на нормална цена, е почти невъзможно. Бюджет от 6-7 лв на ден предполага избор между дюнери, такоси, баници и други форми на тесто с месо.

Предложението на wagamama обаче е като подарък за всички, крачещи по прашните павета на София  - предястие, основно и газирана напитка по избор за 9.90 лв. Най-хубавото е, че клиентите на заведението могат сами да комбинират обедното си меню, като си изберат предястие, основно ястие и газирана напитка от менюто.

Признавам си, че на много неща мога да устоя - на красиви мъже, бързи коли и скъпи удоволствия, но с храната имаме особена връзка, която изглежда ще е до живот.

Интересен детайл от организацията на wagamama е, че сервитьорите записват номерата на ястията ви директно на хартиената подложка, за да няма объркания после дали всичко е поръчано и доставено навреме.

Докато чакаме поръчката, фотографът ни премина към работа, запечатвайки елементи от красивия интериор на заведението, което умело смесва азиатския минимализъм с европейските традиции.

Сърцето на заведението е отворената кухня. Като човек, изгледал по 2 пъти всички сезон на „Кошмари в кухнята с Гордън Рамзи", мога отговорно да заявя, че няма нищо по-успокояващо от това да гледаш как шеф готвачите приготвят храната пред очите ти. По масите има оливерници, пълни с шишими (азиатска пикантна шарена сол), пикантно чили олио за любителите на по-пиперливия вкус и два вида соеви сосове.

Поръчките ни пристигат една по една и след няколко кадъра за Instagram директно преминаваме към физическото унищожение на:

Свежата салата - най-голямата изненада за мен. Свеж салатен микс, червен лук, мули и морков. Гарнирани със сушен шалот и поднесени с wagamama дресинг. А за рецептата на този толкова вкусен дресинг определено бих подкупила някой главен готвач.

Пилешки рамен - тук нямаше изненади. Супата с пилешки рамен бе съвършена както обикновено - сгряваща душата, балансирана, питателна и вкусна. Засищаща порция, без риск обаче да преядеш и да ти стане тежко. Съдържа класическите wagamama продукти - нудли в пилешки бульон с пилешки гърди на грил, сезонни листни зеленчуци, морков и царевица.

Обедно райсукаре с пиле - Не очаквайте да получите карирана чиния. Готвачите от wagamama определено са взели най-доброто от индийската кухня. Вкусна, цветна, освежаваща храна за всички сетива. Ястието е вкусно кокосово-цитрусово къри с чеснова джинджър паста, манжту, чушки, червен и пресен лук. Поднасят го с бял ориз, сусам, червено чили, кориандър и пресен лайм.

Обедна яки соба с пиле и скариди - знаете ли, че спагетите са измислени не от италианците, а от азиатците. Затова не трябва да ви изненадва колко богата на спагети е тяхната кухня. Разликата идва от тестото - те използват оризово, което сервират като основно ястие със зеленчуци или пък в супа. Ястието, което си поръчахме бе микс от соба нудли с пиле, скариди, яйце, соеви кълнове, кромид и пресен лук. Всичко това, гарнирано със сушен шалот, маринован джинджифил и сусам.

Мини тори кара аге - овкусени хрупкави парченца пиле. Поднесени с пикантен сусамов и соев сос. Гарнирани с лайм за свежест.

Гьоза. В зависимост от кулинарните ви предпочитания гьозата повечето хора оприличават гьоза хапките на пелмени или равиоли. Това са хапки с месо или зеленчуци увити най-често в оризово тесто и сготвени на пара. Нашите бяха с патешко. Превъзходни, вкусни и плътни хапки поднесени в апетитен сос.

Едамаме. Въпреки че изглежда като зелен боб това е зелена соя. Консумира се като с ръце разтворите шушулката и извадите младите соеви зърна. Приготвя се пара, като се предлага във вариант с морска сол или в пикантен вид с чили.

Обедно кацу къри с пиле -  пиле с хрупкава панировка от галета, полято с ароматен къри сос и поднесени с ориз и салата.

Охладихме страстите и с десерт - микс от сладоледени топки мочи. Елегантни топчета от сладолед, оваляни в различни сладки „панировки", които са толкова красиви, че те карат да ги гледаш няколко минути преди да развалиш композицията и да отхапеш с удоволствие от мекото им студено тяло.

И така пуснете кулинарния си GPS, излезте от офиса вместо да ядете на бюрото и поглезете вкусовите си рецептори с вкусна азиатска храна.

 

Най-четените