Акнето: мълчаливият унищожител на самочувствието | webcafe.bg
Webcafe

Акнето: мълчаливият унищожител на самочувствието

Цветелина ВътеваЦветелина Вътева
02.10.2017, 19:06 (обновена 04.10.2017, 18:38)

Забелязали ли сте, че има по-„героични" и по-„прозаични" заболявания? Никой не се срамува да каже, че е болен от грип, но циститът, например, не е повод за съчувствие.

Много често обаче онези заболявания, които се възприемат за „срамни" всъщност причиняват по-сериозен дискомфорт, на хората, които страдат от тях. Има състояния, които крият рискове отвъд очевидното. Те работят като болести на един фронт и рушат психичното здраве на друг. Едно от тях е акнето.

Обикновено то се появява в тийнейджърската възраст: точно в онзи период, когато човек е с единия крак в детството, а с другия - в зрелостта, и се опитва да прекрачи, без да се пребие. Понякога това се случва успешно, друг път - не толкова.

Започва се с омазняване на кожата. Някоя и друга гнойна пъпка. Черни точки, стискане. Мазане с фон дьо тен. Отказ да се говори за това, срам. Ако младият човек не вземе своевременни мерки, ситуацията може да ескалира до обезобразено лице и дълбоки психични конфликти.

„Оня от Б клас с пъпките", „К'во става, пица фейс?" пр. изказвания се отправят към младеж или момиче, които страдат от акне: нещо, за което не са по-виновни, отколкото ако им течеше носа, но то ги оттласква към редиците на маргиналните в училище.

Контактите с връстници стават по-трудни, самочувствието удря дъното, общуването с противоположния пол е сведено до минимум, у дома темата се превръща в табу, ходенето на дерматолог се отлага и проблемът се затлачва.

На първо място трябва да е ясно, че акнето е болестно състояние на кожата, а не прост естетически дефект. Отворите  на мастните жлези се запушват и се образуват комедони (т.нар. черни и бели точки) и зачервени пъпки с гнойни върхове.

Първият симптом е повишената себумна секреция. Това води до повишаване на липофилните (обичащите мазнини) субстанции. Вследствие на това се появяват комедони.

Следващите видими симптоми на акнето са папулите и пустулите, които се появяват, когато бактерии колонизират комедоните и причинят вторични възпаления около комедоните. В най-тежките случаи се появяват болезнени нодули и абцеси с фистули по лицето и горната част на тялото, които почти винаги оставят белези.

Докато тийнейджърите разчитат на бабешки лекове и мажат лицата си със стръкове от великденче и ги търкат с чесън, състоянието се задълбочава. Твърде често родителите не реагират адекватно на проблема и посрещат оплакването на децата си с обезкуражаващи фрази като „Ще ти мине", „Не се втелясвай за две пъпки" , „Гледай си повече уроците и по-малко лицето" т.н.

За съжаление, подобни опити за неглижиране и омаложаване на проблема и неотзивчивост към апела на тийнейджъра, завъртат порочното колело на все по-влошаващо се акне - все по-ниско самочувствие и все по-голямо желание за изолация, което може да доведе до редица нежелателни поведенчески отговори, включително бягане от час, потапяне във виртуалната реалност, нежелание за общуване пр.

Каква е адекватната реакция, когато пъпките започнат да се появяват?

Има някои мерки, които трябва да се вземат веднага: подбиране на подходящ, качествен козметичен продукт за почистване на лицето. Редуциране на подсладените газирани напитки, алкохола (и да, бирата Е алкохол), джънк храната и млечните продукти. Отказване от навика да се стискат пъпки в домашни условия.

Но най-важната стъпка, която трябва да се направи, е навременното посещение при дерматолог. Не групите за самопомощ във форумите и Facebook групите, а кожните лекари са онези, които знаят как се лекува акнето. Те са хората, които ще преценят дали терапията ще се състои единствено от подходяща козметика, от съчетаването й с лекарства, които се прилагат външно, или ще е комбинирана с пиене на медикаменти през устата.

Както „героичните", така и „срамните" болестни състояния имат своето лечение, или поне правилната реакция спрямо появата им. А с онези, които дълбаят отвъд видимото, като акнето, е още по-важно да се отнасяме с внимание и отговорност.

Добре е, че отговорността е споделена и родителите и тийнейджърите не са сами в нея. В дните от 9 до 13 октомври 270 дерматолози ще преглеждат безплатно пациенти с акне, като част от инициативата на Bioderma в борбата с кожното заболяване, #ЗаедноСме.

Това е второто издание на кампанията и то ще се проведе в рамките на цяла седмица. Целта е да бъде привлечено общественото внимание към кожното заболяване, което засяга голяма част от тийнейджърите и младите хора.

Към инициативата се присъединяват 60% от дерматолозите в България, Българското дерматологично дружество, Сдружението на частно практикуващите дерматолози, Българската педиатрична асоциация, Асоциация Родители, Асоциацията на студентите медици в България и Българската фармацевтична студентска асоциация.

Всички, които искат да участват в кампанията, могат да се запишат при съответния дерматолог на сайта на Bioderma. Посещенията стават само след предварително записан час.

Oще: bioderma  акне  безплатни прегледи  борба срещу акнето  българско дерматологично дружество  дерматология  заедно сме  кожни заболявания  проблеми с кожата  пъпки  тема табу 


Още от Ad блок

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.