Този див, див Джеймс Марсдън | webcafe.bg
Webcafe

Този див, див Джеймс Марсдън

Станислава Кара
02.10.2016, 09:59 (обновена 04.10.2016, 12:49)
westworld, сериал

Джеймс Марсдън и Евън Рейчъл Ууд в новия сериал на HBO Westworld

Млад, красив, харизматичен, талантлив, че и умен!

Можеш да потънеш в сините му очи, а поведението му на живо е съвсем приятелско и неподправено. Бил е част от симпатични романтични комедии, както и основна фигура в екипа на X-MEN. Роденият през 1973 година в Оклахома, Джеймс Пол Марсдън става актьор абсолютно случайно.

Първите му появи са в тийн филма "Клюки", където е редом до Кейт Хъдсън и Лина Хедли, а след това става част и от супер успешния сериал "Али Макбийл". Но световната му слава идва като Скот Съмърс или Циклопа в поредицата за мутирали герои - X-MEN.

Пленява и женските сърца в романтичните истории "Тетрадката", където е отхвърленият годеник на героинята на Рейчъл Макадамс, "27 рокли" с Катрин Хейгъл и "Най-доброто от мен" с Мишел Монахан.

Последният му проект е "Westworld" или "Западен свят", зад който стоят братът на режисьора Кристофър Нолан - Джонатан и съпругата му Лиса Джой.

Двамата са се нагърбили със задачата да пресъздадат в модерен вариант историята на Майкъл Крайтън, която е филмирана преди години с легендарния Юл Бринър в главната роля (и удобно можете да си припомните в HBO GO).

Разказва за много добре развит парк за забавления, в който хората си плащат за да са обградени от един по-стар свят с индианци и каубои и където им е позволено да правят всичко с роботите, които са програмирани да мислят и изглеждат като истински хора.

Някои от тях обаче започват да запазват спомени, които не би трябвало да имат и какво ли ще се случи ако осъзнаят какво са им причинявали създателите им и гостите на парка години наред?

Джеймс е в ролята на Теди, едно обикновено момче, влюбено в момиче, чиито взаимоотношенията тепърва ще се заплетат. Редом до него в сериала участват Сър Антъни Хопкинс, Ед Харис, Евън Рейчъл Ууд, Танди Нютън, Родриго Санторо, Бен Барнс и Джефри Райт.

У нас "Западен свят" започва на 3-ти октомври по HBO. Първият епизод може да бъде гледан безплатно още в понеделник сутринта по HBO GO.

Срещам го в хотел "Four Seasons" в Бевърли Хилс в Лос Анджелис. Поздравяваме се все едно се познаваме от години и започваме да си говорим за новия сериал, предстоящите избори в САЩ и какво гледа с децата си. Очите му наистина са пронизващи и няма да крия, че винаги съм разбирала какво намират жените в него.

"Западен свят" е необичайна история, как попадна в нея? Трябваше ли да те убеждават или веднага каза да?

Снимах филм в Ню Орлеанс и агентът ми ми звънна, че Джонатан Нолан иска да се срещне с мен по скайп за проекта и ролята. Поговорихме си около 30-40 минути за героя ми Теди, за философията на сериала и темите в него. Знаех за филма, но никога не го бях гледал преди. Харесва ми това, което Джона направи, защото винаги съм мислел, че ако правиш римейк трябва да запазиш основната идея, но да го направиш твой собствен. Без да подценяваш първия филм, той е малко по-опростен от към идеи и там просто имаш роботи, които не функционират добре и създателите им трябва да се преборят с последствията от това. И когато сложиш тази идея в ръцете на Джона и Джей Джей Ейбрамс, това ще достигне нови дълбочини. Харесаха ми всички тези идеи, да работя с тези хора и освен това снимахме тук в Ел Ей и можех да прекарвам време с децата си. Освен това кой не иска да стане, да отиде на работа, да язди кон и да стреля с оръжия по цял ден! И за актьорите, и за зрителите има тръпка, защото в момента в който си мислиш, че ти е ясно какво се случва в този сериал, всъщност се оказва, че не знаеш нищо! Получавахме си сценариите пет-шест дни преди снимки и си казваш "Аааа, така ли било, добре. Супер!" Започваме доста спокойно и накрая всичко избухва! Много ми е трудно да разказвам за героя си, защото ме е страх, че ще издам нещо. В същото време ако ти кажа нещо, най-вероятно ще се окаже съвсем друго. Освен това за мен е много важно да запазя парчетата на пъзела, защото именно това е забавната част за зрителя.

Колко трудно е за актьора да не знае какво се случва с героя му напред в историята?

За мен беше ок, просто бях търпелив. Евън Рейчъл Ууд, например, тя беше абсолютно гладна да разбере какво се случва във всеки един момент с всички герои. Непрекъснато се чудеше в крайна сметка какво ще стане ясно в един момент и каква е крайната цел? А аз просто й се смеех за това колко много се тормозеше сама. Чувството да си кажеш, че не знаеш абсолютно нищо, е страхотно! На нея не й даваше мира какво се случва. И в крайна сметка, когато отрихме какво става на финала, тя действително беше права за много неща. А аз не бях разбрал нищо. Много е забавно просто да разкриваш историята парче по парче.

А защо отне толкова време да тръгне "Западен свят"?

Снимахме пилотния епизод през октомври 2014 година и след това отнема време да бъде одобрен и поръчан сериала. Минаха шест-седем месеца след това и бяхме официално в процес на продукция. Имахме доста режисьори, тъй като Джона не можеше да е там всеки ден. Имаше доста декори, сценарии за довършване и трябваше да спрем за малко, за да може и Джона да бъде на снимачната площадка и да направим нещата, както трябва.

Каква е разликата за теб, ти си филмов актьор и сега си част от телевизионен сериал, каква е уговорката тук - подписвате ли за сезони напред, при положение, че никога няма сигурност дали ще бъде подновен един проект?

Влизаш в такова нещо винаги със знанието, че може да бъде дълъг ангажимент. В конкретния случай, всички елементи са толкова привлекателни и усещането беше, че всъщност правим епичен филм, който е дълъг 10 часа. Надяваш се да продължи колкото се може по-дълго и може да отнеме няколкото години от живота ти, но това е прекрасно. Аз се включих на по-късен етап - вече имаха Антъни и Ед, Танди и Евън и си казах "уау". Ако трябва да направя залог и да съм част от телевизионен проект, определено ще е този!

В последните 10 години телевизията набра много голяма скорост, за разлика от предишните години, когато не й отдаваха толкова важно значение. Сега обаче се ползва за много по-дълбоки теми, включително и политически. Ти самият как приемаш телевизията?

Смятам, че телевизията днес е платформа за разказване на истории, които вече ги няма във филмите. Има възможности за сценаристи и режисьори да експериментират повече, отколкото могат в света на киното.  В днешно време пространството между огромните блокбъстъри и независимите филми е празно, няма нищо по средата. И всъщност различни човешки истории и теми, можеш да видиш на телевизионния екран. Затова и много талантливи хора отиват натам, имаш свобода да рискуваш! Да, отнема ти година - две да убедиш другите в успеха на твоя проект, но в крайна сметка, попаднеш ли на верните хора, се получава доста добре. Канали като HBO позволяват на един сериал да "подиша" и да намери своята публика, не е като при филмите, където ако не направиш добър бокс офис първия си уикенд приключваш. И най-важното е съдържанието! Просто има прекрасни, интелигентни и вдъхновяващи истории.

А ти гледаш ли телевизия?

Гледам доста анимационни канали, заради децата ми. Познавам сериалите там доста добре! Иначе не винаги успявам да гледам други неща, но предпочитам спортни канали, CNN и HBO. Следя какво се случва с изборите за президент в САЩ, но нямам много време и ме е срам да призная, че съм гледал само по един епизод от страхотни сериали! Няма да кажа кои!

А какви са наблюденията ти за политическите кампании?

Гледах конвенцията на демократите и много ми хареса и ме развълнува. Не бях свикнал да виждам такива неща от тях. Имаше толкова много интересни теми и всичко, което ни кара да бъдем патриоти. Харесва ми такава Америка! И ще ти кажа нещо друго, най-хубавото от този цирк, който виждаме от Тръмп, никога не е било толкова ясно колко различни са хората! Не съм виждал досега толкова млади хора въвлечени в дебати и въобще толкова хора, които непрекъснато да говорят за тези избори. И това е фантастично! Апатията и мързелът са именно факторите, които са белязали предишни избори. Дали мразиш или обичаш Тръмп или дали мразиш или обичаш Хилъри, хората обсъждат това и имат мнение. Това е най-важното е една демокрация.

Това важи включително и за такива проекти като "Западен свят" - на хората може да им се дава една и съща информация и те всеки път да реагират различно!

Абсолютно! Самият сериал има много голям глас и носи в себе си различни послания, без да е прекалено претенциозен. Но самата идея е зрителят да разпознае тези теми и сам да си задава въпроси. Хората ме питат аз дали бих отишъл в такъв парк? Аз съм там непрекъснато, но бих отишъл с близките си и приятелите си. Може би е ужасна идея, но така ще излязат много истини наяве! Да спиш с проститутка и да не е изневяра, защото тя е робот. Да застреляш някого в главата и да е ок, защото той е робот. Но можем да водим същите дебати и за видео игрите! Дали нещо е начин да изкараш агресията от себе си или по-скоро я окуражава? И истината е, че човек който отива в парка на "Западен свят" е точно такъв, какъвто иска да бъде и го разкрива. Откриваш първични неща за себе си без да се съобразяваш с очакванията на обществото. Без да се правиш на праведен, идеята е все едно да отидеш във Вегас, но да няма закони. И да се замислиш върху същността на морала, съзнанието и етиката на това човек да играе Бог. Идеята на имиджа, който всеки един от нас поддържа!

Oще: hbo  hbo българия  hbo go  westworld  x-men  антъни хопкинс  джей джей ейбрамс  джеймс марсдън  джеймс пол марсдън  джонатан нолан  западен свят  интервю  сериал безплатно  станислава кара  тетрадката 


Още от Ad блок