National Geographic възражда най-успешната си поредица "Изследовател" | webcafe.bg
Webcafe

National Geographic възражда най-успешната си поредица "Изследовател"

webcafeAd блок
25.09.2015, 16:23 (обновена 27.09.2015, 08:33)
national geographic

"Войната за слонова кост" представя задълбочения поглед на Браян Кристи върху унищожителните ефекти на глобалната незаконна търговия с бивни

National Geographic Channel възражда най-успешната си поредица "Изследовател", която се завръща на 4 октомври в 21,55 ч с филма "Войната за слонова кост".

Оригиналната поредица е най-продължителният документален сериал в историята на кабелната телевизия с над 60 награди "Еми" и стотици други отличия.

По време на излъчването си от 1985 до 2010 г. в над 2000 филма "Изследовател" води зрителите в 120 държави, отваря прозорец към скрити части на света, разбулва древни и съвременни загадки и изследва въпроси от научно, природно и културно естество.

"Войната за слонова кост" е първият от 12 епизода от поредицата, която ще излъчва по един тематичен филм всяка първа неделя в месеца.

Серията представя задълбочения поглед на Браян Кристи, стипендиант на National Geographic и сътрудник на едноименното списание, към унищожителните ефекти на глобалната незаконна търговия с бивни.

Всяка година загиват около 30 000 африкански слона. Заедно с тези животни, хиляди хора стават жертви на нападения, изнасилвания и убийства по пътя на унищожението, прокаран от тази търговия.

За първи път медия успява да покаже как се свързват парчетата на смъртоносния пъзел: как бивните се отрязват от труповете на слоновете, избивани систематично от все по-военизирани бракониери; как слоновата кост прекосява африканския континент и как средствата от продажбата й се използват за покупка на оръжия и амуниции; как бивните и арсенала се трупат в полза на престъпна, терористична кауза.

Кристи има богат опит в репортажите за контрабанда на животни и е главен кореспондент на новия отдел за специални разследвания на списанието National Geographic. Той измисля нов метод за разследване на движението на слоновата кост в Африка и отвъд границите й.

Поръчва изкуствена бивна, която изглежда досущ като истинска. В нея е вградена специална система за проследяване със сателит, която показва къде отиват убийците на слонове и пътищата, пристанищата, градовете и държавите, в които се озовават трофеите им.

Изкуствената бивна отвежда екипа до прага на най-прословутите бунтовнически и терористични групировки в Африка. Те са известни с това, че ограбват цели общности, заробват селяни и убиват паркови рейнджъри, застанали на пътя им.

Макар и опасна, мисията на Кристи е от изключителна важност за проследяването на незаконните източници на слонова кост от компетентните институции и спирането на търговията.

Oще: national geographic  бивни  браян кристи  войната за слонова кост  изследовател  слонова кост  слонове 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.