Какво ни пречи да спим спокойно? | webcafe.bg
Webcafe

Какво ни пречи да спим спокойно?

webcafeAd блок
14.03.2019, 16:46 (обновена 16.03.2019, 17:54)
денят на съня

Изследване, проведено в началото на годината от Sanofi Consumer Healthcare в 6 държави сред повече от 12 000 души, показа, че 80% имат проблеми със съня. Сходни са резултатите и в България. Проведеният през 2016 г. Национален стрес тест ЛЕКА НОЩ разкри, че 80% от българите също не се наспиват добре.

В Европа

Италианците не могат да заспят заради проблеми с личните финанси (38%) или работата (28%), а се будят най-вече поради притеснение или стрес (40%) - по-често италианките (43%), отколкото италианците (37%).

Когато си лягат, в Полша се притесняват за личните си финанси (42%). Жените (47%) отново са повече от мъжете (36%). Дамите там често се будят през нощта от стрес (48%) или от хъркането и мърдането на половинките си (26%). От своя страна тези цифри за господата отново са по-малки - стрес (33%) и въртене на партньора в леглото (15%).

Във Франция освен поради проблеми с парите (39%), не могат да заспят и от притеснения за терористични атаки (12%). Тревогите, свързани с терористичните атаки, са два пъти по-големи от тези в другите европейски държави (6%).

В Япония, САЩ и Австралия

В Япония заспиват по-лесно. Почти 1/3 от жителите на страната казват, че нищо не може да им попречи да се унесат в сладка дрямка. Рекордьори по лош сън са жителите на о. Хокайдо. Цели 20% от тях преди сън се притесняват за здравето си.

Очаквано, 26% от американците гледат телевизия до късно. 41% не могат да заспят поради притеснения за личните си финанси и само 10% спят непробудно през нощта. 21% от жените стоят будни заради социалните мрежи и едва 15% от мъжете смущават съня си по този начин.

Здравословните проблеми държат хората в Австралия будни (30%), а екстремните природни условия смущават съня им през нощта (29%). Също така австралийците гледат много телевизия преди да си легнат (25%).

В България недоспиването е причина за голяма част от катастрофите и трудовите злополуки

Причината е, че при липса на сън реакциите се забавят значително. През 2018 г. МВР сподели интересна статистика. За 8-те предходни години има 5392 жертви на катастрофи заради заспиване на шофьора, както и над 69 000 ранени при тези инциденти. Дори да не се стигне дотам, при много хора системната умора води до влошаване на концентрацията, на способностите за комуникация и взаимоотношенията с околните.

Парадоксът: борим се да не заспим, а се примиряваме с безсънието

Има много хитрини, които прилагаме, за да не заспим. Пием кафе и тонизиращи напитки, плискаме с вода лицето си, слушаме силна музика и т.н. Лишаваме се от сън, за да пътуваме, да свършим някоя извънредна задача или просто да си освободим повече време за любимите занимания. А какво правим, когато искаме да заспим, а не можем?

В търсене на

Недостатъчното производство на мелатонин е една от причините за проблемите със съня. Затова приема на продукти, които го съдържат, може да бъде особено ефективно. Но мелатонина не може да гарантира непробудни нощи. Затова едно добро решение е комбинацията на мелатонин с витамин В6 и някои билки, които повлияват позитивно нервната система и позволяват на тялото да се отпусне за блажен сън.

Маточината, калифорнийският мак и пасифлората са растения, които имат успокояващо действие и могат да ни помогнат да заспим да не се будим нощем и да се събудим отпочинали. Това е възстановителният сън, от който имаме нужда. Такова съчетание на съставки може да откриете в НОВАНАЙТ тройно действие. Приемайте по две капсули НОВАНАЙТ 30 мин до 1 час преди сън. НОВАНАЙТ не води до привикване.

И така ще си върнете съня, за който мечтаете.

А както е казал българският народ, денят се познава по сутринта.

Нованайт е хранителна добавка за възрастни. Не е заместител на разнообразното и балансирано хранене. За повече информация „Санофи България" ЕООД; гр. София 1784, бул. Цариградско шосе 90, Офис сграда Капитал Форт, тяло А, ет. 10, тел: 02/9705300, факс: 02/9705333, e-mail: bg-medical-info@sanofi.com SABG.NVGHT.19.03.0075d/03/19

Oще: novanight  денят на съня  нованайт  световен ден на съня 15 март  спокоен сън  стрес 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.