Имате поща | webcafe.bg
Webcafe

Имате поща

webcafeВладислава Кръстева
26.07.2016, 15:58 (обновена 03.12.2017, 16:00)
Пиреус

Снимка: © UNICEF Bulgaria/2014/Dilyana Encheva

Синдромът на Даун не е стигма, а е един по-различен поглед към света

„Привет на всички. Не знам дали съм бясна, тъжна, или огорчена. Чудя се къде сме, аз и моите деца? В България ли? Синът ми Виктор е със синдром на Даун и посещава масови детски градини от четири години. Постоянно чувам репликата „Момчето не е за тук, запишете го в специализирана група за деца с увреждания". Синът ми е интуитивен, усеща, когато не е желан. Искам да попитам - за каква интеграция говорим..."

Това е част от поста на Оля Коцева във Facebook. Тя и нейното слънчево дете всеки ден се сблъскват със стена от неразбиране, опитвайки се да докажат, че синдромът на Даун не е стигма, а е един по-различен поглед към света.

Виктор проплаква за първи път на четвърти март преди шест години, заедно с изгрева на слънцето. Веднага след изписването от болницата Оля се заравя в интернет и използва всеки бит информация, за да разбере и приеме Даун. „Изчетох всичко по темата, свързах се с психолози и други специалисти, разбрах, че не трябва да се притеснявам, защото Виктор е като всички деца."

Но извън дома синът на Оля не получава същото разбиране и внимание.

„Забелязвах нездравото любопитство на хората, знаех, че където и да отиде, ще го гледат под лупа и затова се притеснявах за детската градина".

Проблемите започват със записването на Вики в трета група.

„Плачеше, повръщаше, криеше се под леглото и не искаше да тръгва."

Решението на Оля е да смени детската градина, но ситуацията се влошава.

„Възпитателите се редуваха да се оплакват, че не е за там и аз се предадох."

Докато подготвя документите на сина си за специализираната градина, написва и поста си във Facebook. По това време започва и кампанията на УНИЦЕФ „Заедно от детската градина", целяща да създаде приобщаваща среда за деца с увреждания.

Виктор получава своя шанс, след като психологът, който работи с него в първа група, прочита написаното от майката и я свързва с друга масова градина, където детето е прието и ходи с желание.

„Има достатъчно причини да съм оптимист - щастливите примери за деца с Даун са много, освен това получаваме подкрепа от УНИЦЕФ, благодарение на която срещаме разбиране от все повече хора. Някой беше казал, че е трудно да свържеш точките, като гледаш напред. Трябва да вярваш, че хубавото някак ще се случи в бъдещето. Аз вярвам!"

*Историята е базирана на истински случай, но имената и изображенията на героите са сменени.

ДАРИТЕЛСКА КАРТА ПИРЕОС-УНИЦЕФ

 

Oще: facebook  pireos  виктор  даун  детска градина  детска градина за всички  децата в детската градина  заедно от детската градина  оля коцева  пиреос  пиреус  синдром на даун  уницеф 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.