Пристрастен към теб - полезната технологична зависимост | webcafe.bg
Webcafe

Пристрастен към теб - полезната технологична зависимост

Мила Янева
09.03.2018, 16:36 (обновена 11.03.2018, 19:02)
мобилни технологии

Снимка: © Getty Images

Huawei изследва отношенията ни с личните ни смартфони

Какво правите, когато чакате метрото, возите се в такси, редите се на опашка пред лекарски кабинет, очаквате някого на среща или просто имате няколко минути за губене? Как избирате да преживеете кратките отрязъци от денонощието, които определяме като малки почивки? Кой е предметът, към който инстинктивно посягате, когато се чувствате самотни, несигурни или незаети?

Смартфонът, разбира се.

Живеем през технологични устройства често повече, отколкото в реалността. Вече го правим вече без да се замисляме. С едно докосване отваряме вратата на другата действителност и потъваме в безкрайния свят, където винаги някъде е ден или някой не спи. Пътуваме, преживяваме, обичаме и мразим виртуално.

Вече няма смисъл да отричаме, че съвременният живот би бил немислим без паралелната реалност, в която с охота съществуваме. Онези малки, красиви умни устройства, чрез които целият свят е побран в една човешка длан...

#AddictedToYou

Днес тази нова пристрастеност към собствените ни смарт устройства е призната като зависимост. Погледнато научно, тя не се различава от досега познатите привързаности например към кафе, алкохол или упойващи вещества. Когато не си даваме сметка за нея, съвсем реално можем да я превърнем в сериозен проблем, от който да страда не само социалният ни живот, но и емоциите, тялото и интелигентността.

Добрата новина е, че за тази нова пристрастеност на съвременния човек си дава сметка един от най-сериозните лидери в мобилните комуникации и производител на смартфони Huawei. И за да насочи вниманието към този проблем брандът инициира и даде началото на нова социална кампания под името #AddictedToYou.

Нейната цел е да обърне поглед към онова, което сме напът да загубим в необятния виртуален свят  - човешката си способност да изграждаме реални, здрави и позитивни връзки с важните за нас хора.

Кампанията не демонизира технологиите - нейната основна задача е да ни накара да преосмислим отношението си към съвременните форми на комуникация и да намерим верния път в човешките взаимоотношения, където устройството може да бъде помощник.

Huawei проведе проучване в дванайсет държави от региона на кампанията, сред които е и България. Благодарение на него можем реално да разберем как хората използват смартфоните си, когато имат нужда да изразят чувствата си или да бъдат в контакт с близките на сърцето си от другата страна на "връзката".

Защото има една необходимост, която никога няма да изчезне - тази от реално човешко присъствие, с което да споделиш всичко това.

Пристрастеността ни към смартфоните в цифри

Според проучването на Huawei телефоните ни са до нас средно тринадесет часа в денонощието. През това време те са в активна употреба за около четири часа дневно.

76% от притежателите на смартфони признават, че държат устройствата си в ръка дори в леглото, като 34% посягат към тях още с отварянето на очите си сутрин. Последното нещо, което правят 40% от собствениците на умни устройства преди да затворят очите си за сън, е да ги проверят за последно под завивките вечер.

Пристрастеността към  смартфоните за 49% от хората, които ги ползват, се изразява в повече от едно надничане в екрана на час. Телефонът е предметът, без който не могат да си представят, че ще излязат от дома си 96% от хората, доброволно участвали в проучването.

Повече от половината запитани твърдят, че определено изпитват дискомфорт, ако по някаква причина забравят смартфона си вкъщи, а 66 % откровено признават, че малкото устройството играе съществена роля в живота им.

От другата страна на линията е този, когото обичаш

Цифрите може и да звучат смущаващо, особено, когато говорим за зависимост от технологични устройства. Те обаче придобиват съвсем друго измерение, когато смартфонът ни помага да оставаме близо до тези, които обичаме. За 84% от смартфон собствениците е факт, че те им помагат да поддържат постоянна връзка с любимите хора. Да поддържат постоянен контакт през мобилното си устройство с родителите, партньорите и приятелите си е практика за хората в активна възраст между 18 и 45 години.

Противно на мнението, че интелигентните устройства вредят на живия контакт между човеците, цели 32% от запитаните твърдят, че са използвали приложения или други техни функции, за да се срещнат с партньора си. Емоционалната връзка е започнала след среща в интернет пространството за 15 % от съвременните жители на планетата на възраст от 18 до 45 години и точно същият е процентът на тези, които дори са изпращали свои голи снимки през устройствата си. Флиртът във виртуалното пространство вече отдавна не е новост, но за 53% той е прераснал във връзка, която се поддържа активно през текстови съобщения по всички възможни канали за смарт комуникация.

Оказва се още, че краткото съобщение Love you е най-често изричаното емоционално послание онлайн, целящо да потвърди нечия любовна привързаност. И още нещо - хората, правили секс през смарт устройствата си днес наброяват впечатляващата цифра от 26%. Така че, ако все още си мислите, че пристрастеността към умните телефони може да бъде само вредна, сетете се кога за последно реално сте имали възможност за физическа близост с партньора си и си дайте сметка дали пък точно този тип сексуална игра няма да освежи връзката ви. За да се успокоите, че не правите нищо нередно или опасно за любовните си отношения, имайте предвид, че за 54% от хората, поддържащи връзки от разстояние, възможността да чуеш и видиш отблизо любимия си върху екрана на мобилното устройство, е най-добрият, а често и единствен начин да запазиш пламъка на любовта неугаснал.

Разумни взаимоотношения

В свободен превод на български проучването на Huawei може да се нарече така. Проведено от агенция IPSOS в 12 държави (Австрия, България, Хърватска, Чехия, Дания, Гърция, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словения и Турция), то съвсем очаквано доказва, че днес няма как да пренебрегнем мобилните устройства в съвременния живот. Но и че въпреки тях и мощното присъствие на технологиите, най-важното нещо в живота на човека остават близките му хора.

Да използваме възможностите на умните си устройства, за да бъдем в близост до тези, които обичаме, е и основното послание на кампанията на Huawei. Защото пристрастеността към човек, с когото ти е важно да прекарваш всяка минута, независимо от разстоянията и местата, има едно име - любов. И това вече определено не е вредна зависимост.

Oще: ad блок  huawei  изследване  комуникации  любов  пристрастеност  смартфон  технологии 


Още от Ad блок