Не можете да ги сбъркате | webcafe.bg
Webcafe

Не можете да ги сбъркате

Зорница Аспарухова
01.09.2015, 20:04 (обновена 04.09.2015, 13:17)

1 от 6 снимки Назад Напред

Деси Моралес

Снимка: © webcafe.bg

FREYWILLE имат и български посланик. Това е актрисата от сериала „Четвъртата власт" Деси Моралес

През 1950 година младата художника Михаела Фрай създава компанията за бижута FREYWILLE.

Мечтата на Михаела Фрай е бижутата й да бъдат изкуство - изкуство, което носите върху себе си.

Художничката се вдъхновява от великите майстори на австрийското изкуство, от фолклора, от природата, от емоциите и от модерните майстори в Австрия и света по онова време.

Най-хубавите произведения на изкуството не винаги висят по стените. Понякога те могат да изгреят на ръка ви. Густав Климт, Клод Моне, Алфонс Муха и Фриденсрайх Хундертвасер са част от големите имена на изкуството, от които черпи вдъхновение австрийската компания за емайлирани бижута FREYWILLE.

Това са онези красиви и пъстри обеци, пръстени и гривни, които никога не можете да сбъркате. Първото, по което ще ги познаете веднага - цветните мотиви, инспирирани от творбите на големите артисти. И ако си мислите, че импресионистите са били смели с цветовете, вгледайте в някоя от гривните на FreyWill. Можете да откриете между 12 и 20 различни цвята

Михаела Фрай работи със замах и управлява бутиковата си компания с увереност на човек, който обича и разбира изкуството. Дори си позволява да вкара в своите творения и архитектурни елементи. Всичко, което й харесва. Нищо не може да я спре. Михаела иска да създаде бижута достатъчно красиви за елегантните жени, но същевременно и достатъчно интересни, за да привлекат и друг тип жени.

По-късно към художничката се присъединява нейният близък приятел Фридрих Вилле и така на света се ражда онова, което хората днес познават като FREYWILLE - ръчно рисувани бижута от най-висок клас.

Фридрих, също както и Михаела, обича културата и изкуството, но освен това има и още един плюс - неподражаем бизнес нюх. Благодарение на това, компания и техните продукти стават търсена и харесвана луксозна марка сред бижутата, без да променят качеството си на работа.

Днес, 35 години след смъртта на Михаела Фрай - тя умира през 1980-а - и близо 60 години след създаването си, FREYWILLE са все така отдадени на изкуството и решително безкомпромисни стане ли дума за качество.

Марката държи техният основен офис да е във Виена, а бижутата им да се правят по един и същи начин.

„Всички бижута на Frey Wille са от два вида материали. Цветната им част е от емайл, вече в зависимост от рисунката и колекцията, в самия емайл има злато. Дали златото е бяло или жълто зависи от колекцията. Основата на всички бижута е стомана, защото само върху нея емайлът може да бъде изпечен.

Нашите бижута се пекат на 800 градуса. В класическата ни серия обковът отстрани е позлатен с 24 карата или с 
родий, който е метал в групата на платината. Имаме и 18 каратова серия от масивно злато и диаманти.", казва управителят и маркетинг мениджър на марката у нас Ани Бобева.

Малко след смъртта на Михаела Фрай, начело на компанията остава само Фридрих Вилле, а творческият екип, движен от Михаела се оглавява от Симон Грюнбергер-Вилле, която запазва изградените от марката навици, но и вкарва нови елементи - създава нова дизайнерска концепция, според която геометричните и фантастичните мотиви придобиват по-дълбок художествен замисъл.

Но с какво се отличават? Това е въпросът, който хората винаги си задават. Онова, което ги прави наистина различни е фактът, че имат цял отдел от творци, които измислят колекциите им. „Колекциите ни не са случайни. Ние нямаме нещо пуснато на пазара просто така, само защото е модерно. Всяка колекция е плод на поне двугодишен труд", казва Ани Бобева.

Самата идея какво да се направи следва едно много дълго проучване, история на изкуството, планиране, правят се тестови рисунки, одобряват се, мислят се цветови комбинации." Една от най-известните им колекции е инспирирана от „Одата на радостта" писана от Фридрих Шилер, или другата, която е вдъхновена от може би най-известната картина на австрийския майстор Густав Климт. Неговата картина Adele Bloch-Bauer I е продадена за 135 млн. долара през 2006-а в Ню Йорк и служи за инспирация на една от най-известните колекции на марката.

През 90-те години на миналия век, марката започва да черпи вдъхновение от египетските, гръцките и римските археологически находки и дори от монголски старинни образци. Появява се и колекции, посветена на Уилям Морис, Фриденсрайх Хундертвасер и Алфонс Муха.

Изработката на едно бижу и до днес се извършва в 80 до 100 стъпки и отнема от два до пет дни. Това не се е променило през всичките тези 60 години до ден днешен, от както марката е на пазара.

През 2011-а марката изпълнява отдавна планирано партньорство - на 1 юни 2011-а FREYWILLE отваря първия си бутик в България. „Това е не само историческа приятелство, но и важна стъпка за изкуството и културата, която ни свързва с България. Заради това, мое лично желание беше да отворим бутик в българската столица.", това казва тогава д-р Фредрих Вилле CEO на марката.

Днес, четири години по-късно FREYWILLE имат и български посланик. Това е актрисата от сериала „Четвъртата власт" Деси Моралес.

„Всичко започна на 14 февруари", разказва ни тя. "FREYWILLE празнуваха Деня на влюбените и бяха поканили клиенти и приятели, аз също бях на този празник. И тогава Ани (Бобева - бел. ред.), ме извика настрана и ми каза: „Имам едно предложение за теб. Искаш ли да бъдеш наш посланик?" Аз изобщо нямаше нужда да мисля, веднага приех."

Деси е слънчев и цветен човек, а темата на новия сезон на FREYWILLE е писана точно като за нея - „Радостта от живота". Идеята е да спрем и да се открием малките радости в ежедневието. Да си сложиш едно прекрасно бижу, да се разходиш по улиците и това да те накара да се усмихнеш.

Освен посланик на луксозната марка, наскоро Деси се завърна от Румъния, където снима кратък тийзър, който може да се превърне във филм. И макар ролята й там да е романтична, а тя да предпочита да играе злодеи на екран, а да е романтичка в живота, това да снима навън е една от мечтите й. Както и сцената. „Тази есен ми предстоят два интересни проекта. Едният се казва „Пропукване" по текстове на Ерик Богосян, а другият е  „Диагноза артист". С Жоро Низанов и Ицо Ламбрев. Режисьор е Красимир Колев - мой приятел от студентските години. Тук той написа четири мънички роли само за мен. Е, не е ли сбъдната мечта, кажете ми! Това са моите малки чудеса. Аз вярвам в тях и те ми се случват."

Неслучайно Деси Моралес е посланик на FREYWILLE за България. Изкуството, романтиката и хубавите неща са важна част от нейния живот. „Посланието на FREYWILLE е, че изкуството е част от живота ни, не е нещо имагинерно. Ние сами го създаваме и трябва да му се радваме и да продължаваме да го развиваме. Да караме хората да се усмихват, носейки нашите бижута.", каза Ани Бобева на финала на нашия разговор. А Деси Моралес я допълва: „На мен ми харесва да правя много неща. Да вдъхновявам талантливи хора, защото това вдъхновява мен самата. Джоко Росич беше казал нещо много готино, което сега ще цитирам: „За какво му е на един мъж да прави каквото и да било в  живота си, ако няма една жена до него, която да му каже: Браво! Страшен си!"


Още от Ad блок