Орхан Памук и странностите на ума на един щастлив мечтател | webcafe.bg
Webcafe

Орхан Памук и странностите на ума на един щастлив мечтател

webcafeAd блок
17.03.2016, 10:56 (обновена 18.03.2016, 11:16)
странност на ума, орхан памук

Снимка: © Еднорог

След повече от шест години затишие, съвсем логично новата книга на Орхан Памук е посрещната с високи очаквания и е предмет на множество дискусии.

Съвсем наскоро на българския пазар се появи най-новият роман на нобеловия лауреат Орхан Памук "Странност на ума", с рисунка на корицата, която е дело на самия автор.

След повече от шест години затишие, съвсем логично той е посрещнат с високи очаквания и е предмет на множество дискусии. Буквално няколко дни преди неговото издаване у нас, излезе и новината, че книгата е номинирана за литературната награда "Ман Букър 2016".

Но за какво всъщност става дума в "Странност на ума"?

Безспорно запомнящото се заглавие е извадка от цитат на английския поет-романтик Уилям Уърдсуърт, а романът ни води на пътешествие в живота на продавача на боза Мевлют, който още на дванайсетгодишна възраст се мести от своето затънтено родно селце в шумния мегаполис Истанбул.

Фокусът на действието постоянно, но плавно се мести от личната история на главния герой към по-мащабната панорама на най-новата турска история.

Повествованието се води от гледните точки на дузина различни герои и понякога перспективата се сменя по няколко пъти на страница, образувайки същински калейдоскоп от мнения и виждания за една и съща ситуация.

Орхан Памук

Безспорно интересен и специфичен похват, на който си струва да се обърне внимание и който превръща разказа в един своеобразен диамант, през чиито най-различни миниатюрни фасетки читателят може да надзърне в паралелни вселени.

Обемът на "Странност на ума" е сериозен (цели 656 страници), но и периодът, който обхваща книгата, също не е никак малък - от средата на XX век, чак до наши дни.

Читателят ще има възможност да придружи Мевлют по нощните улици на Истанбул, докато той продава боза, да бъде с него, когато започва да работи като инкасатор в енергоснабдяването, да се среща с духовен наставник на религиозна общност и да изслушва напътствията му, както и да лепи плакати на леви организации по стените заедно с най-добрия приятел на главния герой.

Любовта също не е пренебрегната, младият Мевлют се влюбва на една сватба в почти непозната девойка и продължава да ѝ пише любовни писма в продължение на цели три години .

Опашки при представянето на книгата "Странност на ума" в Истанбул

Мевлют постоянно си задава въпроса какво точно го отличава от всички останали, откъде идва неговата "странност на ума" и дали тя не го прави непригоден за предизвикателствата на съвременния живот.

Дали щастието се заключава само в неуморното преследване на по-висок материален и обществен статус и дали, ако в крайна сметка получим това, което желаем, ще бъдем наистина щастливи?

Всеки сам ще си отговори на тези въпроси след прочита на романа, но е факт, че добрият приятел на Орхан Памук, наскоро напусналият ни Умберто Еко, говори за неговия странен ум, вдъхновен от лудостта на гения.

Орхан Памук и Умберто Еко

Добрите, кротките, почтените хора съществуват и винаги ще съществуват, но поради вродената си ненатрапчивост те обикновено биват изтикани в периферията на обществото от агресивната амбиция. В "Странност на ума" Орхан Памук дава глас именно на тези хора. Чуйте ги.

Oще: еднорог  издателство еднорог  книга  нова книга  ново заглавие  ново заглавие еднорог  орхан памук  писател  представяне на нова книга на орхан памук  роман  странност на ума  турски писател 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.