Бягане не от, а към | webcafe.bg
Webcafe

Бягане не от, а към

webcafeAd блок
24.04.2019, 07:18 (обновена 24.04.2019, 11:25)
полумаратон

Снимка: © Getty Images

Aко маратонът е предизвикателство дори за опитни бегачи, то полумаратонът предлага добра възможност човек да тества границите си.

Второто издание на "Kaufland София Полумаратон", който ще се проведе на 12 май (неделя) в София, ни вдъхнови да научим повече за историята на маратона и да открием позитивите на полумаратона. Тази година събитието има още една кауза - ограничаването на пластмасата за еднократна употреба и замяната й с устойчиви алтернативи.

Има хора, които бягат от отговорност. Има и такива, които бягат от страх, бягат от лоши погледи, бягат от страната...

Има и такива, които бягат към - както войника Филипид, пробягал разстоянието от Маратон към Атина, за да извести за победата над персите. Въпреки че официално разстоянието между мястото на Маратонската битка и Атина е близо 35 километра, за разстояние на маратонското бягане е прието това от 42, 195 км и от 1896 г. това е стандартът в програмата на Олимпийските игри.

Маратонското бягане се е оказвало повод за пречупване на стереотип или социална промяна неведнъж в историята. Така например женското маратонско бягане се въвежда официално през 1984 година, а голяма роля за това има една дама на име Катрин Швитцер.

През 1967 година тя става първата жена, бягала в Бостънския маратон. Тогава е немислимо дама да бяга в състезанието, предвидено само за мъже. „Трябва да си в кухнята и да готвиш вечеря за мъжа си!" - крещи тогава човек от публиката, защото за жените е позволено да бягат само 1500 метра. Използвайки инициалите си - К. Швитцер, дамата успява да се вмъкне на маратона и така открива нова територия за жените по време, по което се е вярвало, че ако бягат, ще се превърнат в мъже.

Маратонът променя и виждането за възраст, защото няма горна граница за участниците.

Доказателство за това е фактът, че най-старите бегачи в света са над 100-годишни и възрастта не ги спира. Такъв е случаят и с Фауджа Сингх, който на 106 години през 2017 г. бяга на маратона в Бирмингам, въпреки че официално се е пенсионирал от заниманията си като бегач. Тогава казва, че има сили да бяга още дълги години. И частично дава отговор на въпроса как човек постига такова дълголетие.


Getty Images

За да бягаш не се изискват специални уреди. Изисква се желание и енергия за подготовка. И ако маратонът е предизвикателство дори за опитни бегачи, то полумаратонът предлага добра възможност човек да тества границите си.

Разстоянието, както подсказва името му, е 21.0975 километра - точно на половината на маратона.

Полумаратоните привличат по-голям брой участници, защото са по-приятно предизвикателство от маратона, не изискват толкова тежка подготовка и има по-малък шанс от травма. Освен това възстановяването е по-бързо.

Те дават шанс на бегачи с по-малко опит да се впуснат в състезанието и да надмогнат себе си. Макар и разстоянието да е наполовина спрямо това на маратона, то води до достатъчно натоварване, че да усетите как работи всяко мускулче от тялото ви.

Именно такава възможност дават от Kaufland със своя "Kaufland София Полумаратон" - първото за тази година мащабно състезание по шосейно, градско бягане в страната, което ограничава използването на пластмаса за еднократна употреба.

Събитието ще се проведе на 12 май (неделя), а освен да изминете над 20 километра, ще може да се включите и в инициативата с кауза - намаляване на пластмасовите консумативи за еднократна употреба и замяната им с устойчиви алтернативи.

Състезанието ще даде възможност на бегачи да се тестват в категориите за полумаратон, както и на по-кратки разстояния - 5 и 10 километра. Не е нужно да постигате рекорди, а да надбягате себе си, страховете си, несигурностите и с едно малко „бягство" да се приближите към целите си.

Състезателите ще тръгнат от старта, преминавайки под специална арка, разположена на Орлов мост, и ще финишират, влизайки в стадион "Васил Левски" през маратонския му вход. Трасето на полумаратона (21,1 км) ще преминава по бул. "Цариградско шосе" и бул. "Брюксел", достигайки до летище София, а последният километър ще бъде в Борисова градина.

В зоната на финала - стадион "Васил Левски", ще се проведат и безплатни лекоатлетически игри и предизвикателства за деца. Те, заедно със специално състезание за ученици, са част от инициативата "RUN4EU", която се организира от клуб "Бегач" в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент в България.

Състезанията за ученици са на дистанции от 600 метра до 21,1 км и щафета по цялото трасе на полумаратона. Всички състезания и игри, част от "RUN4EU", се провеждат в рамките на полумаратона и са безплатни за учениците, като за участие в тях е необходимо предварително записване от родител или учител.

Участието в "Kaufland София Полумаратон" е безплатно за всички ученици, участващи в "RUN4EU", както и за хората над 60-годишна възраст, и се изисква единствено регистрация на уебсайта на събитието.

Oще: kaufland  бягане  маратон  маратонско бягане  ограничаване на пластмасата  пластмаса  полумаратон 


Още от Ad блок

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.